Davor Bruketa otvorio nam je vrata svog stana na Šalati
Davor Bruketa otvorio nam je vrata svog stana na Šalati

Davor Bruketa otvorio nam je vrata
svog stana na Šalati

Ponekad je potrebno malo kako bismo uredili savršen interijer. Ipak često je potrebno mnogo da bi on postao produžetak nas, naša oaza i odraz naše harmonije. Rijetko kada on ostaje u svom prvotnom stanju, jer što bi to značilo? Da smo se uselili u ljušturu koja mora ostati netaknuta našim postojanjem i djelovanjem u istoj. Takvi interijeri nemaju dušu, mnogi bi rekli nemaju ono nešto, ono što je potrebno da svaki puta kada se u njih zagledamo ili u njima boravimo osjetimo mir. Kada nas dom inspirira, objedinjuje naše karaktere i naš stil, a pritom je ugodan za život, možemo reći da je ispunio svoju svrhu. 

Zagrebačka Šalata

Jedan od takvih interijera je i ovaj stan na zagrebačkoj Šalati. Dom Davora Brukete, kreativnog direktora i suvlasnika agencije Bruketa&Žinić&Grey i njegove obitelji fascinira na prvo, drugo i svako gledanje. Godinama na Instagramu gledamo fotografije koje se iznova mijenjaju, sjedinjuju s godišnjim dobima, a opet imaju tu konstantu stila, profinjenosti i topline kakvu dom i zaslužuje. Sada nas je Davor pustio u svoj dom i u trenutke koje ondje svakodnevno provodi sa svojom obitelji. 

Mirna oaza u centru grada 

Daleko od najužurbanije gradske vreve, a opet blizu svim zbivanjima, dom Davora Brukete ima 140 kvadrata s predivnim minimalističkim vrtom. 

“Projekt je postavila arhitektica Ana Penavić 2007. godine, a stan se od tada neprestano mijenja i reflektira novonastale potrebe i duh vremena.” – kaže nam Davor. 

Velika staklena stijena glavna je barijera koja dijeli dnevni boravak od predivnog vrta u kojem Davor najviše voli provoditi vrijeme i to kako nam kaže, čitajući. Upravo su knjige te koje dominiraju prostorom, smještene u otvorenu biblioteku s raznolikim naslovima, od stručne literature do knjiga o umjetnosti i dizajnu. Upravo ta staklena stijena otvara prostor svjetlosti i predivnoj prirodi koja se suživljava s interijerom i mijenja ga kako se i ona sama mijenja. Svako godišnje doba i njegove čari tako postaju sukreatori u uređenju ovog doma.

Umjetnine kao poseban touch

U cijelom stanu, ali i vrtu možemo pronaći doista impozantne umjetnine, od predmeta, slika i skulptura. Davor nam je izdvojio samo neke od njih. 

“Izdvojio bih skulpturu Vojina Bakića „Svjetlosne forme“ i njegove skice za spomenik na Petrovoj gori. Skulpture Deše Vlahutin, Mateja Vukovića, Romane Nikolić i Stjepana Gračana. Radauševu skicu za spomenik NOB-u u Istri. Izdvojio bi i jednu apstrakciju Zlatana Vehabovića koja mi je super jer je on pretežno figurativan slikar.”

Sve, od predmeta do namještaja, odraz je osobnosti i karaktera ove obitelji. S mjerom, jednostavno, naoko slučajno, ali zapravo sve pomno odabrano čini sliku kakvu je teško dočarati riječima. 

“Interijer u čovjeku može instantno pobuditi specifično raspoloženje, a nama je važno da to bude okoliš koji smiruje.”

Kada je harmoničnost postignuta, cilj je da prostor takav i ostane. Upravo zato vlasnici se trude da posao ne nose kući, osim ako baš moraju ili tako nalaže situacija na koju se ne može previše utjecati, kao što je to bila pandemija. 

“Ako baš moram radim u sobi koju smo prilagodili za rad za vrijeme lockdowna. Tada nam je bilo problem raditi doma jer smo stan napravili baš sa suprotnim ciljem – za opuštanje.”

Bijeg od hektične stvarnosti

U užurbanoj i stresnoj svakodnevici, boravak u oazi koja ne samo da može pozitivno utjecati na nas i naše ponašanje, već se duboko reflektirati na našu osobnost, djeluje kao spas. 

“Interijer je pilula za smirenje.” – zaključuje Davor, a mi se s njime jedino možemo složiti. Odmorite oči, uživajte u fotografijama i inspirirajte se ovim predivnim interijerom. 

Foto: Davor Bruketa i Domagoj Kunić

Učitati još
Zatvori