Journal interijer mjeseca: Stan od 27 kvadrata mladog bračnog para u staroj gradskoj jezgri Šibenika

U staroj gradskoj jezgri Šibenika, u samom centru grada, na mjestu stare, ruševne građevine izgrađen je novi  stambeni objekt.

Projekt dizajna interijera prizemnog stana u zgradi o kojem vam danas pišemo izradila je Sanja Bralić, dipl.ing.arh iz ureda Fronta + iz Šibenika.

Zahtjev investitora je bio da se stvori jedinstven, koristan prostor koji će oblikovno biti prihvatljiv različitim osobama koje bi stan mogle koristiti.

Uvaženi su svi zahtjevi vlasnika da se oblikovanjem, teksturama materijala oformi moderan interijer koji će odgovarati novom oblikovanju građevine.

Stan je prvenstveno koncipiran kao neuniformiran prostor namijenjen dugoročnom najmu, te trenutno u njemu boravi mladi bračni par.

Najbolje od svega, ovaj stančić broji tek 28 kvadrata, no toliko je dobro dizajniran, uređen i namješten, da se osjećaj skučenosti jednostavno gubi.

Kako postići da vrlo malen stan djeluje veće?

„Open space“ konceptom vizualno je dobiven osjećaj rasterećenosti prostora, dok se usklađenjem funkcionalnih i estetskih komponenti prostor doživljava većim, svjetlijim i prozračnijim.

Stan je inspiriran minimalističkim dizajnom kojim se  nastojalo povezati moderne i suvremene elemente, ali ujedno integrirati neke predmete koji su za vlasnike imali određenu vrijednost budući da su uzeti iz objekta koji se nekoć nalazio na tom mjestu.

Tako se u stanu mogu vidjeti stari stolci, kutija „Singer“ šivaće mašine koja služi kao stalak cvijeću, staro zrcalo u dekorativnom okviru i neke stare fotografije.

Svi materijali korišteni su u mat izvedbi, preferirani su svjetliji tonovi obloga na zidovima, police kao pregrade, te je integrirano LED svjetlo unutar dekorativnih obloga. Svi zidovi su obojeni u svijetle nijanse kako bi se dobila čistoća i prozračnost prostora.

Namještajem se definiralo prostor tako da se prolaskom kroz objekt stalno dobivaju nove vizure i kadrovi koji se međusobno nadovezuju.

Prilikom projektiranja posebna pozornost posvećena je upravo pozicioniranju rasvjetnih tijela, definirajući tako kontraste, što je bilo od osobite važnosti budući da samo jedan zid stana ima projektirane otvore.

Svakako posebno mjesto zauzela su velika zrcala u hodniku, spavaćem dijelu i kupaonici koja reflektiraju cijeli prostor, daju prostoru na dubini i čine ga većim.

Pregrade kao trik za dobivanje više prostorija

U stanu koji je oblikovno podijeljen na funkcionalne zone, bez zidanih konstrukcija, korisnim pregradama dobivene su odvojene boravišne prostore.

Bazu interijera čine tri osnovna materijala: dekorativni beton iz kojeg se izvode gotovo sve fronte stolarskih elemenata; drvo kao osnovna podna obloga, te dijelom kao dekor zida i kuhinjskog stola i izdvojeni terrazzo uzorak u kupaonici koji se ističe kao jedini koloritet u stanu.

Stan se sastoji od ulaznog prostora, boravka, kuhinje, spavaćeg prostora i kupaonice. Sve prostorije osim kupaonice su povezane istom drvenom podnom oblogom. Stan je vizualno povezan/odijeljen s djelomično protočnim pregradama koje daju intimu određenih zona.

Na ulazu je osiguran predprostor u kojem je smješten ormar u kojem je skrivena perilica rublja. Na isti panel su postavljene police koje mogu poslužiti kao priručna  biblioteka. Iako cijeli navedeni blok, na koji se naslanja dvosjed, ostavlja dojam plošnih dekorativnih obloga, on u  suštini korisni kao spremišni prostor.

Iz ulaznog prostora pruža se pogled na dnevni boravak. Igrom dekora betona i drva, kontrastom toplog i hladnog materijala , te ormara/polica boravka  koji je ujedno i dio ulaznog prostora nastojalo se postići toplina boravaka, dobiti potrebna dubina, te kontinuitet dekora koji se preko pregrade koja dijeli spavaći prostor od boravka i preko svih elemenata kuhinje pruža do ulaznog prostora.

Kuhinja

Kuhinja je povezana s boravkom i dio je koncepta povezivanja prostora dekorima i strukturama kroz cijeli stan.

Smještena je na uličnoj strani stana i otvorena ugaonim prozorom prema dnevnom svjetlu. Svi zidovi su definirani korisnim korpusima, tako da je središnji prostor ostao slobodan i prohodan.

Fronte tunel kuhinje izvedene su iz dekora betona istog uzorka, osim  detalja drvenog okvira poluotvorene police gornjih elemenata kuhinje, te veće plohe drva koja dominira prostorom, a koristi se kao kuhinjski stol.

Kuhinja je izvedena kao uniformirana, monokromna površina s netipičnim detaljima i pozicijama dekorativne rasvjete te je povezana kao jedno tijelo pregradom u boravku s kojom čini vizualni i dekorativni kontinuitet i time postoru daje osjećaj veličine neovisno o navedenim kvadratima.

Na pregradi između boravka i spavaće zone smještene su transparentne dužice i televizor. Na istoj pregradi istim dekorom skrivena je konstruktivna greda i dobivena polica u gornjoj zoni  koja se koristi kao biblioteka. Ostatak  pregrade organiziran je kao korisno spremište.

Spavaća soba

Spavaći dio je neutralan, naglasak je tek na zidnoj lampi iznad uzglavlja te dekorativnom stoliću sa zrcalom koji je ujedno i vrlo atraktivan detalj prostora boravka, jer u tom dijelu prestaje pregrada koja zaklanja pogled na krevet.

Kupaonica

Nastojalo se dobiti zabavnu, opuštajuću i zanimljivu kupaonicu. Budući da je tlocrtno definirana i kvadratno mala, cijelom dužinom zida u gornjoj zoni ugrađeno je zrcalo čime je vizualno postignuta širina prostora.

Iznad umivaonika postavljen je neutralni ormarić u kontrastnoj crnoj boji s malim zrcalom i zanimljiva rasvjeta koji se projiciraju u zrcalu na zidu nasuprot.

U kupaonici je korištena svijetla keramika u obliku dekorativnih ciglica, te terrazzo uzorak za dio zida i poda.

Foto: Marija Laća

2