Kako je iz temelja preuređen jedan hrvatski obiteljski dom od 230 kvadrata?

Kako je iz temelja preuređen jedan hrvatski
obiteljski dom od 230 kvadrata?

Moderna elegancija je trenutno najpoželjniji stil u interijerima. Upravo to je, uz funkcionalnost i ugodnost, bio zahtjev vlasnika prilikom angažiranja studija Mirjana Mikulec interijera koji potpisuje ovaj projekt uređenja kuće od 230 četvornih metara. Dodatni zahtjev bio je da se zadrži postojeći tlocrt kao i dio podnih obloga od keramike u jednoj od kupaonica.

Klasika i moderni stil

Poznata dizajnerica i njezin tim vješto su balansirali klasiku i moderni stil te stvorili efektnu i bezvremensku kombinaciju koja će biti aktualna tijekom godina i godina. To je prije svega ostvareno namještajem po mjeri i biranim dizajnerskim komadima. Već sam ulazni prostor najbolje najavljuje stilsku igru elegancije, suvremenog i luksuza koja će se odvijati u ostatku interijera koji se proteže na tri etaže. Ulazni prostor vodi do prizemlja gdje se nalazi dnevna zona s dnevnim boravkom, blagovanjem i kuhinjom te pruža mogućnost spuštanja u još jednu socijalnu zonu – podrumski dio namijenjen za druženja te prvu etažu, privatnu zonu sa spavaćim sobama, među kojima je i jedna gostinjska. U glavnoj spavaćoj sobi dominiraju zidovi koje krase tapete s kontrastnim prugama koje unose i dašak romantike i ljupkosti. Krevet bogatog uzglavlja nasuprot suvremenom rasvjetnom tijelu, elementi su različitih stilova povezani u skladnu cjelinu. Gostinjska soba mala je, ali slatka oaza koja dizajnom ne zaostaje od ostataka kuće.

Funkcionalnost i profinjenost

Dnevna zona plijeni pažnju svojom funkcionalnošću i profinjenošću te pomno odabranim detaljima i teksturama i uzorcima baršuna, vune, mramora i zlata. Mnoge će u ovom dijelu kuće upravo privući dizajn i mekoća tapeciranih svijetlosivih i tamno plavih blagovaonskih stolaca te stola rađenog po mjeri, kombinaciji metala i uzorka mramora. Ovaj centralni dio dnevne zone ujedno je i spona bijele kuhinje i boravka koji odiše klasikom i luksuzom. Caruje svijetla, neutralna paleta boja predvođena sivom i bijelom, uz dodatke tamnoplave, crne i tamnozelene u vidu jakih stilskih akcenata.

Industrijski stil u podrumskom prostoru

Posebna pažnja, kao uostalom i u ostatku interijera, posvećena je rasvjeti. Ovakva priča – stil, odabir materijala i ostalih elemenata provlači se kroz sve prostorije. Baza zidova i elemenata rađenih po mjeri je bijela, obogaćena profilacijama i štukaturama koji prostoru daju klasični štih. Jedina iznimka je podrumski prostor, namijenjen za veća druženja s prijateljima i obitelji čije uređenje je inspirirano industrijskim stilom s primjesama rustike. Kombinacija cigle i metala, kao i centralno rasvjetno tijelo iznad impozantnog stola za 14 osoba, odraz su industrijskog stila koji je utopljen odabirom kuhinjskih elemenata, opeke na zidu, komoda, tepiha i zidne rasvjete. Šarmantni detalji na zidu i komodama koji bude nostalgiju, dali su prostoru dodatnu toplinu doma, iznimno potrebnu u socijalnoj zoni svakog interijera.

Elegancija u kupaonicama

Jedna od kupaonica doživjela je djelomičan makeover jer su, prema želji vlasnika, zadržani neki elementi poput zidne keramike s uzorkom travertina te kada. Zadani elementi koji ostaju u načelu su zahtjevniji za kombiniranje, no samim tim je i izazov uređenja bio veći. Dodana je podna keramika upečatljivog uzorka koja je razigrala neutralne bijele i bež tonove, a kao savršena točka na i bili su ormarić i ogledalo u crnoj boji. Drugu kupaonica koncipirana je s walk in tušem te ormarićem s dva umivaonika, što je vrlo praktično za obitelji s više članova. Elegancija se u ovoj prostoriji postigla podnim i zidnim oblogama s bijelog i crno-smeđeg geometrijskog uzorka mramora. Biranje svijetlih nijansi kao i staklenih prozirnih vrata tuša u ravnini poda stvorilo je dojam otvorenosti i prozračnosti.  

Foto: Saša Lisjak

Učitati još
Zatvori