‘Fashion chairs’ novi je trend za kojim je poludjela modna industrija
‘Fashion chairs’ novi je trend za kojim je poludjela modna industrija

‘Fashion chairs’ novi je trend za kojim je poludjela modna industrija

Odlučili smo vam predstaviti nekoliko luksuznih stolica koje su dizajnirali istaknuti kreativni direktori modnih konglomerata. Fashion chairs trend zaludio je ljubitelje modne industrije, a nas je zanimalo šta se krije iza ove opsesije.

Uzajamno djelovanje modne industrije i industrije dekora i namještaja dovelo je do točke neprestanog utjecaja i isprepletenog međusobnog formiranja ove dvije umjetnosti dizajniranja. Alessandro Michele i Gucci imperija bili su nam prvi primjer korištenja logotipa modnog brenda na kućnom dekoru poput jastuka i pokrivača, kao i prepoznatljivih motiva na tanjurima i šalicama za čaj. Bajkovita manifestacija kampanje i Alisina sanjiva estetika u Zemlji Čuda, natjerali su nas da pjevušimo sve što želi je Gucci interijer. Kako ne bismo bili opsjednuti interijerom samo jednog brenda, u nastavku vam donosimo nekoliko fashion chairs komada. Neke od stolica su manje praktične, poput Rick Owens minimalističkog namještaja koji krasi unutrašnjost West-Kardashian doma.

Alessandro Michele

Nećemo se puno zadržavati na dizajnu luksuznog nameštaja kreativnog direktora modne kuće Gucci. Opširnije o liniji možete pročitati OVDJE.

farfetch
farfetch

Rick Owens

Kolekcija namještaja američkog dizajnera Ricka Owensa predstavlja izravan nastavak njegovih modnih linija, jer se višedimenzionalna estetika pojavljuje i u skulpturalnim komadima koji su na granici umjetnosti i praktičnog namještaja. Kombinacija materijala je zaista fascinantna – od drva do glatkog kamena, od rogova do alabastera. Preplitanjem materijala balansira između luksuznog dizajna i funkcionalnosti. Oštar modernistički izgled i suvremenu raskoš postiže oversized komadima, koji se razlikuju po boji i teksturi.

artsy
artsy
artsy

Virgil Abloh

Nedavno preminuli osnivač modnog brenda Off-White i njegovo nasljeđe ostat će dio modne kulture. Virgil Abloh bio je još jedan vizionar koji svoje dizajne nije ostavio samo u domeni odjeće, već je izvanvremenske motive prenio i u industriju namještaja. Njegova linija Saltwater Chair sastoji se od metalne mreže poput onih na dječjim igralištima. Kolekciju futurističkih stolica karakteriziraju jarke, neonske boje. Također, linija Efflorescence stolica napravljena je od betona, a krase je motivi ulične kulture poput ručno oslikanih grafita. Interpretacija jedne generacije oslikane na betonskim stolicama nalazi se negdje između skulpture i korisnih predmeta, baš poput Owensovih.

gallery canary
gallery.canary-
artsy
artsy
dna

Raf Simons

Za sam kraj ostavili smo stolice čija je praktičnost lako uočljiva. Nekadašnji kreativni direktor modne kuće Dior dizajnirao je Pelican chair, koja je klasičnoj 1940 Finn Juhl stolici umotanoj u uzbudljive tkanine Raf Simonsa dala novi glas.

lauritz
lauritz

Članak je preuzet sa Journal.rs.

Učitati još
Zatvori