Globalni uspjeh hrvatskog brenda Highlander koji je postao najveća svjetska planinarska serija evenata

Globalni uspjeh hrvatskog brenda Highlander koji je postao najveća svjetska planinarska serija evenata

Godina koja je sad već gotovo iza nas, donijela je za sobom duboke i važne promjene te je uvelike utjecala na živote ljudi diljem svijeta. Iako će ju mnogi sagledati u negativnom kontekstu, 2020. se može promatrati i s drugačijeg stajališta, onog u kojem smo se na neki način vratili izvornim vrijednostima i shvatili važnost nematerijalnih stvari, koje smo dotad uzimali zdravo za gotovo; poput svježeg zraka, topline sunca, mirisa stabala i zemlje pod nogama. Ova godina naučila nas je cijeniti majku prirodu, a sve veći broj je onih koji su svoj novi hobi pronašli – na planini. Planinarenje je ujedno i aktivnost koja se uspješno može izvoditi i u uvjetima epidemije, jer se u potpunosti odvija na otvorenom, u prirodi, s razmakom.

To su davno shvatili Igor Mlinarević, Jurica Barać i Andrej Mlinarević, trojica prijatelja iz Osijeka, strastveni zaljubljenici u planine i hiking, koji su jučer službeno predstavili HIGHLANDER program za 2021. godinu na jednoj od najimpresivnijih lokacija na svijetu – ispred egipatskih piramida u Gizi, nedaleko od Kaira. I kao što piramide spadaju pod 7 svjetskih čuda, tako je i ovo predstavljanje HIGHLANDER 2021. u Egiptu svojevrsno čudo za sebe. Naime, organizatori ovog life-changing long-distance planinarskog događaja porijeklom su iz Slavonije, područja u kojem caruje ravnica, a upravo su oni osmislili HIGHLANDER planinarsku priču, koja polako osvaja cijeli svijet i postaje globalni fenomen.

Razlog odabira upravo Egipta kao lokacije predstavljanja programa za 2021. leži u činjenici kako su upravo egipatski beduini, nomadski narod,  bili jedni od prvih hike-era na svijetu. Dok su beduini ispisali povijest kao prvi hikeri i osvajači brojnih planina na Arapskom poluotoku, Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, Hrvati ispisuju povijest pokrenuvši najveću seriju planinarskih evenata na svijetu.

Zajedno sa svojim timom se bavim eventima više od deset godina i do sada smo prošli sve osim samog vrhunca, a usudio bih se reći da je to upravo HIGHLANDER. Organizirali smo sve od svjetskih prvenstava do jednosatnih evenata, što u Hrvatskoj, što van Hrvatske, no izgraditi vlastiti brand i seriju događaja te biti u vodećoj poziciji na svjetskoj razini- to je vrhunac. Rekao bih da sad imamo sve predispozicije da HIGHLANDER postane ono što je Ironman u triatlonu. Puno je faktora koji su doveli do ovoga, ali od najvažnijih bih istaknuo genijalan tim ljudi, jako puno rada i odricanja te fleksibilan poslovni model.

S ovim iskorakom ubacujemo u još veću brzinu i krećemo ka tome da u idućoj godini HIGHLANDER proširimo na još barem 10 tržišta (tu primarno govorim o velikim tržištima kao što su Amerika, Ujedinjeno kraljevstvo, Australija, Kina, Njemačka, Brazil…), da privučemo kvalitetne investitore i da kroz pet godina imamo milijun sudionika na našim događajima globalno. Želja nam je da na svakoj ozbiljnijoj planini na svijetu imamo HIGHLANDER avanturu i da vratimo ljude nazad u prirodu. Mislim da svaki uspjeh u našoj okolini svaki sljedeći uspjeh čini lakšim jer raste motivacija, interes na kraju i nada baš kao što je nas motivirao uspjeh Mate Rimaca, Nanobita ili Infinuma – trebamo bodriti jedni druge i vjerovati da možemo jer onda zaista i možemo“ – izjavio je Jurica Barać, HIGHLANDER, CEO

‘Avantura života’ glavni je moto HIGHLANDER-a, a organizatori ističu kako to nije utrka, stoga nemaju natjecatelje, nego sudionike, koji nakon što prođu stazu, dobiju status HIGHLANDER-a i planinarski bedž (umjesto medalje). Sudionici su na stazi samoodrživi – sve što trebaju za petodnevni boravak u prirodi nose na svojim leđima, u svojim ruksacima (poput šatora, vreće za spavanje, kuhala, prve pomoći…), dok organizator osigurava hranu, logistiku i podršku za vrijeme događaja. Lokacije na kojima se HIGHLANDER održava pažljivo su odabrane, a uključuju poznate planine, nacionalne parkove i regije poznate po specifičnim prirodnim bogatstvima. Sudionici biraju između dužine staze od 100 km (5 dana, HIGHLANDER), 55 km (3 dana, HIGHLANDER 55) i 30 km (30 sati, HIGHLANDER EXPERIENCE). Jedan od najvažnijih ciljeva ovog događaja je promocija aktivnog i zdravog načina života kroz planinarenje, kao i očuvanje i briga za prirodu koju ostavljamo generacijama u nasljeđe, promovirajući tzv. Leave No Trace filozofiju, a želja im je da u budućnost HIGHLANDER događaj(i) zasluži status “100% Green Eventa”. Da je ovo prava ‘avantura života’ dokazuje i činjenica da HIGHLANDER-ov ambasador jedan od najboljih svjetskih alpinista i osvajač najviših svjetskih vrhova – Stipe Božić, koji je najviši vrh svijeta Mount Everest osvojio čak dva puta.

U Hrvatskoj se HIGHLANDER održava na našoj najpoznatijoj planini – Velebitu , a 2020. održan je 4. put po redu. Pored toga, HIGHLANDER ima svoje inačice u zemljama kao što su Srbija (Stara Planina), Bosna i Hercegovina (Blidinje), Crna Gora (Durmitor), Austrija (Murau) i Grčka (Olimp), a upravo su na jučerašnjoj press konferenciji održanoj u Egiptu najavljene nove države koje će se pridružiti ovom uistinu zadivljujućem popisu; Maroko (Toubkal), Portugal (Melgaço), Sjeverna Makedonija (Ohrid), Španjolska (Duero-Douro),  Saudijska Arabija (Abha), Ujedinjeni Arapski Emirati (Ras Al Khaimah), Slovenija (Julianske Alpe), Rusija (Kavkaz) i već spomenuti Egipat (Qusoor El Arab).

Organizator HIGHLANDER-a u Egiptu, g. Hakam Rabie, objasnio je: „Zahvaljujući bogatom iskustvu u event industriji, odmah smo prepoznali potencijal ovog planinarskog pokreta i nije bilo sumnje – pridružiti se i proširiti duh HIGHLANDER-a u Africi također. Zašto smo se okupili baš ovdje? Željeli smo doprinijeti raznolikosti HIGHLANDER-a. Sada sudionici mogu doživjeti zaleđene vrhove europskih planina, ali također uživati u pješačenju kroz pustinju i uz slikovite vapnenačke stijene.”

HIGHLANDER Ambasadori Nil Hoppenot i Marie Couderc podijelili su svoja iskustva iz prve ruke i pozvali planinare i ljubitelje prirode da im se pridruže u avanturi života. „Naše sudjelovanje u HIGHLANDER Egiptu i Maroku već je zabilježeno u našim kalendarima; nadamo se da su i vaši! I kako nikada ne propuštamo priliku za planinarenjem, dok ovdje planiramo istražiti staze Qusoor AlArab-a, upoznati planinare i upiti lokalnu kulturu.” – rekla je Marie.

Godina na izmaku naučila nas je mnogočemu, a godina ispred nas savršeno je vrijeme da primijenimo naučeno. HIGHLANDER će možda započeti kao planinarska avantura, ali će s vremenom postati avantura života, putovanje koje će vas odvesti kroz predivan i raznolik krajolik, najljepše planinarske staze, beskonačne šume i moćne planine, ali prije svega, putovanje na kojem ćete spoznati pravog sebe.

Foto: Mohamed Takima/Cairo Gyms

Učitati još
Zatvori