Moderna Mama: Ivana Niskota
Moderna Mama: Ivana Niskota

Moderna Mama: Ivana Niskota

Ivana i ja znamo se iz blogerskih dana. Super je što dandanas obje radimo ono što volimo i nismo se odmakle predaleko od inicijalne ideje čime bi se htjele baviti, te kako bi voljele da nam životi izgledaju. Volimo istu estetku, planiramo čak i neke slične stvari, a njezin životni stil i prostor bili su razlog za uključiti ju u poznatu Journalovu rubriku. Ivana trenutno radi kao arhitektica kod Mirjane Mikulec, a snimanje s njom i Larsom svakako je bilo zabavno… A i poslužilo je kao odličan razlog da napokon zavirimo u ovaj savršeno uređen stan.

ivana niskota

Stan vam je pravi skandinavski ‘dream come true’… I ti i Dean ste arhitekti, jeste li ga uredili zajedno?
Da, stan smo zajedno uređivali. I na ‘papiru’ u idejnoj varijanti – i kasnije u izvedbi. Kad su završili grubi radovi Dean me nagovorio da sami obojamo zidove, sredimo stolariju, postavimo lajsne i to je baš bilo super iskustvo… Kad smo došli u fazu uređenja interijera, ja sam se tu još više angažirala. Taman se tada pojavio Pinterest i svi interijeri su bili isti, skandinavski crno-bijeli. Bilo je jako lako zaljubiti se u taj stil. Od tada se ustvari stan dosta i promijenio i baš mi je super gledati fotografije iz svih faza koje je prošao.

‘Cozy’ stan i igraonica

ivana niskota

Koliko je teško ostati vjeran pročišćenom stilu kada dobiješ dijete, mnogi će se roditelji kada vide ove fotografije vjerojatno zapitati ‘kakooo’?

Pa nije lako. Stan nam je prepun igračaka i raznoraznih prometala, ali to se ne vidi na prvu jer sam postala majstorica skrivanja i skladištenja igračaka. Prije 3 godine kad smo počeli popunjavati stan s dječjim stvarima, shvatili smo da je u stanu zapravo ostalo puno prostora za još namještaja, iako smo tada bili uvjereni da nam više ništa ne stane. Stan ima 60 kvadrata i samo jednu spavaću sobu, tako su Larsu boravak i blagovaonica njegove sobe za igru, pa su mu zato i igračke smještene tako da su mu pri ruci. I mi smo naravno htjeli da kad stan nije igraonica, da je i dalje naše utočište. A klincima je ionako super otvarati sve te kutije, ladice i ormariće,te izvlačiti igračke. Tako da bi rekla da je organizacija stvari zasad win/win situacija.

ivana niskota

Što najviše voliš kod ovog stana?

Volim njegov kružni tlocrt, veličinu prostorija i visinu stropa. Donjogradski stanovi su projektirani baš s pravom mjerom, prozračni i elegantni, s prelijepom drvenom stolarijom. Zapravo smo imali lagani zadatak – da u lijep prostor uselimo naš polu-skandinavski, polu-Ivana i Dean stil. I baš nam je ‘cozy’.

Pokret, pokret i akcija…

ivana niskota

Kakvo je Lars dijete?

Lars je čista energija. Miran je samo kad spava, a srećom dosta spava. Da nije tako mislim da bi odavno kapitulirala od iscpljenosti. Kao beba stalno je tražio da se krećemo (kolica, babybjorn), nema gdje nisam hodala. Nismo stajali i to mi je bilo super jer sam vrlo brzo bila fit i u treningu. I sada kada je veći obaramo rekorde po prehodanim kilometrima, a energija se ispucava i na najvišim penjalicama i toboganima. Bez obzira na akciju, stigne i pričati stalno stalno i stalno. Ima super smisao za humor… Ma super mi je moj dečko!

ivana niskota

Radiš kao arhitektica kod Mirjane Mikulec, tako da si ustvari u potpunosti okružena arhitekturom i uređenjem, na koji način te to nadahnjuje?

Obožavam interijere, volim tražiti inspiraciju, volim ih projektirati, volim dinamiku posla, od sastanaka, do crtanja i odlazaka na gradilište. Zatim nagrada kad sve bude gotovo, kad su ljudi za koje to sve radiš zadovoljni. Sa svakim projektom naučiš puno novog, upoznaš nove ljude…  A u tom svakodnevnom procesu projektiranja i realizacije, kad recimo doma radim nešto za sebe, prođe maksimalno par sati od ideje do realizacije.

Putovanja

ivana niskota

Volite koristiti slobodno vrijeme za prirodu, osobito za bordanje, koja vam je omiljena destinacija?

Oboje (a sada i Lars) volimo prirodu i cijenimo svježi zrak, tako da često bježimo u Alpe ili na more. Vikend bordanja hvatamo kad god uspijemo spojiti dobro vrijeme i slobodan vikend. U Sloveniji smo doma na Vogelu, u Austriji u Nassfeldu, a u Francuskoj u Val Thorensu. Ljetna varijanta bijega nam je Premantura u Istri i tamo smo stvarno doma do te mjere da ne znam kako Zagreb izgleda vikendom od lipnja do rujna. Godišnji su da odemo negdje malo dalje. Lars je s nama na putu od svog trećeg mjeseca života i super se uklopio. Lijepo mu je u svim prijevoznim sredstvima – baš je rođeni putnik i istraživač.

ivana niskota

Kako je biti mama razigranog dječaka kao što je Lars?

Toliko sam se naviknula na akciju da više ne znam drukčije. Doduše, sličan nam je karakter u tom pogledu, pa se razumijemo.

Što još volite raditi skupa?

Super mi je što sad kad je veći konačno mogu s njim sjest na kavu! Zvuči glupo, ali dugo je to bila borba koja je uvijek završila u njegovim suzama (jer-mora-se-kretati) i mom odustajanju od ispijanja kave dulje od 15 minuta. Ja jako volim sve vezano za ritual ispijanja kave (u najdražem Cogitu). Kino i kazalište su nešto čemu se jednako veselimo, i tu nismo nikad imali drame, a strašno nam je smiješno koliko Lars obožava ići i biti u IKEA-i, valjda zato što je dijete dizajnera interijera.

ivana niskota

Što apsolutno obožavaš kod Larsa?

Njegovu neustrašivost. Jako je hrabar i nepokolebljiv. Nema straha ni od visine, ni od čudovišta ni od poraza. Što god da ga zaustavlja ili koči, on preskoči. A ima i divnu emocionalnu stranu, pun je ljubavi za sve svoje najbliže i najdalje.

Posao arhitektice

ivana niskota

Što si naučila o sebi kada se radi o usklađivanju poslovnih obveza s roditeljstvom? Koliko su ti se promijenili prioriteti i koliko ti je trebalo da pronađeš najbolji tempo za sebe?

Što se tiče posla i roditeljstva tu imam jasnu satnicu. Kad radim onda sam 100% na poslu, kad sam doma sam 100% doma i tu nemam problema. Lars kad ne ide u vrtić (što je dosta često), čuvaju ga bake i jedna super cura Martina. Ima nas dosta u timu i uigrani smo. Ono što je teže uskladiti je da se uspijemo u tjednu izboriti za vrijeme za sebe i vrijeme za nas, ali trudimo se i balansiramo koliko možemo. Prioriteti u životu su se svakako presložili, no rekla bih da sam ostala vjerna onoj sebi prije Larsa.

ivana niskota

Što bi još voljela ostvariti za sebe u budućnosti?

Voljela bi se vratiti i završiti priču sa mojim prvim blogom styletonezagreb. Ostala sam s gomilom poslikanih fotki koje bi voljela pretvoriti u neko tiskano izdanje. I da nekako izmislim malo više vremena za dekorum.hr, da se postovi malo češće događaju. Ali generalno samo želim nastaviti raditi ono što volim, biti okružena ljudima koje volim i puuuuuno putovati.

ivana niskota

ivana niskota

ivana niskota

ivana niskota (21)

ivana niskota

ivana niskota

ivana niskota (23)

ivana niskota

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori