Interijer mjeseca: Cool zagrebački stan od 50 kvadrata koji zbog uređenja izgleda prostranije
Interijer mjeseca: Cool zagrebački stan od 50 kvadrata koji zbog uređenja izgleda prostranije

Interijer mjeseca: Cool zagrebački stan od 50 kvadrata koji zbog uređenja izgleda prostranije

U našoj rubrici Interijer mjeseca trudimo se pronaći one koji se ističu posebnim dizajnom i uređenjem. Budući da nam je proljeće stiglo, samim time volimo krenuti i u proljetno čišćenje i organizaciju prostora tragamo za idejama kako urediti svoj prostor. U potrazi za raznim inspiracijama uređenja, pronalazimo interijere koji svojim dizajnom i organizacijom odgovaraju našem stilu. Ne mora to biti veliki pothvat. Dom može dobiti sasvim novi izgled i pokojim novim detaljem koji će podići cjelokupni interijer. Dodavanje boja, prirodnih materijala i biljaka unijet ćete dašak svježine.

Jedan takav stan privukao nam je pažnju ovoga puta. U širem centru Zagreba, nedaleko od Tvornice kulture, nalazi se mladenački stan od 50 kvadrata koji je uređen sa stilom. Iako služi kao dom mladom muškarcu, zbog pametno iskorištenog prostora idealan je i za dvije osobe. Stan je prostran i prozračan čemu pridonose prozori te maksimalna otvorenost prostora bez nepotrebnih pregrada.

Igranje bojama i materijalima

Za samo uređenje ovog stana bilo je potrebno nešto više od mjesec dana kako bi svi detalji bili na mjestu. Ono što nam se posebno sviđa u ovome stanu jest to što je svaka prostorija iskustvo za sebe. Detalji poput rešetkaste staklene pregrade koja dijeli spavaću sobu i dnevni boravak odišu modernim vibeom. Kuhinja i kupaonica odvojene su od glavnog prostora, a u njima prevladava minimalizam. Potpuno su cool i pomalo „hladne“ lišene nepotrebnih detalja, a opet elegantne. Glavni dio puno je više cozy uz tople, svijetle nijanse, drvene detalje i biljke. Upravo taj kontrast te igranje bojama i materijalima ovome stanu daju dodatan šarm, a opet sve zajedno funkcionira kao cjelina.

Kupaonica je mjesto koje nam služi za relaksaciju i mjesto je to u kojem se posvećujemo u potpunosti sami sebi. U skladu s tim, važno je voditi računa o tome kako ćemo ju i na koji način urediti. Naviknuti smo da u njoj prevladavaju pločice, no one znaju biti zahtjevne za održavanje, a fuge daju jedan neuredan dojam. Ovu kupaonicu krasi mikrocement koji izgleda odlično, moderno i uredno. Mikrocement ne viđamo često u kupaonicama, a odličan je za održavanje. Lako se čisti i održava.

Važnost svjetla

Što se tiče boja, svaka prostorija ima zaseban vibe, a prevladavaju 3 palete boja. Glavnim prostorom koji se sastoji od ulaza, blagovaonice, dnevnog boravka i spavaće sobe, prevladavaju bež, crna i boja oraha, u kuhinji možemo vidjeti kombinaciju crne, tamno i svjetlo sive, dok kupaonici poseban ugođaj daju crna, siva i bijela. Minimalistička estetika ključna je u uređenju, želite li da on izgleda uredno i ugodno.

Ono što je prednost u ovome stanu jest količina svjetla i način na koji se stvorio osjećaj otvorenog prostora. Naime, cijela jedna strana stana je u staklu i ima jako puno prirodnog svjetla, zbog čega je ovaj stan idealan dom i za biljke koje unose dašak prirode. Uz to tu je loggia koja gleda na dvorišni dio pa je iznimno mirno i tiho, što ju čini idealnu za odmaranje i druženje.

Bitni su detalji

Detalji čine itekako veliku razliku. Ovdje možemo vidjeti mješavinu različitih detalja od mass production komada do dizajnerskih, ali i onih koji su inspirirani nekim poznatim dizajnom što daje jednu dinamiku prostoru.

Za oko nam je zapela i velika apstraktna slika koja stoji iznad mramorne konzole. Rad je to Grigora Baždara, 28-godišnjeg account managera jedne marketinške agencije koji nam je otvorio vrata svog zagrebačkog stana koji je ujedno i sam uredio. „Naslikao sam je davno jer sam imao viziju u glavi što točno želim za jedan zid u starom stanu, a znao sam da takvo nešto ne mogu pronaći u dućanu pa sam uzeo stvar u svoje ruke. Drago mi je da jesam jer se sjajno uklopila i u novi stan.“

Ova slika njegovih je ruku djelo, stoga sigurno daju jedan osobni i poseban pečat u uređenju. Kad smo kod ruku, posebno mjesto pronašle su i male skulpture ruku od žice akademska kiparica Adela Mesić. Posebno izgledaju fora kada padne mrak i kad se upali svjetlo jer tada na zid bacaju sjene u obliku psećih glava koje smo svi radili s rukama dok smo bili mali. Nema boljeg načina za opuštanje od toga da se smjestimo u ugodnom dnevnom boravku uz omiljeni film i prisjećanje na lijepe trenutke.

Učitati još
Zatvori