Coffee table za svaki stil i svaki budžet

Coffee table za svaki stil i svaki budžet

 

Dnevna soba bez stolića za kavu je poput supermodela bez ruža za usne. Baš kao i ruž za usne, ovo je detalj koji može upotpuniti izgled prostorije i učiniti ga upečatljivim. Stol za kavu, odnosno coffee table služi za nekoliko svrha; od nadopunjavanja izgleda, do pohrane stvari. Oni su zapravo vrlo potrebni u prostoru. Pitanje je koji će stil najviše odgovarati vašoj sobi. Ako se odlučite za varijantu s drvetom i masivnim nogama, metalik stolom sa staklenom, ili vam se više sviđa okrugli, kvadratni ili pravokutni? Mogućnosti su beskrajne.

Budžet

Cijena stolića za kavu može biti u rasponu od ultra-skupog do vrlo jeftinog pa prije nego počnete kupovati, dobro razmislite s kojim budžetom raspolažete. Vaš ukupni proračun trebao bi još uključiti i dodatnu opremu, rasvjetu i namještaj. Namještaj još uključuje kauč, stolove, stolice i stolić za kavu. Dobra vijest je da možete malo prilagoditi svoj proračun ako vidite nešto što volite sve dok to ne utječe na kvalitetu izbora.

Oblik

Dok kreirate plan za dnevnu sobu, razmislite o najboljem obliku. Imate li djecu ili kućne ljubimce? Je li to velika soba ili mala i uska? Okrugli ili ovalni stolić za kavu je idealan ako imate djecu ili kućne ljubimce. Zakrivljeni rub znači veću sigurnost. Koristeći pravokutni oblik i pristpjnu udaljenost između televizijske konzole i stolića za kavu, dobit ćete idealnu količinu prostora za hodanje između dva komada namještaja. Zaobljeni će ipak oduzeti malo više prostora.

Veličina

Kao i kod oblika, trebat ćete odrediti veličinu koja vam je potrebna. Visina stola za kavu je važna. Ne smije biti niži od 5 cm od sjedišta vašeg kauča. Standardna visina za stol je 50 cm. Viši kauč zahtijeva viši stol, koji ima visinu i više od 50 cm. Viši stol također će biti prikladniji ako organizirate kućne zabave, jer će gostima biti lakše postaviti čašu ili tanjur.

Funkcionalnost

Drugi važan čimbenik je znati što će biti primarna uporaba. Hoće li stol biti više dekorativan ili će biti korišten samo odlaganje stvari? Stolovi mogu doći s policama, ili ladicama, od dječjih igračaka do zaliha časopisa koje ćete jednog dana pročitati. Bez obzira na to je li skladištenje potrebno, još uvijek postoje dobre šanse da možete popiti piće ili tanjur bez opasnosti od prevrtanja. Odaberite komad na kojemu ćete s lakoćom držati tanjure i piće. Ako je glavna svrha stolića dekorativnost, možete se usredotočiti na one s linijama i teksturama u materijalu koji volite.

Materijal

Govoreći o materijalima, stolovi za kavu također mogu doći u širokom rasponu. Postoje industrijski metali. Materijali poput stakla u kombinaciji s mjedom ili čelikom nude sofisticiraniji izgled. Bilo da se radi o hrastu, javoru, trešnji ili orahovini, drvo daje poseban ugođaj. Hrast i javor  daju više oneoramalan, opuštajući dojam, nasuprot orahu  i trešnji koje imaju formalniji izgled.

Stil

Formalna, neformalna, moderna ili tradicionalna izdanja; sve su to stilovi koje treba uzeti u obzir prilikom kupnje vašeg stolića za kavu. Ako preferirate suvremeni izgled, odaberite elegantan metalni stol sa staklenim vrhom. Ako volite klasiku i tradicionalnost, rustikalni hrastov stolić bi bio savršen. Odaberite okrugli stol s drvenim nogama za romantičan osjećaj. Postoje mnogi stilovi koje možete izabrati, samo upotrijebite shemu uređenja vaše sobe kao vodiča.

 

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori