Ako volite arhitekturu morate posjetiti ‘Brion Cemetery’ u blizini talijanskog Trevisa

Ako volite arhitekturu morate posjetiti ‘Brion Cemetery’ u blizini talijanskog Trevisa

@marc_lewis_krawitz

Pitoreskna Italija krije brojne skrivene atrakcije koje nažalost nisu toliko popularne jer se ne nalaze u nekim od najpoznatijih turističkih gradova poput Rima, Firence i Venecije. Na sjeverozapadu zemlje smjestila se regija Veneto u kojoj se nalazi gradić San Vito d’Altivole, a za njega su čuli svi koji vole arhitekturu. Naime u njemu se nalazi remek djelo jednog od najkontroverznijih arhitekata 20. stoljeća, Carla Scarpe. Brion Cemetery prvenstveno je izgrađeno kao obiteljsko groblje, a danas ga posjećuju brojni turisti i uživaju u šetnji mjestom koje spaja najbolje od prirode i arhitekture.

Brion Bemetery: remek djelo Carla Scarpe

@shadow.architect

Carlo Scarpa poznat je po svojoj vrlo burnoj karijeri kojoj je pridonio splet niza okolnosti. Zabranjeno mu je bavljenje strukom jer je odbio sudjelovati na pro forma ispitu kojeg je nakon Drugog svjetskog rata arhitektima nametnula tadašnja talijanska vlada. Iza kulisa njegov je utjecaj ipak jačao, surađivao je s umjetnicima, akademicima i brojnim utjecajnim ljudima pa su ga često zvali ‘profesorom’ radije nego arhitektom. Njegova djela prepoznatljiva su na prvi pogled. Volio je kombinirati nekonvencionalne, grube materijale, po čemu je groblje obitelji Brion najpoznatije.U spoju betona i fine obrade pronašli smo nešto zaista poetično.

Arhitektonski desert na sjeveru Italije

@voltfashion_com

Talijanska obitelj Brion odlučila je angažirati arhitekta Scarpu za projektiranje groblja u čast svome ocu koji je izrazio želju da baš u svom rodnom gradu bude ukopan. Tako je obitelj zakupila dio tamošnjeg groblja, i projektiranje nečega što će kasnije postati prava atrakcija, moglo je početi. Izgradnja je trajala gotovo cijelo desetljeće i završena je u osamdesetim godinama, a proteže se na više od dvije tisuće metara kvadratnih. Groblje obitelji Brion podijeljeno je na tematske cjeline, a svaka je obilježena nekim arhitektonskim elementom. Arcsolium19 izgrađen je od betona ispod kojeg su se nalaze dvije grobnice bračnog para. Do samog groblja doći ćete laganom šetnjom uređenom šetnicom koja je okružena drvoredom čempresa. Umjesto vrata na ulazu dočekat će vas dva povezana prstena obložena mozaikom.

@lizlyonslettering
@coolcalmquiet
@duncan.gibbs

Paviljon za meditaciju posebno je atraktivan turistima jer ostavlja dojam lebdenja nad vodom, a voda se slijeva u mali potok. Groblje je koncipirano kao vrt, Scarpa je to pomno isplanirao kao simboliku japanske filozofije života i smrti. Na kraju vrtu i sam je pokopan. Središnji i glavni element grobnice je kapela. Mnogo je arhetipova koje ćete zamijetiti na groblju Brion, a jedan od njih je i arhetip mosta koji je projektiran kao dva preklopljena prstena u ulaznom potezu, a simbolizira bračnu zajednicu. Tu je i labirint potopljen u vodi kao jedan od najstarijih simbola čovjekove potrage za smislom.

@dommymv
@federico.covre

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori