Journal x IKEA: Život je lijep i u malim prostorima

Journal x IKEA: Život je lijep i
u malim prostorima

*Ostvareno u suradnji s IKEA Hrvatska

Iako se 2020. godina u životima milijuna ljudi diljem svijeta pokazala izazovnom, s druge je strane donijela i neke neočekivane scenarije, povezujući nas više no ikad s vlastitim domovima, obitelji i zajednicom kojoj pripadamo.

Dom kao oaza sreće i mira

Još do prije koji mjesec imali smo osjećaj da trčimo kroz svakodnevicu, ništa ne stižemo i ne možemo se pohvaliti naročitom kvalitetom života, no ova nas je godina nekako uzemljila, na trenutak zaustavila i potaknula nas na razmišljanje što je doista ono dragocjeno čemu trebamo težiti…

Vjerujemo da ste i vi u posljednjih nekoliko mjeseci iskoristili maksimum od svojih životnih prostora, u njima radili, spavali, strepili i smijali se, dajući jednu sasvim novu dimenziju pojmu boravka kod kuće. Dom je oduvijek bio naša sigurna zona, mjesto u kojem možemo biti potpuno neopterećeni i svoji, no stjecajem okolnosti u njemu smo naučili još bolje funkcionirati i prigrlili svoja 4 zida kao nikad dosad.

Bliži se jesen, što znači da nam nakon dugog i toplog ljeta ponovno stižu trenuci u kojima će naši stanovi ili kuće postati prave male oaze mira. Trenutno više no ikad težimo ravnoteži, a zbog nepredvidljive svakodnevice nastojimo ju graditi upravo u vlastitom domu. Za neke će ravnotežu u hladnijim jesenskim danima i večerima donijeti okupljanje s prijateljima oko stola, uz fine zalogaje, piće, društvene igre i ostale zanimacije, neki će svoj komadić balansa pronaći u hobiju za koji dosad možda nisu imali vremena, a neki će se nakon radnog dana jednostavno ‘zavaliti’ na kauč i pogledati dobar film za kraj večeri poslije kojeg će biti još lakše i slađe utonuti u san.

Kako postići balans i u malim životnim prostorima?

Svi znamo da je u velikim i prostranim domovima relativno jednostavno živjeti, no što kada smo ograničeni kvadratima, kao što je najčešće slučaj? Može li se i kako postići balans u malim životnim prostorima?

Upravo to pitanje postavili smo si uoči snimanja videa s robnom kućom IKEA, a u njemu smo ugostili dvoje sugovornika kojima je život u malim stanovima itekako dobro poznat.

Maja je stilistica i DIY entuzijastica koja se tek treba useliti u svoj stan, a dok se to ne dogodi i dok radovi traju, zajedno sa svojim suprugom boravi u ‘privremenom rješenju’, točnije u jednoj sobi unutar obiteljske kuće. I ona i suprug morali su pronaći način kako da sve što imaju (i sve obaveze koje imaju) smjeste u tako malen prostor i pritom i u njemu pronađu svoj balans.

Maja i Petar

Petar je s druge strane suosnivač startupa koji već zna mnogo o životu u malim podstanarskim stanovima. Često se selio, a i iz djetinjstva ima uspomene na male stanove u kojima je živio sa svojom velikom obitelji. Danas dijeli dom sa suprugom i sinom te otkriva koliko mu je bitna stabilna, ali i zabavna i opuštajuća rutina života kod kuće.

Život je lijep (i u malim prostorima)

Kako Maja i Petar promišljaju život u malim stanovima, koji su im komadi namještaja pravo otkriće za uređenje interijera i njihovo normalno funkcioniranje u njemu, koliko im drugačije izgledaju radni dani kod kuće te kako pronalaze balans provodeći vrijeme u svom domu, pogledajte u Journal x IKEA videu koji vam donosimo u nastavku:

Foto: Marija Laća

Video i montaža: Red Light Production

Set design: Martina Petrović

Moderatorica: Ana-Marija Topolčić

Učitati još
Zatvori