Nedostaje vam ideja kako obojati pisanice ove godine? Pronašli smo inspiraciju
Nedostaje vam ideja kako obojati pisanice ove godine? Pronašli smo inspiraciju

Nedostaje vam ideja kako obojati pisanice ove
godine? Pronašli smo inspiraciju

Uskrs je nezamisliv bez bojanja pisanica. Nerijetko se to pretvori u zabavu za cijelu obitelj, a svaka generacija uvijek donese neke nove ideje, pa tako uskrsni stol može izgledati doista posebno. Pisanice možete bojati na bezbroj načina, a mi smo izdvojili neke od najpopularnijih.

Bojanje pisanica začinima

Uz prirodne boje poput onih koje možemo dobiti iz začina, možete biti kreativni, ekološki savjesni i zdravi jer takve boje nisu otrovne. Stoga svoje pisanice u konačnici možete bez problema i pojesti. Prirodne boje za pisanice možete pronaći i u vlastitoj kuhinji, a najefektniji će biti začini u prahu s izraženim pigmentima, poput kurkume, cikle, maline, špinata, aronije ili poriluka. Ako se osjećate kreativno uvijek možete kombinirati više različitih začina pa vidjeti što će ispasti. Važno je da se zabavite i uživate u procesu.

Ljuske luka ili boje iz kuhinje

Na našim prostorima jaja se tradicionalno bojaju u ljuskama luka. Osim luka i druge prirodne boje koriste se na sličan način. Jaja su predivna ako se bojaju u cikli, špinatu, crvenom kupusu, kurkumi, borovnicama, peršinu, kavi… Ovdje možete pročitati postupak.

Bojanje čajevima

Sve više cijenimo održivu modu, prirodno uzgojeno voće i povrće, meso domaćeg porijekla sve što je prirodno. Zato ćemo ovog Uskrsa taj trend primijeniti i kod bojanja pisanica i koristiti prirodne boje. Unatoč velikom izboru umjetnih boja na policama naših trgovina, bojanje prirodnim bojama je kreativno, zdravo i najviše u skladu s prirodom čije resurse često koristimo u krive svrhe. Predlažemo da ovaj put isprobate prirodne boje čajeva različitih vrsta

Fabergé jaja

Petar Karl Fabergé, ruski zlatar koji je u svojoj zbirci dizajnirao oko 50 uskršnjih jaja za ruske careve, danas se nalaze u muzejima i privatnim kolekcijama. Postoji nekoliko metoda kako možete napraviti vlastitu inačicu glamuroznih jaja u Fabergé stilu. Plastična, drvena, cijela ili šuplja jaja, izbor je na vama. Najjednostavniji način je da koristite pištolj s vrućim ljepilom. Izaberite podlogu i željenu boju pisanice te ju osušite. Pažljivo istisnite količinu ljepila pa na jaja aplicirajte pamučne trakice, perle i druge ukrase.

Voštane pastele i vodene bojice

Ako imate mališane, onda sigurno imate i voštane pastele. One su idealne za bojanje jaja zbog masne teksture koju sadrže. Skuhajte jaja,a dok su još vruća počnite crtati po njima. Pastelna boja će se topiti, a vi ćete koristeći različite nijanse kreirati upečatljiva i sasvim drugačija jaja. Vodene bojice još su jedan način na koje možete dizajnirati personalizirana jaja, a potrebni su vam tanki kistovi i malo spretnosti.

Ombre pisanice

U plitku posudu sipajte par žlica jestive boje po želji. Jaje primite u ruku i donji dio umočite u boju te držite oko jednu minutu ili po potrebi dulje. Izvadite jaje pa ulijte duplu količinu vode te ponovno umočite pisanice do dna kako bi dobili drugu nijansu.

Bijeli korektor ili lak za nokte

Ovisno o tome koja jaja kupujete, možete ih u trenu dekorirati u minimalističkom stilu bez vode i boja. Ona smeđa sjajno izgledaju ako ih iscrtate bijelim korektorom u olovci. Jaja s bijelom ljuskom biti efektna ako ih ukrasite ornamentima, točkicama i geometrijskim oblicima u crnoj ili nekoj drugoj boji.

Salvete i bjelanjak

Ovu tehniku sigurno ste isprobali kao djeca. Jednostavne, a drugačije pisanice dekorirajte uz pomoć salvete sa željenim uzorkom i bjelanjkom tako što ćete list salvete s ukrasom odvojiti. U međuvremenu umutite bjelanjak te prekrijte jaje salvetom i namažite bjelanjkom kako bi se salveta zalijepila te ostavite da se osuši.

Bojanje sprejevima ili šljokicama

Zlatne i srebrne pisanice izgledaju elegantno, a s dekoriranjem ste gotovi u kratkom roku. U specijaliziranim dućanima širok je asortiman boja od kojih su posebno tražene one metalik jer jajima daju starinski – restauracijski štih. Na vrh jajeta ljepilom pričvrstite suho cvijeće za završni artistički touch. 

Mramorni uzorak

Jaja obojite u bijelo, a spužvicu (kuhinjsku ili onu za puder) umočite u crnu ili sivu boju pa tapkajte po jajetu koje se još nije potpuno osušilo kako bi postigli mramorni efekt.

Ukrašavanje markerima

Ove pisanice jednostavne su i neodoljive, a za njih vam neće trebati puno vremena. Jaja trebate ispuhati, isprati vodom i pustiti da se posuše. Ako ih želite puniti cvijećem, napravite veći otvor na vrhu jaja. Crnim markerom nacrtate lice na svakom jajetu. Na prst uzmete mrvicu ruža u nekoj crvenkastoj ili ružičastoj nijansi te utapkajte na “obraščiće”. I to je to!

Foto: Pexels, Instagram (@amberstextiles)

Učitati još
Zatvori