Čarobna Casa Ars Natura II u Grožnjanu u režiji  dizajnera Borisa Ružića
Čarobna Casa Ars Natura II u Grožnjanu u režiji  dizajnera Borisa Ružića

Čarobna Casa Ars Natura II u Grožnjanu u
režiji dizajnera Borisa Ružića

Grožnjan – vječna inspiracija čija ljepota neprestano izvire u svakoj od kamenih uličica u kojima ćete uvijek “zalutati” negdje i opet se nenadano vratiti baš tamo otkuda ste krenuli. Gradić jedinstvenog karaktera okružen je terasama maslinika i vinograda, a obilaskom u svako doba godine možete doživjeti bezobrazno lijepe spektakularne prirodne prizore. Grad je, osim po svojoj ljepoti, poznat i po svom kulturnom značaju na hrvatskoj i međunarodnoj sceni. Središte je to međunarodnog jazz festivala Jazz is Back, mjesto inspiracije i umjetničko okupljalište gdje glazbenici, glumci i likovni umjetnici svakog ljeta preuzimaju glavnu ulogu u gradu. Upravo ovdje smještena je čarobna Casa Ars Natura II za čije je uređenje zaslužan dizajner Boris Ružić.

Čarobni Grožnjan

”Vođeni činjenicom velikog značaja Grožnjana za glazbu i umjetnost uopće, željeli smo stvoriti kuću za odmor koja će svojim posjetiocima probuditi sva osjetila i omogućiti potpuni i poseban doživljaj Istre i Grožnjana. Među mnoštvom vila s bazenima na osamama koje se u Istri nude, mi smo sebi zadali cilj osmisliti mjesto gdje bi nasi gosti doživjeli Istru boraveći u njenom srcu. Taj osjećaj da se budite među njenim stanovnicima, pijući jutarnju kavu s njima, stvarajući poznanstva i slušajući priče zanimljivih ljudi kojima je Grožnjan privremeni ili stalni dom neprocjenjiv je. Ovdje uživate u probama i koncertima nekih od najboljih jazz muzičara svijeta, zaneseni ljepotom, mirom, savršenom klimom i jedinstvenošću Grožnjana. Upravo ovdje  Casa Ars Natura II pokazala se kao idealan projekt za to.

Prekrasna mala kamena kuća u naoko skrivenoj uličici u srcu Grožnjana, savršeno pozicionirana i na samo nekoliko koraka od svih zbivanja, bila je za nas ljubav na prvi pogled i jednostavan odabir za početak stvaranja još jedne nove jedinstvene priče. Kao i 2019. godine, kada smo u suradnji s našim  najboljim dizajnerom i arhitektonskim uredom Boris Ružić već dobro prepoznatljivog potpisa i kreatora mediteranskog ugođaja, a ujedno je i našim  velikim obiteljskim prijateljem, stvorili projekt Casa Ars Natura.

Kuća od četiri etaže iz 17. stoljeća, rekonstruirana je prema načelima tradicije istarskog zavičaja. Njezin dragulj je zasigurno terasa, zelena mediteranska oaza usred kamenog Grožnjana. Jedinstvena po svom uređenju i ljepoti, uvrštena među najljepše stare kamene kuće za odmor u cijeloj regiji. Istim temeljima razmišljanja i ciljem slijedio je i nastavak danas nastale Casa Ars Nature 2″ – izjavila je obitelj Muzić, koja je i vlasnik kuće.

Još jedna vila u režiji Borisa Ružića

Dizajner Boris Ružić nadodaje kako se pri adaptaciji vodilo intenzivno računa da sama kuća zadrži svoje čari iz prošlosti i tradicije umijeća stanovanja i danas ih prenosi u sadašnjost u kojoj se nastavlja novi život, nova sinergija i jednostavnost u čežnji stvaranja  životnog balansa.

”Sam interijer ove stare Grožnjanske kuće, u jednoj od najljepših skrivenih kamenih uličica, stvoren je u monokroman harmoničan prostor s profinjenim detaljima. Svugdje u kući materijali i forme su u funkciji dočaravanja prošlosti u sadašnjosti. Stvorena je jedna nova, moderna autentičnost i pročišćena atmosfera prostora. Oplemenjena je detaljima poput samostojeće kade uz kamin, udobne sofe, fotelje u teksturama lanenih tkanina, uz koje sjajno pristaju pojedini komadi antiknog namještaja. Boje i teksture u pomno biranim formama namještaja i dekorativnih elemenata, nevjerojatno se stapaju i “prelijevaju” s rustikalnim zidovima i pomno odabranim materijalima za savršenu  harmoniju i doživljaj  interijera. Kada se prijeđe prag kuće, otvara se prostor autentične istarske kuće pomno redizajnirane i interijerno usklađene, počevši od kuhinje dovoljno opremljene za pripremu zahtjevnijih delicija, blagovaonice i dnevnog boravka. Na gornjem katu nalazi se spavaća soba s kupaonicom i posebnost cijele kuće, relax room u kojoj dominira dizajnerska kada s antikvarijatnim kristalnim lusterom, kamin, fotelja za odmor, čitanje, slušanje glazbe iz gramofona sa starih ploča. Mjesto za opuštanje i potpuno uživanje. Ispred kuće stvoren je mediteranski zeleni ugođaj, s pomno biranim mediteranskim biljkama. To je idealno mjesto za večernju času vina uz svijeću i uz note i glasove nekih od muzičara, koje samo prirodno struje ulicama Grožnjana.”

Osim dizajnerskih komada, kvalitetnog namještaja potpisa Gervasoni,Thonet, Antonio Lupi i sličnih svjetskih prepoznatljivih brendova, kuća krije mnogo zanimljivih i posebnih antiknih komada iz istarskog tradicijskog uređenja i ne smo to, neke su stvari dovedene iz inozemstva i skupljane po raznim kutevima svijeta. Jedna od njih je tronožna lampa u dnevnom boravku, kupljena u Pragu, a koja je bila dio scene popularne serije Carnival Row, u kojoj glavne uloge igraju Orlando Bloom i Cara Delavigne.

Još jedan od mnogih skrivenih detalja koje nudi kuća Casa Ars Natura II, je keramičko posuđe, unikatan i predivan rad poznatog hrvatskog lončara Igora Romicha, također dugogodišnjeg prijatelja i suradnika, te nezaobilazna slikarska platna dizajnera Tea Perića koja svojim jutenim platnima i geometrijskim energetskim potezima stvaraju jedan dodatni osjećaj mikrosvijeta. Tu su i radovi istaknutog grožnjanskog umjetnika Marka Brajkovića.

Okruženi predmetima koji u sebi nose eleganciju i profinjenost iz prošlih vremena u sadašnjosti, stvoren je prostor čije ozračje odiše nepomućenim mirom i blagostanjem za jedan poseban doživljaj i odmor u Casi Ars Natura II.

Foto:  Neven Jurjak

Učitati još
Zatvori