Nekoliko sjajnih ideja za stiliziranje doma ovog Božića

Nekoliko sjajnih ideja za
stiliziranje doma ovog Božića

Uvijek smo u potrazi za novim idejama za uređenje doma pa smo tako potražili nekoliko savjeta od stručnjakinje za interijere, Mirjane Mikulec. Kako je njezina škola za dizajn interijera u Žerjavićevoj 19 krenula s radom, pitali smo ravnateljicu nekoliko najsvježijih savjeta i zamolili je da nam otkrije nekoliko ideje kako bi naš dom ove godine bio još ljepši.

Orašar kao omiljeni detalj

Uz već dobro poznate tradicionalne likove poput Djeda Božićnjaka, snjegovića, anđela i jaslica ispod bora, zadnjih nekoliko godina svoje mjesto je dobio i Orašar. Taj drveni lutak oživio je zahvaljujući istoimenom baletu čija priča počinje kada djevojčica Klara za božićni dar dobije drvenog vojnika koji ustima može drobiti orahe. Orasi su se zatim koristili u slasnim božićnim kolačima, dok je drveni kutak postao jedan od simbola Božića jer prema njemačkoj legendi Orašar donosi sigurnost i sreću obitelji u kući u kojoj se nalazi.

Kako bi ove godine napravili nešto drugačije, predlažemo da svoju malu vojsku orašara grupirate i posebno izdvojite kako bi još više došli do izražaja. Orašari danas dolaze u nekoliko boja, a na vama je da odaberete omiljenu kako bi se nadopunila s već postojećim detaljima u domu – kao i s ukrasima na boru.

Božićni vijenac

Teško je zamisliti božićni ugođaj bez vijenca, bilo da je riječ o adventskom vjenčiću s četiri svijeće ili vijencu koji krasi ulazna vrata.

Ako želite malo drugačiji postav, Mirjana preporučuje da vijenac objesite u sam interijer – tako će poslužiti kao dio instalacije u domu za vrijeme blagdana. Koristite prirodne grančice poput bora, imele, eukaliptusa, božikovine i raznih drugih bobica i zimzelenog bilja. Uz nekoliko štapića cimeta i omiljenih ukrasnih figurica, imat ćete sasvim poseban ukras.

Blagdanski stol

Kad je riječ o blagdanskom stolu, onda se postavlja najfinija keramika i ukrasi koji će još više naglasiti ukusna jela. Mirjana savjetuje – više je više! Bogatstvo blagdanskog stola priziva obilje, a nekoliko elemenata iznenađenja upotpunit će cijelu stilsku priču.

Svijećnjaci mogu poslužiti kao stalci na koje ćemo staviti božićne kuglice koje inače ukrašavaju božićni jelku, etažeri različitih visina dat će na razigranosti samog postava stola, a ako obične staklene čaše zamijenite onima s metalik detaljima, sve će djelovati luksuznije. Metalik nijanse i dalje su jedan od najpopularnijih trendova za vrijeme blagdana, tako da poznata dizajnerica interijera savjetuje da kombinirate podloške ispod tanjura, pribor za jelo i svečane platnene salvete koje ćete ukrasiti sjajnim prstenjem. 

Možete se uključiti u nagradni natječaj InDizajn-a koji je pokrenuo novi hashtag #InDizajnBlagdani na svojim društvenim mrežama. Fotkajte svoje božićne dekoracije u domu, javno objavite na vlastitom Facebooku ili Instagramu te možete osvojiti neku od sjajnih nagrada. Više detalja na linku.

Foto: Rajna Raguž

Učitati još
Zatvori