Čarobna kuća u Grožnjanu koju potpisuje Boris Ružić

Čarobna kuća u Grožnjanu koju
potpisuje Boris Ružić

Kada čovjek prođe kroz gradska vrata u samu jezgru, neočekivano pomisli da granice ljepote ne postoje, onaj osjećaj kada se kamen i nebo spoje, doslovno vas zasjeni upečatljivi povratak u prošlost, na tren pomislite da je vrijeme stalo…

Casa Ars Natura

Krenete li ulicama između hiža, pored korti i portuna uz čije su se zidove naredali pitari i doživljaj umjetničkih galerija neće vas zasigurno ostaviti ravnodušnima… Grožnjan, ovaj drevni gradić otkrit će vam i tek upravo pažljivo rekonstruiranu Casu Ars Natura.

Čovjek, priroda i  arhitektura čine jednu cjelinu koja se reflektira na oblikovanje našeg  životnog  prostora. Stvoriti bezvremenski prostor i destinaciju za budućnost, vječni  je  izazov i pokretač svakog projekta Borisa Ružića, a jedan od takvih  izazova je upravo i ovaj projekt Casa Ars Natura u malom gradiću Grožnjanu čiji dizajn potpisuje Ružić.

Stil ovog projekta je  pomalo eklektičan  kao skup nekoliko različitih stilova i pravaca, što ne spada u jednostavne  stilove jer se ne radi o pukom nabacivanju hrpe elemenata zajedno, već je stil projekta da svi različiti elementi funkcioniraju skladno na prvi pogled, a kao cjelina da imaju poseban šarm, originalnost, poigravanje s nespojivim tako se u prizemlju nalazi kuhinja zadanih arhitektonskih linija i blagovaonica koja neutralnim teksturama daje važnost da svi ostali dekorativni elementi u prostoru funkcioniraju kao scenografija kulise gdje prostor doslovce funkcionira kao umjetnička galerija, starim kamenim stepenicama kad se popnemo na kat ulazimo u prostor dnevnog boravka gdje glavnu ulogu čini netaknuto ložište tzv. istarsko ognjište, koje je ostalo kao simbol poštivanja starih predaka koji su odrasli u ovoj kući…

Namjera je bila zadržati svaku emociju ljubavi, ne kaže se slučajno da zidovi nekad govore, ovi ne samo da govore već i pjevaju i žive dalje ljubav za nove naraštaje i slave taj osjećaj za svakog putnika koji će pokucati na ova crvena vrata.

Glavna stanica večernjih užitka biti će zasigurno terasa koja podsjeća kao da ste u nekom velikom velegradu skriveni u oazi biljaka, a zapravo ste u Grožnjanu gdje će se pod vedrim zvjezdanim nebom gustati u spremanju delicija ili doslovce ova energija kuće će vas kao potpuni magnet navući da se upustite u čitanju neke knjige sa zvukovima jazza koji izviru iz svake susjedne ulice. 

Kuća koja će osim odmora svakom posjetitelju napuniti baterije, vratiti sjaj, osmijeh i spoznaju u to koliko nas male stvari čine sretnima.

Mir i spokoji svakoga tko u nju kroči, postignut je interakcijom ideja svih sudionika u njenom stvaranju. Kuća odiše poviješću kroz mnogo elemenata, već od ulaska kroz drevna crvena vrata sa originalnom ključanicom, a želja investitora bila je da se svi ti elementi sačuvaju i da se poštuje i zadrži tradicionalan istarski stil.

Zanimljivost iz povijesti kuće je da su pojedini kadrovi filma “Private war” iz 1988.god, u režiji Frank de Palma, snimani upravo u njoj.

Projekt : Casa Ars Natura
Dizajn interijera : Boris Ružić
Foto : Merlo de Graia
Lokacija : Grožnjan
Investitor : Danijel Muzic

Učitati još
Zatvori