Interijer mjeseca: Zavirili smo u moderni skandinavski stan zagrebačke arhitektice
Interijer mjeseca: Zavirili smo u moderni skandinavski stan zagrebačke arhitektice

Interijer mjeseca: Zavirili smo u moderni skandinavski stan zagrebačke arhitektice

Rad arhitektice i dizajnerice interijera Ivane Niskote pratimo već dugi niz godina. Još od prvog intervjua u tadašnjem stanu, Ivanina estetika nam je uvijek bila na radaru. Spoj skandinavskog stila, uvijek šarmantnih detalja i njenog osobnog pečata kojeg daje prostorima, potaknuli su nas da ju posjetimo u novom domu i uvrstimo ga u Interijer mjeseca.

Nakon nekoliko godina koje su (neplanirano) proveli u međuprostorima i selidbi, ova se četveročlana obitelj skrasila u stanu van gradske gužve i betona, no još uvijek u samom srcu Zagreba. Kažu da im je lokacija idealna, a mi ćemo se složiti. Red tišine, red zelenila, malobrojni susjedi, a još uvijek na nekoliko minuta autom do Donjeg grada.

Kad smo nakon 12 godina odlazili iz Donjeg grada, htjeli smo i dalje ostati u Centru, ali smo poželjeli terasu, zelenilo i više svjetla u prostoru. Imali smo puno sreće s pronalaskom ovog stana i zapravo sam pri prvom pogledu na fotografije oglasa bila sigurna da ga želim. Terasa i lokacija su nas kupile. Stan je, s obzirom na godinu građenja (1980.), bio u oblikovanju puno drugačiji od onoga na što smo navikli u Donjem gradu pa smo se i u uređenju prilagodili arhitekturi stana i zgrade. komentirala je Ivana.

Interijer mjeseca stan Ivana Niskota

Trosobni stan na dvije etaže u centru Zagreba

Stan iz užeg centra grada iz kojeg su se finalno preselili prije dvije godine, također su u potpunosti renovirali. Potres, koronavirus i drugi splet okolnosti potaknuo ih je da nađu bolju lokaciju, ali je većina namještaja došla s njima u novi stan. Tako da je pri oblikovanju sadašnjeg prostora trebalo razmišljati o već postojećim komadima – kauču, bračnom krevetu, blagovaonskom stolu, visilicama… A neke su ideje preslikali i prilagodili, poput primjerice elemenata uređenja u kuhinji.

Budući da je Ivanin suprug također arhitekt, svojim projektima pristupaju zajedničkim snagama. Ovo nam je treći zajednički stan i dobro smo uhodani po pitanju raspodjele posla oko projektiranja. Nikad ne preskačem faze, od tlocrtnih varijanti, pogleda i 3D vizualizacija do izvedbenih nacrta koji trebaju izvođačima.

S obzirom na to da je uređenje stana često veliki stres, pogotovo ako niste profesionalac, pitali smo Ivanu kako rješavaju nesuglasice, odnosno nailaze li na prepreke u suradnji: Svatko od nas je pronašao svoju nišu unutar arhitekture. On se specijalizirao za 3D vizualizacije i projektiranje kuća, a ja za adaptacije i uređenje stanova. Pa tako i podijelimo uloge kad radimo zajednički projekt. Trenutno radimo na novom projektu, što je dokaz da se uvijek možemo dogovoriti. Čekamo građevinsku dozvolu da počnemo graditi kućicu u Gorskom kotaru. Suprug se bavio arhitekturom i dokumentacijom, ja sam pokrila projektiranje interijera.

Interijer mjeseca stan Ivana Niskota
Interijer mjeseca stan Ivana Niskota

Idealna lokacija

U zagrebačkom stanu je Ivana bila zadužena za sve faze projekta i crtanja, dok je Dean zadnjih mjesec i pol bio na gradilištu i fizički radio s majstorima. Stan se proteže na 85 m2 kroz dvije etaže. Ulaz s prve etaže vodi u hodnik pa se stepenicama uspinjete do druge etaže gdje su dvije spavaće sobe, kupaonica i WC te jedna velika prostorija okrenuta na jug i istok u kojoj su smješteni boravak, kuhinja i blagovaona. Ima terasu od 8 m2 i mali vrt od 10 m2. Velika prednost stana su staklene stijene koje propuštaju puno prirodne svjetlosti i otvaraju pogled na zelenilo i borove, i kad ne stojite na terasi. Terasa ima sunca čitav dan jer je okrenuta na jug i mali mediteranski vrt koji su uredili oko nje.

Stan smo uređivali 4,5 mjeseca. Tri mjeseca je radila firma za adaptaciju. Izvodila je radove rušenja, zidanja, instalacije vode, struje i grijanja, a ostale radove smo radili mi idućih mjesec i pol uz dva majstora (s pravom ih zovemo majstori). Sjajno rade završne radove, a to je onaj dio adaptacije koji se u konačnici najviše vidi.

Interijer mjeseca stan Ivana Niskota
Interijer mjeseca stan Ivana Niskota
Interijer mjeseca stan Ivana Niskota

Kako su arhitektura i dizajn Ivanina profesionalna okupacija, zanimalo nas je pristupa li na isti način projektiranju svojeg doma i projekata koje radi za klijente: Kad krećem u projekt, vizija prostora su obično 3-4 glavne inspiracije te par skica koje služe kao okosnica i baza u svim idućim fazama projekta. Projektiranju stana uvijek pristupam isto, bilo za klijenta ili mene (i moju obitelj). Kad uređujem interijere izbjegavam projektirati prema nekom trendu već se trudim napraviti prostor koji će i za 20 godina djelovati suvremeno.

Skandi inspiracija

U ovom se stanu vidi moderan skandinavski pristup, niša koja je Ivanu vodila kroz godine stvaralaštva. On podrazumijeva puno prirodne svjetlosti, uvjetovane arhitekturom, prirodne materijale, puno drveta i zemljane boje, što u bojama zidova, što u detaljima. Odlučili su se za crnu kuhinju u kombinaciji s tamnijim drvetom, a fokus dnevnog boravka je tamnoplavi kauč. Blagovaonski kutak je svijetao, s monumentalnom visilicom koja privlači poglede. Rasvjetna tijela su nešto čemu Ivana pridaje puno pažnje stoga ćete u svakom kutku stana pronaći zanimljiv dizajn, a ista je stvar kad je riječ o tepisima.

Oduvijek su mi stilom bliski Skandinavci. Inspirira me način na koji pristupaju uređenju svojih domova, kako koriste svjetlo i prirodne materijale. Kako koriste modernističke klasike namještaja i novim se komadima dizajna referiraju na taj stil oblikovanja, daju mu svježinu i suvremenost. Interijeri im djeluju nepretenciozno, ali opet dovoljno jasno s odabirom komada namještaja daju do znanja koliko su investirali u uređenje i koliko im je dom bitan. 

Interijer mjeseca stan Ivana Niskota

Spremni za nove projekte

U uređenju je najbitniji lijep i dobro isprojektiran prostor, kvalitetni podovi, vrata, prozori i sanitarije, govori nam Ivana. Kad je riječ o opremanju i detaljima, ako je riječ o njenom stanju, jako je strpljiva. Investirat će u kuhinju da bude izrađena od kvalitetnih materijala i dobar kauč, a ostale komade će kupovati zavisno o budžetu. Spremna je dugo čekati da komad koji je zapikirala pronađe na najboljem mogućem sniženju i to joj je specijalnost. Neke komade namještaja su uselili iz prijašnjeg stana i u startu su znali da neće odgovarati novom prostoru. Tako da su ih s vremenom mijenjali, prilagođavali novom tlocrtu. Sada su u stanu dvije godine i sve glavne prostorije se mogu smatrati završenima, iako Ivana već planira mini makeovere. Radni kutak u hodniku i dječja soba su bili privremeno rješenje, sad razmišlja o idejama i inspiraciji, a na proljeće se bacaju na preuređenje.

A mi jedva čekamo vidjeti nove projekte!

Interijer mjeseca stan Ivana Niskota
Interijer mjeseca stan Ivana Niskota
Interijer mjeseca stan Ivana Niskota
Interijer mjeseca stan Ivana Niskota
Interijer mjeseca stan Ivana Niskota
Interijer mjeseca stan Ivana Niskota
Učitati još
Zatvori