Zavirite u preuređeni hotel Boškinac na otoku Pagu

Kada se spoji vrhunska eno gastronomija, umjetnički pristup osnažen istančanim osjećajem za estetiku interijera i poznavanje paškog konteksta i tradicije, nastane boutique hotel gotovo nestvarne energije – Boškinac.

Boškinac osvaja eno gastronomijom i interijerom

Kada zakoračite u skrovito mjesto na otoku Pagu, nadomak Stare Novalje i zastanete pred kamenim zdanjem ovog renomiranog hotela, u sekundi ćete oživjeti sve uspomene na djetinjstvo jer riječ je o mjestu koje se savršeno uklapa u dječje oživljavanje sličica iz bajki. Ovo je mjesto poput kamenog dvorca u kojemu se upravo događa magija.

Gusta borova šuma, miris začinskog bilja, poput kadulje i vrijeska, prostranstvo novaljskog polja koje odiše mirom arhaičnosti i idila dodatno naglašena neposrednom blizinom mora. Upravo se more svojim plavetnilom savršeno uklopilo u ovu pitoresknu sliku kakvu priželjkujemo kada želimo napraviti pomak od svakodnevice.

Boutique hotel koji spaja tradiciju, kvalitetu i vrhunsku estetiku

Boškinac se promišljeno i s mnogo pažnje nadograđivao posljednjih 19 godina, a za njegovo uređenje zaslužna je arhitektica Ana Penavić. Priča o mjestu koje se skladno uklapa u prirodno okruženje i nudi samo najbolje od vina, maslina i gastronomije, počela je još u 19. stoljeću s djedom Boškom koji je bio nositelj loze Šuljić u čijem su vlasništvu ovaj jedinstveni hotel, vinarija i restoran, utemeljeni u tradiciji, običajima i povezanosti s prostorom kojemu čovjek pripada.

Umjetnički pristup koji pretvara Boškinac u mjesto koje vrijedi posjetiti

Da je riječ o jedinstvenom arhitektonskom izričaju i cosy ambijentu koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, svjedoči i pristup uređenju iza kojega stoji umjetnički tim vrhunskih stručnjaka.

Boris Šuljić, vlasnik hotela Boškinac

Više o uređenju otkrila je arhitektica Ana Penavić: “‘An interior is natural projection of the soul (Interijer je prirodna preslika duše)’ rekla je još davno Coco Chanel.

“Duša hotela Boškinac je spoj predivne lokacije koja poziva na gotovo zaboravljeno umijeće dokolice te osobenosti njegovih vlasnika koji su nas osvojili. To nam je bila glavna inspiracija pri stvaranju novog interijera, a dizajn je postao medijator te autentičnosti.

Jednostavnost, unikatnost i vanvremenska elegancija lišena trenda, postavljeni su kao osnovni kriteriji oblikovanja. Prirodni materijali su bili logičan odabir, kao i osmišljavanje serije namještaja za opremanje soba koji utjelovljuje duh Boškinca: istovremeno suvremen i klasičan, elegantan, a ugodan.

Suradnja s umjetnicima (Lidija Boševski: keramika, Koraljka Kovač: slikarstvo; Sanja Šebalj: tapiserije) dodatno je upotpunila interijer radovima izrađenim specijalno za Boškinac i inspiriranima Pagom. Atmosfera opuštenosti i prirodnosti, spojena s autentičnošću podneblja i vlasnika, postaje nenametljiva scenografija za uživanje, i to smatramo vrhunskim luksuzom Boškinca.”

Lidija Boševski, hrvatska likovna umjetnica, koja se bavi slikarstvom, grafikom, dizajnom i keramikom, za Boškinac je posebno radila glinene posude i dekorativnu keramiku na zidu restorana. Inspiraciju je vukla iz Paga, osobito kamena, zemlje, soli, masline.

A nadarena Sanja Šebalj, koja se bavi tkanjem na starom tkalačkom stroju, za Boškinac je posebno radila tapiserije. Koristila je prirodne materijale, kao što su konopac, lan, svila i ovčja vuna.

Koraljka Kovač, akademska slikarica, za ovaj je hotel posebno radila sve slike koje se nalaze u prostoru.

Drvo, kamen i keramika dominiraju prostorom dok su akcenti od stakla i željeza posebno zaokružili finu eleganciju Boškinca u koju je tako jednostavno zaljubiti se.

Pastelne boje poput ružičaste, sive, bež, plave i smeđe, tvore neponovljivi mozaik koji u ovo mjesto upisuje koloritnu priču neodoljivog šarma.

A ukoliko ste se zaželjeli vintage chica, zakoračite u vinariju koja će vas odvesti u svijet čiste dekadencije već u prvih nekoliko sekundi nakon što zakoračite u ovaj kutak od opeke, kamena i drveta.

Harmonija boja i mirisa, učinila je da nam vrijeme provedeno na ovom mjestu ostane utisnuto na posebnom mjestu u našem putničkom itineraru.

Osim što smo imali priliku boraviti u preuređenom Boškincu, ondje smo se također upoznali s novim jelovnikom mladog JRE chefa Matije Bregeša te kušali nove berbe vina vinarije Boškinac, a što se sve našlo na degustacijskom menuju, saznati možete ovdje.

Još vrhunskih jela u režiji Boškinca i JRE chefa Matije Bregeša pogledajte u nastavku:

Foto: Fabio Šimićev, Dean Dubokovič, Journal.hr

0