Genijalni japanski izum zbog kojeg bi cijeli dan ostali u krevetu

S dolaskom zime koja nam se sve više bliži, jača potreba da se zatvaramo u toplinu doma. Večeri i vikende sada ćemo umjesto na svježem zraku i suncu, puno radije provoditi kod kuće – najčešće na mekanom kauču, s omiljenom serijom ili filmom pred sobom, idealno sa šalicom toplog napitka kraj sebe.

Kotatsu stolić ispod kojeg ne bi izlazili

I ponekad bi tako mogli cijeli dan, zar ne? Pogotovo kada je vani hladno i maglovito, a kod kuće tako ugodno. Japanci su ovaj osjećaj doveli na novu razinu, osmislivši kotatsu, niski stolić prekriven debelim poplunom ispod kojeg je montiran izvor topline. I nisu jedini, jer brojne su se nacije (Španjolci, Portugalci, Iranci…) u proteklim stoljećima grijali na sličan način te im je to postalo dio tradicije.

Nekada se ispod njega grijalo s ugljenom, no danas je na stoliće montirana električna grijalica zbog čega su puno prilagodljiviji. S obzirom na lošu izolaciju u kućama, u Japanu je ovo neophodna naprava, oko koje se zimi skuplja cijela obitelj kako bi se zagrijala.

Neki japanski proizvođači namještaja u svojoj ponudi imaju mekane podne sofe s kotatsu stolićem i još mekšim poplunom za koje već vidimo da bi se s lakoćom mogli uklopiti u zapadnjački dom. Iako se spavanje ispod stolića preko noći ne preporučuje, poslijepodnevni spavanac s ovakvim izvorom topline itekako je čest, baš kao i bilo kakvo druženje s obitelji ili prijateljima, čitanje, uživanje u slobodnom danu…

Foto: Belle Maison

0