Zavirili smo u novi hotel s najljepšim pogledom na Split koji osvaja na prvu
Zavirili smo u novi hotel s najljepšim pogledom na Split koji osvaja na prvu

Zavirili smo u novi hotel s najljepšim
pogledom na Split koji osvaja na prvu

Splitski turizam visoke klase dobio je izvanredno pojačanje u svojoj ponudi – hotel Ambasador primio je svoje prve goste prošloga tjedna. Pravi dragulj u kruni hotelske ponude grada, splitski je Ambasador od početka osmišljen kao spona koja povezuje urbanitet velikog gradskog središta i nedirnute ljepote dalmatinskih otoka.

Pozicija u srcu grada, na šetnici s koje se idealno vidi najljepša splitska panorama te ‘puca’ pogled na luku i cijeli splitski arhipelag, razlozi su zbog kojih je obnova Ambasadora – u prvoj inkarnaciji klasičnog djela moderne iz 1937. godine arhitekta Josipa Kodla – bila od početka pod ogromnim povećalom javnosti.  ‘Stari’ je Ambasador bio dijelom kolektivne memorije grada i svaka je promjena neminovno izazivala interes.

Hotel s pogledom na ‘najlipši grad na svitu’

Ambasador će ponuditi doista više nego ijedan hotel u bližem okruženju: projekt Nore Roje, Nene Kezića i Emila Šverka kategoriziran je kao 5*, sa 101 sobom (uključujući tri apartmana) – od kojih svaka ima otvoreni pogled na grad ili luku. Smješten je na Zapadnoj obali koja spaja Rivu i Dioklecijanovu palaču s jedne, te nautičku ACI marinu, najljepše gradske plaže i šumoviti Marjan s druge strane. Svojim luksuznim, ali decentnim i prije svega udobnim uređenjem poziva na opuštenost i prožimanje s duhom Splita, kao srca mediteranskog lifestylea.

Interijer (koji potpisuje Pero Vuković iz studija ARHIV) je kreiran uz posebnu pažnju prema prirodnim materijalima. U ključnim akcentima donosi priču o tradiciji i ekskluzivitetu Ambasadora. Tako su, primjerice svi prostori u hotelu, od lobbyja do soba, dekorirani tipično splitskim povijesnim ili novijim prizorima koje je objektivom zabilježio ili prikupio splitski foto kroničar Feđa Klarić.

Recepcijski pult, ručni je rad slavonskih majstora stolara, izrađen od crnog hrasta, tzv. Abonosa, izronjenog s dna rijeke Save, starog 1850 godina. Tu je i posveta arhitektonskoj povijesti Hrvatske u vidu stolica koje je oblikovao Bernardo Bernardi, uz niz drugih detalja koje će primijetiti izvježbano oko. Dizajn soba osmišljen je u vrhunskim materijalima i smirujućim neutralnim tonovima koji neće konkurirati vječno živom prizoru izvana. Zajednički prostori orijentirani su konceptualno ‘na van’, prema onome što je najveće bogatstvo Ambasadora – moru i gradu, od kojih goste dijeli tek uski pojas šetnice, te na taj način komuniciraju i sa šetačima, postajući integralni dio gradskog života.

Hotel Ambasador nudi najbolje gastronomske i SPA užitke

U sklopu hotela nalazi se Restoran Méditeranée s ukupno 210 mjesta koji će pod vodstvom chefa Ivice Katića nuditi najbolje od mediteranske kuhinje – od Libanona do Gibraltara, uz korištenje domaćih organskih namirnica lokalnih OPG-ova i malih proizvođača kao garancije kvalitete proizvoda. Odmah pored je Bar Split u kojem dominira impozantni šank s odličnim izborom pića, a udobni interijer poziva na druženje. Atraktivnoj ponudi doprinosi i terasa s najljepšim pogledom, stoga će zasigurno ovaj bar postati i omiljeno okupljanje i brojnih Splićana i Splićanki.

Otvoreni bazen s pogledom na grad i luku te pripadajući Pool bar još je jedna u nizu efektnih hotelskih prednosti, a posebnost je Ambasadora i multifunkcionalni konferencijski centar kapaciteta 80 osoba. Koncipiran prije svega za poslovna događanja visokog profila, dok je rooftop bar zamišljen kao ekskluzivni prostor privatnih događanja, za manji broj osoba.

Hotel, dakako, nudi i cijeli niz beauty i spa usluga na 500 četvornih metara Hacelia Wellness & Spa, čiji je koncept osmislila konzultanska tvrtka Vita Vitalis. Gostima nudi različite tretmane lica, tijela i kose, masaže, sve uz pomoć ekskluzivne prirodne kozmetike, te izdvojeni fitness centar s cardio spravama.

Još jedna značajka po kojoj će se Ambasador isticati u aktualnoj splitskoj hotelskoj ponudi jest garažni prostor što je rijetkost za hotel u centru grada.

Imat ćete superiorni doživljaj Mediterana

Kako je izgradnja hotela trajala dulje od predviđenog, u najvećoj mjeri usporena poremećajima na globalnom tržištu uzrokovanima Covid krizom, tako je i projekt, vrijedan više od 35 milijuna EUR, bio iznimno zahtjevan za finalizaciju – kažu u menadžmentu hotela, zahvaljujući svim sudionicima ovoga procesa koji su doveli hotel Ambasador do otvaranja u ovoj turističkoj sezoni. No, tržišna pozicija ovoga, doista iznimnog hotela, ne sugerira pretjeranu ovisnost o sezonskim kretanjima.

Ambasador je osmišljen i izgrađen kako bi tijekom cijele godine ponudio samo najbolje od onoga što nudi Split, Dalmacija i Hrvatska – opušteni luksuz, decentnu ljepotu iznutra koja podcrtava onu raskošnu izvana, gastronomske vrhunce uz najbolje domaće sastojke, identifikaciju s jedinstvenom destinacijom na turističkoj karti svijeta kakva Split jest… ukratko, superiorni doživljaj Mediterana.

Foto: Ivan Ivanišević

Učitati još
Zatvori