Istarski hotel Meneghetti gradi novi kompleks – pogledajte kako će izgledati

Istarski hotel Meneghetti gradi novi kompleks – pogledajte kako će izgledati

Ove zime, Meneghetti Wine Hotel & Winery u istarskim Balama započeo je gradnju novog kompleksa vinarije koji bi do kraja godine trebao primiti i prve goste. Kompleks će se prostirati na 15.000 m², u nastavku imanja na kojem danas stoji hotel, a sastojat će se od niza objekata – vinskog podruma s privatnom VIP degustacijskom salom, prostorom za arhivska vina i maslinova ulja Meneghetti, kušaonicom te zgradom za proizvodnju vina.

Kao i ostatak imanja Meneghetti, novi će vinski kompleks predstavljati vrhunski spoj modernog i tradicionalnog koji se u potpunosti stopio s prirodom. Tijekom svoja dva desetljeća, imanje Meneghetti postalo je prepoznatljivo kao mjesto na kojem priroda susreće luksuz te će ovim projektom i vinarija Meneghetti u potpunosti zaživjeti u istom tonu – na najvišoj razini usluge i ponude.

Evo što o novoj stranici u povijesti imanja kaže Meneghetti Team:

“Mi u Meneghetti Wine Hotel & Winery neprestano tražimo nove izazove te kao predvodnici novih ideja podižemo ljestvicu kvalitete proizvoda i usluga na regionalnoj hotelijerskoj i enogastronomskoj sceni. U prosincu 2013. prvi smo u Hrvatskoj postali članom svjetske prestižne grupacije Relais & Chateaux. Bez obzira što smo u tom trenutku bili hotel sa samo četiri smještajne jedinice, restoranom i malenom vinarijom, naše znanje, ustrajnost, profesionalnost i kvaliteta bili su ključ tog uspjeha.”

Vina Meneghetti

Od prve berbe 2003., Meneghetti vina su sinonim za vrhunski spoj prirode i rada ljudskih ruku. U vinogradima se krije prava duša njihovih vina: terroire koji svjedoči o sponi između lokacije, mikroklime, sastava tla i drugih ključnih elemenata koji su u Istri prisutni od pamtivijeka. U želji da posjetiteljima dodatno približe blagodati našeg podneblja, 2014. su otvorili novu vinariju i kušaonicu koju su tijekom godina posjećivali brojni novi, ali i stalni gosti, stvarajući neočekivana prijateljstva.

Njihove četiri sorte maslinova ulja – bjelica, buža, rosulja i leccino, postavila su novi trend monokultivara u Istri gdje je dotadašnja praksa bilo miješanje različitih maslinovih ulja.

Još 2006. godine u Rimu, na najprestižnijem ocjenjivanju maslinovih ulja koje se tada zvalo L’Extravergine, a danas Flos olei, njihova buža je pod komercijalnim imenom Izbor proglašena najboljim maslinovim uljem na svijetu u kategoriji intenzivno voćnih okusa u konkurenciji 6000 maslinovih ulja iz cijeloga svijeta. To je je predstavljalo prekretnicu koja je Istru stavila pod svjetla reflektora te su takve nagrade otada počele redovito pristizati u ovu regiju. Flos olei je tako ove godine Istru šesti uzastopni put proglasio najboljom maslinarskom regijom na svijetu.

Vinarija Meneghetti u 2021.

Dvadeset uspješnih godina od revitalizacije nekoć napuštenog imanja prošlo je u trenu. Od samo dvije etikete vina u početku, danas Meneghetti broji njih devet.

“Od samo 6 tisuća boca koje smo radili u početku, danas smo bliže 100.000. S uljem smo ostali na četiri etikete, kao i na samom početku, ali proizvodimo značajno veće količine. No nismo stali, na kvaliteti radimo i dalje. Nove etikete, nove količine i novi gosti iziskuju nove i veće prostore. Stoga smo odlučili ponovno podići ljestvicu ponude i sadržaja u našoj luksuznoj oazi mira. Nakon dugotrajnog projektiranja i zahtjevnih priprema, ovih smo dana započeli s radovima na našem novom vinskom kompleksu koji ćemo izgraditi istočno od glavne hotelske zgrade, svega 100 metara od glavnog ulaza u imanje”, kažu u Meneghettiju.

“Po dolasku, prvo ćete ugledati zgradu u kojoj ćete u opuštenoj atmosferi moći kušati i kupiti naša vina i maslinova ulja. U neposrednoj blizini nalazit će se zgrada proizvodnje u kojoj ćemo iz svega onog što nam priroda da stvarati vina Meneghetti. Samo nekoliko koraka dalje, naša vina koja zahtijevaju dugogodišnje sazrijevanje, u jedinstvenom će vinskom podrumu čekati da dođu do vas.

Vinski podrum koji je polu-ukopan izgledom podsjeća na bunker ili vojni hangar. Arhitektonsko rješenje predstavlja svojevrsni hommage vremenu kada je u Istri, ali i neposredno pored nas bila najveća vojna utvrda Austrije na Mediteranu i kada je davni vlasnik Stancije Meneghetti, krajem 19. stoljeća, svojim vinom i maslinovim uljem opskrbljivao časnike Austro- Ugarske vojske čije obrambene utvrde svjedoče o tom vremenu i danas”, pojasnili su.

U podrumu će se nalaziti vina koja odležavaju u drvenim hrastovim bačvama, VIP degustacijska sala, prostor za njihova arhivska vina te prostor za maslinova ulja. Novi kompleks bit će potpuno uklopljen u prirodno okruženje te će nastaviti dizajnerske smjernice zacrtane 2001. godine. “Priznajemo, izgradili smo nešto suvremeno, temeljeno na tradiciji i prošlosti koja nas i danas nadahnjuje, ali kojoj nismo robovali”, dodaju u Meneghettiju.

Noviteti u Meneghettiju

Istarski poluotok dom je malvazije, autohtone domaće sorte bijelog grožđa. Iako je istarska malvazija dio velike obitelji Mediteranskih malvazija, najnovija istraživanja su potvrdila posebnost, potpuno jedinstvenu DNK i autentičnost upravo tog istarskog varijeteta.

“Mi smo, poštujući prošlost Mediterana i Istre kao važne sastavnice cijelog okruženja, Malvaziji posvetili posebnu stranicu naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Danas imamo ni manje ni više nego četiri etikete te sorte, od čega je jedna dubrovačka te tri istarske. Dubrovačka, originalno Malvasia delle Lipari (prema otoku u Eolskom arhipelagu – Le Isole Eolie, poznatom još i po vulkanu Stromboli), koju su dubrovački pomorci u 15. stoljeću donijeli i posadili u dubrovačkom zaleđu (Konavle) i od koje se stoljećima rade uglavnom slatka vina, u “radionici Meneghetti” pronašla je svoj potpuno drugi smisao, kao suho vino.

Ostale tri etikete Malvazije – naše istarske, prezentiraju velike mogućnosti ove sorte i njezinu stvarnu moć, a zadnja među njima izlazi upravo ove godine. Ekskluzivnu premijeru nova će etiketa doživjeti upravo na dan otvaranja hotela – 13. ožujka 2021., kada ćete ju moći kušati u društvu domaćina i generalnog direktora imanja, g. Miroslava Pliše. No, nemojte ostati iznenađeni i brojnim drugim novitetima koje možete očekivati u novoj vinariji, ne samo u sferi vinskih etiketa. Ta ćemo iznenađenja sačuvati za sve vas koji nas odlučite posjetiti”, poručili su.

Foto: arhiva Meneghetti Wine Hotel & Winery

Učitati još
Zatvori