Zavirite u šarmantan stan umjetnice u kojem svaki detalj ima svoju priču

Zavirite u šarmantan stan umjetnice u kojem
svaki detalj ima svoju priču

U potkrovlju obiteljske kuće u Međimurju, umjetnica Lucija Berdin stvorila je pravu malu oazu kojom vladaju zemljani tonovi, zelenilo biljaka i njezini umjetnički radovi. Prije dvije godine, Lucija je diplomirala Likovnu pedagogiju na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, no njezina ljubav prema svemu kreativnom i vizualnom rodila se mnogo ranije.

Još je od osnovnoškolskih dana kada smo dijelile školsku klupu, Lucija je pronalazila različite načine za izražavanje svoje kreativnosti koji su uvijek prelazili granice i ograničenja onog jednog sata likovne umjetnosti tjedno. Svojom kreativnošću ispunila je rubove bilježnica, ali i prostor svoje dječje sobe u kojoj je često premještala namještaj, poigravala se dekorativnim detaljima i tražila savršeni sklad unutar nesavršenosti.

Iako se u posljednjih petnaestak godina mnogo toga promijenilo, Lucijina ljubav prema umjetnosti i uređenju interijera ostala je dio njezine svakodnevice, postala njezin posao i bila početak velikog projekta preuređenja potkrovlja u obiteljskoj kući.

Preuređenje potkrovlja i umjetnički projekt u jednom

Preuređenju potkrovlja, Lucija je pristupila kao umjetničkom projektu u kojem je spojila svoju ljubav prema umjetnosti i prirodi. Svaki kutak ispunjen je detaljima, a svaki detalj ima svoju priču što stvara ne samo vizualno impresivnu cjelinu, već i posebnu atmosferu.

Inspiraciju za oazu u potkrovlju, Lucija je pronašla u Wabi-sabiju – japanskoj filozofiji i estetici koja svoje korijene ima u umjetnosti pronalaženja ljepote u nesavršenom, u prirodnosti i iznad svega u dubokom poštovanju i divljenju autentičnom. Inspiracija tom profinjenom estetikom senzibilnosti u Lucijinom je prostoru vidljiva u svakoj pukotini rustikalnog namještaja, u koricama starih knjiga, u ukrasima, u svemu što je jedinstveno i samo njezino.

Tijekom preuređenja, Lucija se usmjerila na autentičnost i jedinstvenost, na kvalitetu prirodnih materijala poput drva, na boje koje u zatvorenom prostoru reflektiraju prirodu.

Prostor dnevnog boravka i spavaće sobe ispunjen je starim namještajem koji su joj poklonili članovi obitelji, a koji je osvježen tek novim premazom boje i dekorativnim detaljima. Rustikalnom namještaju svježinu donosi i bilje koje ga okružuje, neutralna paleta boja s naglaskom na bež tonove i stakleni elementi poput vaza i stakla na vratima stare komode, dok toplinu u prostor unose rasvjetna tijela i svijeće, raskošne teksture i boje tkanina jastuka i prekrivača te suho cvijeće.

I dok su stari namještaj, biljke i brojni dekorativni detalji u wabi-sabi maniri ispunili open-space prostor i stvorili nekoliko zanimljivih kutaka za uživanje unutar prostranog dnevnog boravka, zidove krase Luciji radovi -od grafika do crteža i umjetničkih knjiga.

Prostor dnevnog boravka hodnikom je povezan sa sobom koja se kroz godine neprestano mijenjala – iz dječje u tinejdžersku sobu, iz tinejdžerske sobe u spavaću sobu u kojoj se nastavlja vizualna priča ispričana kroz uređenje dnevnog boravka, ali u svjetlijem i pročišćenijem izdanju koje stvara savršeni prostor za odmor. Statement moment spavaće sobe bez sumnje je kosi zid iznad kreveta.

Dodatnu dozu inspiracije za uređenje interijera pronađite na Lucijinom Instagram profilu @lu.berdin.

Foto: Lucija Berdin

Učitati još
Zatvori