Jednostavni trikovi za bolje osvjetljenje u kupaonici
Jednostavni trikovi za bolje osvjetljenje u kupaonici

Jednostavni trikovi za bolje
osvjetljenje u kupaonici

Može se reći da je rješavanje izazova koji se odnose na osvjetljenje u kupaonici jedna od ključnih stvari kada je riječ o uređenju interijera. Nova arhitektonska rješenja posljednjih godina veoma često ne uključuju i prozor u kupaonici. Nedovoljno prirodnog svjetla ili potpuno izostajanje istog, kao i svjetla na adekvatnim mjestima – mogu utjecati kako na vizualni izgled, tako i na jačinu i kvalitetu osvjetljenja u kupaonici.

Pomoću jednostavnih trikova, dodavanjem izvora svjetlosti na manje očekivanim mjestima ili bolje pozicioniranje osvjetljenja značajno možete doprinijeti kompletnom ambijentu. Donosimo vam nekoliko praktičnih savjeta.

  • Osvijetlite pod


Koliko često ste imali prilike primijetiti  podna svjetla u kupaonici? Vjerojatno rijetko. Ovaj princip rasvjete još uvijek nije postao trend i kod nas, ali je svakako jedan od potencijalno najboljih načina da unesete dodatno osvjetljenje.

Pozicioniranje i prigušenost ovog svjetla može doprinijeti ambijentalnom doživljaju, a svakako može biti od koristi u večernjim satima ili tijekom noći. Osim toga, dodavanjem ovakvog osvjetljenja vaš prostor će izgledati otvorenije.

  • Osvjetljenje iza ogledala


Sada dolazimo do trenda koji vlada u uređenju kupaonica koji zapravo i te kako ima i svoju praktičnu stranu. Svjetlo iza ogledala (bilo koje veličine i oblika) važno je iz dva razloga. Prvi je taj što ćete na taj način možda najbolje osvijetliti svoje lice, a drugi zato što pozadinsko osvjetljenje iza ogledala otvara vaš prostor i doprinosi širenju svjetlosti u vašoj kupaonici.

  • Pozicioniranje rasvjete 


Jedno od ključnih pitanja koje se javlja prilikom uređenja kupaonice jest kako rasporediti sijalice. Odgovor je vrlo jednostavan – svjetlo bi trebalo stajati u visini vaše glave. Kada malo bolje razmislimo, ovaj princip postavljanja svjetla ima vrlo veliki značaj kada je riječ o našem doživljaju osvjetljenosti neke prostorije.

  • Velika ogledala 


Ukoliko imate prostora u kupaonici, a nemate prirodni izvor svjetlosti, jedan od načina kako da prostorija bude više osvjetljena jest dodavanje većih dimenzija ogledala. Ogledalo reflektira svjetlost i vizualno doprinosi osjećaju da je kupaonica veća. Velika ogledala možda nisu toliko praktična zbog toga što ih je teže održavati. Međutim, osvjetljenje u kupaonici će biti bolje uz ovaj trik. Nakon malih trikova velikih majstora, ostaje vam još da odaberete dobru dekoraciju za kupaonicu.

*Članak preuzet sa Journal.rs.

Foto: @bathroomdesing; @ahdandco; @trending_bathroom; @comfortodesing; @prioritibuilder; @karolanne.designstudio; @mar_designers; Pexels, iStock

Učitati još
Zatvori