Back to Business: Biljke koje će uljepšati uredski stol, a jednostavne su za održavanje
Back to Business: Biljke koje će uljepšati uredski stol, a jednostavne su za održavanje

Back to Business: Biljke koje će uljepšati uredski stol, a jednostavne su za održavanje

Povratak u jednolične urede nakon ljeta punog topline, svjetlosti i boja može biti težak i izazvati pravi osjećaj melankolije i nezadovoljstva onima koji vole većinu vremena provoditi u prirodi. Korištenje difuzora s mirisima i unošenje boje u prostor može pomoći u prilagodbi, ali dodavanje neke sobne biljke može biti poveznica s prirodom koja je potrebna za poboljšanje produktivnosti i zadovoljstva na radnom mjestu. Ne zaboravimo, na poslu provodimo veći dio dana.

Uredske biljke jednostavne za održavanje

Osim estetske funkcije, uredske biljke mogu povećati vlažnost zraka i pročistiti ga te pozitivno djeluju na čovjekovo zdravlje i raspoloženje. Stoga imaju višestruku funkciju, pa su uredske biljke iznimno bitne za podizanje kvalitete prostora u kojem najviše boravimo.

Biljke koje su idealne za uredski stol

Biljke i njihova zelena boja imaju umirujući utjecaj na ljudsko raspoloženje što uvelike doprinosi pozitivnoj radnoj atmosferi. Stoga ne dvojite oko toga trebate li na poslu imati biljku. Počistite radni stol i napravite mjesta za svog novog radnog kolegu. Izdvojili smo 8 sobnih biljaka jednostavnih za održavanje, a uvelike će uljepšati vaš radni prostor.

Dracaena trifasciata

Dracaena trifasciata, poznata i kao biljka svekrvin jezik ili Sansevierija. Budući da je biljka dugovječna i raste relativno sporo, vrlo je vjerojatno da će dočekati vašu mirovinu i da ćete ju morati ponijeti sa sobom, što nije nikakav problem jer se vrlo brzo prilagođava novim uvjetima. Ipak, pažljivo pročitajte oznaku biljke kako biste izbjegli odabir sorte koja raste nekoliko metara visoko. Umjesto toga, potražite izbor onih patuljastog rasta poput Futura Superba ili Whitney.  Ova biljka savršena je za sve početnike u uzgoju sobnih biljaka. Naime, ova biljka zahtijevaju malo pažnje – ne treba ju često zalijevati. Ta će biljka pronaći način za prilagodbu u uvjetima koje takvi prostori mogu ponuditi – suhi zrak, rijetko zalijevanje, nedostatak svjetlosti te opća minimalna briga za razvoj i rast.

Engleski bršljan

Ukrasite stol s predivnom biljkom poput engleskog bršljana. Bršljan zahtijeva srednje svjetlo i malo vode za napredak u zatvorenom prostoru. Engleski bršljan je jednostavan za uzgoj i odlično uspijeva u sobnim uvjetima. Dobro pročišćuje zrak, kao i druge vrste bršljana te uklanja plijesan iz prostorija u kojima se nalazi. Također je i prirodni upijač soli, teških metala, toksina, formaldehida i drugih zagađivača, uključujući izazivače alergija, stoga je idealan za sve alergičare.

Spatifilum

(Spathiphyllum) Spatifulum, neki ga nazivaju još i jedarce ima vrlo široke, zelene listove i prekrasne bijele cvjetove. Popularni su jer im ne treba puno svjetla, plus, opraštaju i povremeno prekomjerno zalijevanje. Za održavanje spatifiluma bitno je znati da on voli sjenu i nije mu potrebna direktna sunčeva svjetlost. Naime, ako ga izložite previše svjetlosti, lišće postaje žuto, a na listovima se pojavljuju smeđe točke. Za njega je idealna sobna temperatura 20-25 stupnjeva, a zimi ga odmaknite od prozora i vrata koji se često otvaraju.

I ova biljka poznata je po čišćenju zraka. Osim što uklanjan toksine, stvorit će ljepše okruženje u kojem ćete raditi.

ZZ biljka

Zamioculus zamifolia, Zamija, poznatija kao ZZ biljka sukulentna je biljka porijeklom iz Afrike. Zbog specifičnog izgleda i lakog održavanja često se koristi u uređenju interijera. Naime, u Maleziji je poznata pod nazivom i kao biljka novca. Vjeruje se da će donijeti blagostanje vlasniku, stoga se može vidjeti u mnogim domovima i uredima. Zahvalna je to biljka koja ima visoku toleranciju na slabo svjetlo i sposobnost rasta s malo vode. ZZ biljka savršen je dodatak uredskom okruženju.

biljke za radni stol

Filodendron

Filodendron je jako sličan zlatnom puzavcu te ih mnogi ljudi ne razlikuju. No za razliku od zlatnog puzavca, filodendron ima tamnije listove koji nisu toliko sjajni. Njegovi zeleni listovi izvrsno će se uklopiti u svaki interijer. Filodendron jako dobro tolerira malu količinu svjetlosti, ali će puno bolje rasti na jakom indirektnom svjetlu. Ovu biljku možete uzgajati i u vodi, a nakon toga bez problema presaditi u zemlju.

Fikus

Ficus benjamina označava mir i harmoniju u zajednici u kojoj se nalazi. Vjeruje se da zrači pozitivnom energijom. U prostoru u kojem će rasti, osjećat ćete se sigurnije za postizanje zadanog cilja. Osim toga ima pozitivno djelovanje na postizanje ugodne atmosfere, stoga će se oni koji osjećaju napetost postati mirniji i razumniji.

biljke za stol

Kaktus

Ovaj sukulent je vjerojatno najbolji odabir za uredski stol. Jednostavan je za održavanje jer ne zahtijeva nikakve posebne uvjete. Veći kaktusi apsorbiraju štetno elektromagnetsko zračenje pa su zato izvrstan odabir za ukras na radnom mjestu.

idealne biljke za stol

Aloe vera

Kao i kaktus, aloe vera apsorbira štetno elektromagnetsko zračenje uređaja, a ujedno je i prekrasan ukras. Zalijeva se jednom tjedno i također ju ne treba izlagati izravnom suncu.

Na kraju, važno je da se u uredu osjećate ugodno jer pozitiva atmosfera utječe na produktivnost, ali i zadovoljstvo samim sobom.

Foto: Instagram, Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori