Mali kućni ljubimci –  sve što trebate znati o hrčcima

Mali kućni ljubimci – sve što
trebate znati o hrčcima

Male životinjice oduvijek su bile jedan od omiljenih kućnih ljubimaca. Razlog zašto je tome tako leži u činjenici da ne zauzimaju puno prostora u domu,  s njima se lakše i putuje, a niti što se tiče njege nisu pretjerano zahtjevni. Hrčak je mali zaigrani glodavac, umiljat i znatiželjan. Ako imate djecu, uz njega će učiti osjećaj odgovornosti i brige. Jednom kad se priviknu na vlasnika vrlo su privrženi, pa ćete ga moći pustiti van iz kaveza bez straha da će pobjeći. Aktivniji su noću nego danju, pa se nemojte čuditi ako začujete buku i trčkaranje. Posebno vole trčati u svom kolutu, a razveselit ćete ih i dodatnim igračkama poput tunela i kućica koje se mogu pričvrstiti u kavez. Sve što trebate znati ako je hrčak vaš izbor za kućnog ljubimca, saznajte u nastavku.

Zaigrani hrčak u novom domu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Youtube: Murmeliinit (@murmeliinit) on

Hrčak je inteligentno biće, koje se lako prilagodi na novi dom, no budite strpljivi dok se ne navikne i na vas kao na novog vlasnika. Što se njegovog doma unutar doma tiče, stakleni i plastični kavezi s rešetkama dostupni su u najmodernijim verzijama u pet dućanima. Kao podlogu im obavezno stavite specijalnu piljevinu ili sijeno kako bi im uvijek bilo toplo. Životni vijek im je dvije do tri godine, no to možete produžiti ako vašeg hrčka držite zaigranim i veselim. Stoga investirajte u penjalice, kućice, tunele i kolutove kao bi vaš zaigrani mezimac uvijek bio sretan. Kada ljubimac stigne u novi dom, ne puštajte ga odmah iz kaveza. Također, ne pokušavajte ga uhvatiti u ruku jer bi se mogao trajno prestrašiti. Za početak je dovoljno da ruku stavite u kavez kako bi vas ponjušio i naviknuo se na vas. S vremenom ga možete početi uzimati u ruku, hraniti ga i puštati izvan kaveza bez straha da će pobjeći.

Životne navike i ishrana

Hrčak je životinjica uz koju vam nikad neće biti dosadno, a pogotovo će vas nasmijavati kada sjedne na zadnje šapice i nepomično promatra okolinu oko sebe. Hrčci su jedan od najčišćih kućnih ljubimaca, sami čiste svoje krzno, a nuždu uvijek obavljaju u jedan kutak u kavezu. Vole spavati danju, a igraju se noću. Vrlo su brzi pa ih pri izlasku iz kaveza imajte na oku jer se brzo zavuku ispod kreveta i iza ormara. Ovi slatki glodavci iznimno su plaha bića. Bez obzira na oštre zubiće, ugristi će tek u iznimnim situacijama ako su uplašeni, uznemireni ili naglo probuđeni. Hrčak voli raznovrsnu hranu, pa mu uz gotovu hranu iz pet dućana možete ponuditi jabuke, radič, banane, lješnjake i bademe. Ova hrana će naime doprinijeti i ‘brušenju’ zubića kako bi oralna higijena vašeg hrčka ostala besprijekorna. Na kavez mu obavezno postavite pojilicu i osigurajte svježu vodu svaki dan.

Foto: Instagram

 

Najčitanije

Učitati još
Zatvori