Eklektika je stil koji ove jeseni želimo uvesti u svoje domove

Eklektika je stil koji ove jeseni
želimo uvesti u svoje domove

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Per Jansson (@perjanssonfastighetsformedling)


Eklektika u dizajnu interijera najjednostavnije se može opisati kao pristup uređenju koji se ne drži ni jedne rigidne paradigme. Sama riječ korijene vuče u grčkom jeziku a u prijevodu znači ‘birati najbolje’. Eklektičan stil na slici izgleda jednostavno, no u realizaciji vrlo lako se pretvara u ‘cirkus’ pa su neka osnovna pravila koja treba slijediti vrlo važna prije pothvata preuređivanja. Jesen je savršena za male promjene u domu i redekoriranje životnog prostora. Dani će bivati sve kraći, a mi sve više raspoloženi za kućnu atmosferu pa će promjena boje zidova, igranje tapetama i makeover starog namještaja poslužiti u stvaranju najljepšeg jesenskog ugođaja. Kako eklektiku unijeti u svoj dom i pretvoriti ga u najšarmantniju rezidenciju u kvartu pročitajte u nastavku.

Eklektika je sloboda estetici oka

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Peggy Bell (@interior_alchemy)

Da se vrlo lako zaigrati i pogubiti u slobodi izbora uvjerit ćete se u uređenju doma. Eklektičan stil od ukusnog i elegantnog do pretrpanog i kaotičnog dijeli tanka nit. Iako je stil odličan za one slobodnog duha jer kombinacijama nema kraja ipak pripazite da se svi elementi nekako slažu u prostoru. Dar za estetikom je vrlo individualan, no poželjno je da ipak slušate intuiciju i ne pokušavate preslikati interijere sa slike u vlastiti dom.

STATEMENT ZIDOVI

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Adore Lux Decor (@adoreluxdecor)

Najljepši interijeri nastaju na neutralnim pozadinama. To ne znači da se morate opredijeliti za bijelu i krem boju, baš naprotiv. Odvažite se na tamno plave, zelene, smećkaste ili ciklama tonove kako bi vaš zid postao pravi ‘statement’ detalj odmah na prvi pogled. Ako na zid još prislonite masivno staro ogledalo ili umjetni kamin, vašem zidu dodatna dekoracija definitivno nije potrebna. Eklektičan stil poprilično je šaren pa bi zidovi u jednoj boji bili najjednostavniji za daljnje kombiniranje materijala, namještaja tkanina i detalja.

ŠTUKATURE

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Dylan Farrell (art and design) (@dylan_farrell_design)


Na prvi pogled, štukature ostavljaju dojam kraljevskih palača i superluksuznih vila. Otvaraju prostor, uljepšavaju stropove i omekšavaju prelazak između zida i plafona. Velik je izbor models i reljefa koji možete kombinirati na zidovima ili oko okvira vrata. Jednostavne štukature s jednim reljefom siguran su izbor za one koji žele malo decentniji izgled. No, eklektika uvijek poziva na rizik i odvažnost pa će štukature širokog reljefa s renesansnim detaljima vaš stan pretvoriti u prave kraljeve odaje. Na raspolaganju su vam zidne i stropne, gipsane i stiroporne, te velik izbor zanimljivih oblika koji se mogu pričvrstiti iznad plafonijera i lustera.

BAZNI KOMADI U FOKUSU

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Rana elshaer (@elysse_inspirations)


Kako bi se postigao balans i izbjegao ‘cirkus’ u količini uzoraka i boja, pametno je izabrati jedan centralni komad u prostoru koji će se ipak najviše isticati. To ne mora nužno biti namještaj. U centar zbivanja stavite neko umjetničko djelo kao što je bista ili velika slika. Klasika i renesansa u eklektici se zaista vole. Stari kožnati divan postavite u centar prostorije na izblijedjeli tepih uz mramorni stolić, a kad na njega još dodate ‘coffeetable’ knjige, (link) dobili ste savršen dnevni boravak.

UZORCI I MATERIJALI

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Peggy Bell (@interior_alchemy)


Ovaj stil u širokom luku izbjegavaju ‘ziheraši’ jer on poprilično odudara od tradicionalnog uređenja interijera. Uzorci su dobrodošli u svim bojama i materijalima u obliku jastuka, deka i tapeciranog namještaja. Jednobojni materijali s reljefnim ornamentom, resice i zakrpe samo su neke od opcija koje obogaćuju tkaninu. Višeslojne teške zavjese ukrasite pletenom omčom i pričvrstite na zid, patchwork tepisi idealno se slažu na svim vrstama parketa i podnih obloga. Svileni jastuci u obliku valjka, kruga i drugih nekonvencionalnih oblika svakoj sofi dati će šarmantni makeover. Jednom kad zavirite u paletu uzoraka i boja, mašta će vas voditi u smjerovima koje inače nikada ne biste spojili u jednoj priči.

DETALJI U ULOZI UMJETNOSTI

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Architectural Digest (@archdigest)


Izvadite kutiju sa starim uspomenama jer eklektika traži dozu starinskoga štiha. Crno bijele fotografije, stari zemljovidi, poštanske markice i ostale uspomene iz djetinjstva posložite u kolaž te uokvirite u debeli vintage zlatni okvir. Police ne ostavljajte praznima, ukrasite ih knjigama iz antikvarijata, figuricama, ručnim ogledalima, praznim staklenim bocama i neobičnim detaljima koji skupljaju prašinu na tavanu.

GRANDIOZNI LUSTERI

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Romuald Chaigneau (@romualdchaigneau)


Rasvjeta je u dizajnu interijera neizmjerno bitna jer upravo ona određuje ugođaj i atmosferu. Prigušena žućkasta vrlo je umirujuća i kao stvorena za jesenske dane. Neka luster bude detalj koji će davati originalan završni pečat vašoj prostoriji. Smjestite ga na centar stropa kao središte prostorije. Ne bojite se grandioznih odluka u izboru veličine jer je pretjerivanje ovdje poželjno. Bogati raskošni luster s kristalima kao kontrast na ostale komade u interijeru pravi je pogodak. Danas je izbor zaista velik od onih retro dizajna s lukovima u obliku svjećica do onih modernih, neobičnih oblika s kristalno ispoliranim stakalcima koji će obasjati sjajnim blještavilom zidove i cijeli prostor.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori