IKEA je napravila malu, održivu kuću od 17 kvadrata koja izgleda predobro

IKEA je napravila malu, održivu kuću od 17
kvadrata koja izgleda predobro

“Tiny living” je posljednjih nekoliko godina sve popularniji način života. Mnogi žele pobjeći iz grada i živjeti u skladu s prirodom, a male montažne (i često i mobilne) kuće omogućuju im živjeti slobodnije i skromnije, dok istovremeno u malo kvadrata imaju sve potrebno za život.

U čemu je posebnost ovakvog načina života? Poanta je u organiziranosti i skromnosti. Na vrlo malo kvadrata uz dobru organiziranost i kreativna rješenja možete imati sve što vam je potrebno za život. Na tako malom prostoru smještena je kupaonica, kuhinja, dnevni boravak, spavaća soba, a mnoge od tih kuća imaju i preslatke terase za opuštanje i uživanje u pogledu. Prednost ovakvih domova je što su znatno financijski povoljniji i lakše ih je priuštiti, lako se održavaju i ne morate gubiti sate i sate da vaš životni prostor dovede u red.

IKEA Tiny Home Project

Trendu gradnje malih kuća pridružila se i IKEA koja je u suradnji s tvrtkama Vox Creative, American RV i Escape dizajnirala svoju prvu tiny house s eco-friendly značajkama. Tvrtka Escape, koja se već 25 godina bavi dizajniranjem i gradnjom malih kuća, izgradila je prikolicu od 17 četvornih metara koja je prilagođena verzija njihovog Vista Boho XL modela, a IKEA je opremila interijer svojim namještajem imajući pritom održivost na umu.

Kućica ima solarne panele koji se brinu za grijanje i toplu vodu te kompostni WC. Prostor je dizajniran kao IKEA-in izložbeni dom, a korišteni su obnovljivi, multifunkcionalni i reciklirani materijali. Interijer je opremljen IKEA-inim namještajem i uređen u neutralnim tonovima, s paletom bijele i crne boje i puno svijetlog drva.

Lijep, funkcionalan i eco-friendly prostor

Prostor je dizajniran tako da bude istovremeno lijep, funkcionalan i eco-friendly. Kuhinjski ormarići izrađeni su od recikliranih plastičnih boca, a sklopivi stol funkcionira kao radni prostor i stol za blagovanje s ugrađenom pohranom. Tu su i detalji poput radne ploče od punog drveta i furnira, prijenosne indukcijske ploče za kuhanje, umivaonika koji štedi vodu…

Cilj je bio stvoriti prostor koji je moderan, održiv i pristupačan i to u vrlo malo kvadrata kako bi dokazali da bilo tko, bilo gdje može živjeti održivijim načinom života. Kućica je izgrađena još u ožujku prošle godine, a IKEA ju je planirala povesti na malu turneju po SAD-u kako bi ljudi imali priliku u nju zaviriti uživo. Međutim, pandemija im je poremetila planove pa su lansirali virtualnu turu po kućici u kojoj možete doznati sve o rješenjima za uštedu prostora, električnoj energiji, uređajima, kao i savjete o tome kako svoje domove, bez obzira jesu li oni mali ili veliki, učiniti ekološki prihvatljivijima.

IKEA-inom malom kućom možete virtualno prošetati ovdje.

Foto: Josiah & Steph Photography/IKEA

Učitati još
Zatvori