Beni Ourain tepih – omiljeni dio interijera koji nikada ne izlazi iz mode

Beni Ourain tepih – omiljeni dio
interijera koji nikada ne izlazi iz mode

Za udoban osjećaj doma, između ostalog, potreban je topao i lijep tepih. Baš onakav koji oplemeni cijeli prostor, presvuče ga toplinom pa se uz njegov šarm soba pretvori u mali svijet opuštanja i postane sve što od doma očekujemo. Sigurno i ušuškano mjesto gdje obožavamo provoditi vrijeme jer je sve tako udobno i sanjivo.

Iako je na tržištu toliko vrsta tepiha primamljivog dizajna, oblika, veličina i materijala već je godinama na samom vrhu najomiljenijih tepiha  u cijelom svijetu i dalje Beni Ourain tepih.

Toliko jednostavan u svojoj kontrastnoj kombinaciji tamnosmeđe, gotovo crne boje na bijeloj, odnosno bež podlozi daje svoj poseban profinjeni pečat domovima.

Kako je nastao Beni Ourain tepih?

Beni Ourain je dobio ime po plemenu sa sjevera Afrike koje je u planinama Atlasa uzgajalo ovce posebno kvalitetne vune. Stoga su prve inačice ovog tepiha ručno izrađivale Marokanke. Iako je danas najpoznatiji po rombovima, Marokanke su tkale različite motive iz života i izrađivale ovaj tako prepoznatljiv dio modernih interijera od potpuno prirodnih materijala, odnosno od pamuka i najkvalitetnije ovčje vune. Danas možemo kupiti inačice ovog tepiha u kojemu nema pamuka već je on zamijenjen umjetnim materijalima. No, cijena mu je i dalje visoka. Za manje verzije Beni Ourain tepiha potrebno je izvojiti oko 250$ dok  tepisima većih dimenzija cijena prelazi i 4000$. No na tržištu je i mnogo “kopija” koje se ipak mogu kupiti po pristupačnijim cijenama.

Zašto toliko volimo Beni Ourain tepih

Beni Ourain tepih jedna je od boljih investicija ukoliko želite svoj dom pretvoriti u toplu i lijepu oazu mira. On odlično pristaje i tamnim i svijetlim interijerima. Nenametljiv je, ali opet ostavlja dojam i posebno se dobro uklapa i u dnevne boravke, hodnike kao i u spavaće sobe. Udoban je i potpuno je u redu ukoliko njime prošetate bosi ili sjedite na njemu satima zabavljeni napetom knjigom. Ovaj tepih oplemeni svaki prostor pa uopće ne čudi što je toliko popularan.

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori