Čudesna koliba od samo 9 kvadrata je sve što vam treba za bijeg od svakodnevice

Svima nam je ponekad potrebno da pobjegnemo negdje daleko od svih i svega, resetiramo se i napunimo baterije, a upravo smo našli mjesto koje je kao stvoreno za to. Na nenaseljenom finskom otočiću Vallisaari, udaljenom 20-ak minuta od centra Helsinkija, smjestila se koliba Nolla koja gostima pruža sve što je potrebno za bijeg od svakodnevice.

Nolla, što na finskom znači nula, dizajnirana je tako da goste potakne da žive s minimalnim ugljičnim otiskom, istovremeno ih približavajući prema ugljično neutralnom svijetu. Iako tvrtke koje predlažu rješenja za održivi život nisu nikakva novost, finski dizajner Robin Falck i tvrtka Nest podigli su stvari na novu razinu. Naime, ova finska kompanija već nekoliko godina istražuje inovative metode pomoću kojih možemo smanjiti svoj utjecaj na okoliš pa su tako pokrenuli kampanju Journey to Zero čiji je cilj postizanje nulte emisije do 2014. godine.

Kućica za idilični odmor

Nolla je mobilna kućica sastavljena od održivih materijala, drveta i šperploča, a ima svega 9 kvadrata u kojih je smješteno sve što vam je potrebno za savršen odmor u prirodi. Može se prevoziti i sastavljati bez potrebe za ikakvim teškim strojevima jer se u montaži ne upotrebljavaju vijci, već se sastavlja kao puzzle. Postolja su podesiva tako da se kućica može prilagoditi različitim vrstama terena. U suštini, ne postoje posebni dijelovi koji se koriste za njenu izgradnju – kopiju bilo kojeg dijela može svatko napraviti od nule, a sve što vam treba je drvo.

Krov u obliku slova A odabran je kako bi ju što jednostavnije mogli pomicati s mjesta na mjesto. Također, izgledom podsjeća na šator da bi gosti imali osjećaj kao da su na kampiranju, ali i da dobro razmisle o tome što će ponijeti sa sobom. Koliba je opremljena s dva kreveta i malom kuhinjom, a najjači adut joj je predivan pogled na prirodu i arhipelag. Opskrbu električne energije stvaraju solarni paneli pričvršćeni na krovu. Prema nordijskoj tradiciji, zatvorena kupaonica ne postoji pa se kupati možete u moru. Vlasnici će vam ostaviti ručnike, ogrtače i proizvode od prirodne kozmetike kako ne biste zagađivali okoliš. Otok nema nikakvu infrastrukturu, ali na raspolaganju imate ekološke toalete koji je nalaze 400 metara dalje od kolibe. Svježa pitka voda dostupna je u luci Vallisaari, a udaljena je 700-tinjak metara.

U nastavku pogledajte kako Nolla izgleda, možda vas inspirira za neko iduće putovanje!

Foto: Airbnb, Robin Falck

0