Journal biljka mjeseca: Philodendron gloriosum

Journal biljka mjeseca:
Philodendron gloriosum

Philodendron gloriosum kao što joj i samo ime kaže, veličanstvena je biljka koja apsolutni hit za sve ljubitelje biljaka koji žele u svom interijeru nešto neobično. Iako jako slična običnim filodendronima, razlikuju ju veliki listovi s bijelim žilicama koji joj daju pravi art touch. Journal biljka mjeseca u studenom je Philodendron gloriosum, a mi vam donosimo sve što trebate znati za njezin pravilan uzgoj.

Briga i zemlja

Ova biljka potječe iz tropskih krajeva i traži bogato tlo za uzgajanje. Možete joj staviti supstrat koji se inače koristi za uzgajanje orhideja, a zahtjeva da tlo bude dobro drenirano što možete postići stavljanjem sloja šljunka ili kamenčića na dno tegle. Što je tegla veća vaš Philodendron gloriosum rast će veći. Dobro staro pravilo pri pripremanju tla za pojedine biljke, je da ono najbolje što može imitira prirodno stanište, pa tako u zemlju za ovu biljku možete dodati i komadiće ugljena.

Svjetlost i zalijevanje

Ova biljka najbolje će uspijevati na svijetlim mjestima koja nisu izložena direktnom suncu jer ono može spaliti lišće i naštetiti biljci. Što više indirektnog svijetla biljka dobije, to će listovi biti veći i raskošniji. Ako je razmak između listova prevelik, to može ukazivati da biljka nema dovoljno svijetla. Tlo uvijek održavajte vlažnim, ali ne pretopljenim jer to može izazvati truljenje korijena. Žuto lišće može ukazivati da ste biljku prezalili, stoga pripazite pri sljedećem zalijevanju. Opadanje lišća također može ukazivati na premalo ili previše zalijevanja stoga je to najbolje provjeriti štapićem koji ćete zabiti u zemlju i vidjeti je li biljka žedna ili joj je previše vode. Idealna temperatura za uzgajanje ove biljke je od 16 do 21 stupanj Celzijus.

View this post on Instagram

GREEN HOUSE ? #ikeagreenhousecabinet

A post shared by Tamara (@tamplant) on

Presađivanje i dohrana

U proljeće i ljeto biljku dohranjujte tekućim gnojivom za zelene biljke, a zimi je dovoljno to učiniti jednom u dva mjeseca. Philodendron gloriosum najbolje se presađuje reznicama. Tek odrezane stabljike stavite u vodu koju ćete redovito mijenjati dok biljka ne pusti korijenje, zatim ju presadite u novo tlo, smjestite na prikladno mjesto i uživajte u njenom rastu.

View this post on Instagram

Incredible. ♥️ #philodendrongloriosum

A post shared by Girl With Plants (@plantgirlonline) on

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori