Indira Juratek o vježbama koje će vam promijeniti svakodnevicu i svaki petak učiniti još boljim

Indira Juratek o vježbama koje će vam promijeniti svakodnevicu i svaki petak učiniti još boljim

Izazovni dani su iza, ispred i, čini nam se, svuda oko nas, a u nama neprestano se izmjenjuje cijeli raspon različitih osjećaja probuđenih neizvjesnom i nepredvidljivom svakodnevicom. I dok su mnogi među nama posljednjih mjeseci više preživljavali, nego zapravo živjeli, početak nove godine idealni je trenutak za usvajanje novih navika. Osobito onih koje će promijeniti naš pristup životu i poboljšati svakodnevicu. Iako zvuči vrlo kompleksno i apstraktno, početak se krije u jednom jednostavnom koraku – vježbama za osobni razvoj.

Od rujna prošle godine, Indira Juratek, urednica portala Budi dobro i Journal.hr kolumnistica, na svom Instagram profilu svakog petka dijeli jednu vježbu za osobni razvoj. Potaknuta zatrpanim Inboxom, Indira je svoje dugogodišnje iskustvo i znanje stečeno istraživanjem i učenjem različitih metoda za osobni razvoj odlučila podijeliti sa svima onima kojima je potrebno – potpuno besplatno. Osim što svakog petka na njezinom Instagram profilu @indira.juratek možete pronaći novu vježbu koja će ga učiniti još boljim, Indira je isto tako uvijek prisutna za sve one koji imaju dodatna pitanja ili trebaju dodatnu pomoć.

Koja je bila motivacija iza ovog malog, ali moćnog Instagram projekta, kome je namijenjen i kako pristupiti vježbama ako se s njima prvi put susrećete? Indira nam je otkrila u nastavku!

Indira Juratek vježbe za osobni razvoj
Indira Juratek
  • Na svom Instagramu profilu svaki petak dijeliš jednu vježbu za osobni razvoj. Koja je bila motivacija da pokreneš taj mali, ali moćan Instagram projekt? 

S vježbama sam krenula u rujnu nakon što sam primijetila zatrpan inbox ili mnogo komentara na sve tekstove u kojima sam se osvrtala na rad na sebi koji sama primjenjujem. Kako nam je pandemija dosta smanjila mogućnost nekog rada uživo i dolaska kod mene osobno na tretmane na ovaj način sam željela svima koji osjećaju potrebu i želju da im pomognem na neki način to i omogućiti. Osim toga, vjerujem da društvene mreže mogu i trebaju imati veći doprinos zajednici od pukog objavljivanja fotografija pa mi se činilo lijepim na ovaj način zahvaliti se ljudima koji su se okupili oko mog profila. 

Indira Juratek vježbe za osobni razvoj
  • Za sve one koji ih možda još nisu otkrili – što su vježbe za osobni razvoj? Kada si se ti prvi put susrela s konceptom takvih vježbi?

Cijela ideja oko osobnog razvoja počiva na spoznavanju sebe; vladanju svojim emocijama; učimo kako da na date okolnosti prestanemo imati reakcije, a počnemo stvaramo akcije; kroz osobni razvoj pronalazimo smisao svog života te preuzimamo odgovornost za taj isti život. Vježbe na ovom putu potiču nas na samopoštovanje, samovrednovanje, samosuojećanje, razvijaju kreativnost, maštu, vizualizaciju, komunkacijske vještine.

S rastućom svjesnosti o sebi te svojim htjenjima i potrebama, znamo se postaviti prema okolini uvažavajući sebe, dok istovremeno s više razumijevanja gradimo i odnose s drugima. 

Moj rad s ovakvim vježbama seže 15-ak godina u prošlost. Nakon nekoliko završenih tečajeva, mnogo godina prakse i mnoštva iščitane literature s ovog polja, počela sam već smišljati i vlastite vježbe iako često podijelim i neke vježbe koje su osmislili poznati učitelj osobnog razvoja i self-helpa, a koje su meni mnogo pomogle na ovom putu. 

  • Svaka nova vježba posvećena je novoj temi. Neke od teme kojima si se dosad posvetila bile su stišavanje uma i tjeskobe, unutrašnje dijete i meditacija. Kako izgleda tvoj proces kreiranja jedne od vježbi – kako odabireš temu kojoj ćeš ju posvetiti i kako ju potom razlažeš na nekoliko pitanja i smjernica kroz koje ju i drugi mogu istražiti?

Teme biram ili vođena vlastitim unutrašnjim stanjima ili kao odgovor na neke veće događaje. Npr. vježba za stišavanje uma i tjeskobe bila je objavljena u trenutku kad sam osjetila da se većina ljudi osjeća tjeskobno, anksiozno i žalosno. Vježba za uzemljenje je došla u trenutku kada nas je potres potresao u samom temelju. Teško se vratiti u normalno funkcioniranje te otpustiti strah i stres kada nismo uzemljeni i bistrog uma. Sve vježbe koje dijelim petkom su takve da ih i svaki početnik može sam odraditi, ali ostavljam svima mogućnost da mi se jave ako negdje zapne ili ako nisu sigurni jesu li dobro odradili. 

  • Kome su vježbe namijenjene? Kako im pristupiti ako se s njima susrećemo prvi put?

Vježbe su namijenjene svima koji se žele osjećati dobro, jasno razumjeti sebe i svoje potrebe te znati tko su; svima koji žele izgraditi blizak odnos sa sobom, kako bi se s lakoćom povezivali i s drugim ljudima; kako bi preuzeli uzde svog života u svoje ruke i živjeli svjesno te ispunjeno svoj život, a ne bili figura kojima se život događa. 

Svima koji se prvi puta susreću s ovakvim vježbama preporučila bih da budu iskreni i blagi prema sebi, otvorenog uma i srca te svjesni da je rad na sebi proces koji traje. 

  • Za sve one „koji žele znati više“ – koji bi, uz vježbe za osobni razvoj, bio dobar korak dalje (ili dodatni korak uz njih) u procesu osobnog razvoja?

Literatura koja pokriva polje osobnog razvoja, samopomoći, duhovnosti… obvezno je štivo na ovom putu. Izbor je zaista velik, a za početak bih preporučila autore koji su pitki, jasni i pogađaju u srž poput pionirke self-helpa Louise L. Hay i meni omiljenog britkog i direktnog Oshoa. Izvrsni autori koji prodaju i milijune primjeraka svojih knjiga su Deepak Chopra, dr. Joe Dispenza… Također, na budidobro.com svakodnevno objavljujemo čitav niz tema za blagostanje čovjeka na svim ravnima. Dobro je i raditi s nekim tko vas privuče i osjetite povjerenje prema toj osobi. Kao najveći korak koji osoba može napraviti je da poput mene i sama nauči neku od tehnika koje su alati na ovom putu. 

Na Instagram profilu Indire Juratek pronađite sve već objavljene vježbe za osobni razvoj, isprobajte ih i vraćajte im se kada god poželite, a svakog petka možete pronaći i najnoviju vježbu.

Foto: Marina Čosić, Instagram

Učitati još
Zatvori