Kako je Zagreb dobio gastro clubbing

hohcajt

Diskutirati o izlascima u Zagrebu uvijek se može. Često se ova tema sama od sebe nametne među nama. Generalno svi ‘patimo’ za dobrim klubovima jer možda postoje svega dva u kojima ostajemo do samog kraja. No, ono na što se uistinu ne možemo požaliti je popratni sadržaj. Mjesta za večere, mjesta za popiti čašu vina, adventska događanja, koncerti. Svatko bi još malo više toga u svom stilu, ali na generalnoj mapi zabave, imamo dovoljno za ispuniti tjedan. Ono što stanovnici Zagreba sigurno vole – su nova događanja. Jedno od takvih je hohcajt, glazbeno-gastro druženje koje se odvija na Trgu Marka Marulića, u trenutno jako popularnom Botaničaru. Plesnjak koji je zaživio odmah od prve.

hohcajt (njem. svadba)

hohcajt

”Lutajući po svijetu čovjek se malo razmazi, pa bi htio da Zagreb ima ponudu poput Berlina ili Londona, što jednostavno nije moguće. Ograničeni smo veličinom grada koja diktira ponudu i potražnju. Ali, iskreno mislim da Zagreb dosta dobro stoji što se tiče noćnih provoda.” započinje Ivana Hrvat, organizatorica Hohcajta.

hohcajt

Gastro clubbing sviđa se mnogima iz  nekoliko vrlo jednostavnih razloga. U lijepom ambijentu okuplja nekoliko stvari odjednom – dobru glazbu, dobru hranu, ljude koji se dobro poznaju, i ne poznaju, i još prethodno dobijete poticaj za neku dobru odjevnu kombinaciju. Naime, za svaki hohcajt postoji opušteni dress code. No, kako je uopće nastala sama ideja?

”Ideja je produkt čiste nužde. Moj partner Pepi (u životu i hohcajtu) je, između ostalog, DJ i najčešće vikendima pušta glazbu do ranih jutarnjih sati. Kako teško pratim taj tempo zbog regularnog posla preko tjedna morala sam smisliti rješenje kako da se družim i ružim, ali i kvalitetno iskoristim vikend. Kada sam Pepiju fantazirala kako bih voljela da to izgleda, njegova je reakcija bila ‘pa ti zapravo želiš hohcajt, ali da se svi dobro zabave’. Samim time smo i zabrinute roditelje i rodbinu preduhitrili s pitanjem ‘a kada će svadba?!’ (hohcajt njem: svadba).”

Dress code, glazba, hrana i vino

hohcajt

Ono što je sve pomalo i iznenadilo (ne da sumnjamo u Ivanu i Pepija i njihove uvijek divne ideje), je broj ljudi koji se odazvao već na prvu. Bilo je prepuno, ostavljajući neke i ispred vrata Botaničara. ”Jako me razveselila činjenica da su ljudi prepoznali naš trud i što su objeručke prihvatili našu inačicu gastro clubbinga,
ustvari što su spremni dati priliku novim projektima. Ljudi koji dođu odjeveni po dress codeu obavezno se dođu javiti i pohvaliti odjevenim, pa se i tu razvija priča. Detalji čine razliku, no najbitinije je da se ljudi dobro osjećaju i dopuste si iskočiti iz svoje svakodnevne, casual varijante. I malo se ‘zbigecati’, bez obzira na temu.”

hohcajt

Ako želite uživati u hrani, morat ćete se požuriti biti među prvima jer hohcajt svaku svoju večer započinje super zalogajima. ”Konceptom sam spojili sve najvažnije sporedne stvari u životu (ok, osim nogometa), jer nema ništa ljepše nego
dobro pojesti, popiti, ugodno se podružiti i lijepo se odjenuti. Pritom i zaplesati uz kvalitetnu glazbu, bez obzira na žanr. U tim trenucima život je opet lijep. Uključivši food bloggere i entuzijaste, dajemo im priliku da se prezentiraju široj publici i serviraju svoju verziju tapasa. Izborom pića također se trudimo iznenaditi goste nečim novim. No, najljepše od svega je sinergija koja nastaje spajanjem tih entuzijasta u jedan projekt. Uspjeh je stvarno veći kada se podijeli.”

hohcajt

Jako bitan dio cijele ove glazbene priče je vrijeme održavanja. Poslijepodnevnim/ranovečernjim programom s lakoćom ispunite svoju društvenu kvotu druženja i zabave, a istodobno iskoristite sljedeći dan i priuštite si odlazak na plac, nedjeljni ručak ili izlet u prirodu! Ili se jednostavno vratite na ‘mjesto zločina’, na jutarnju kavu u Botaničar.

Topla atmosfera na magičnom Trgu Marka Marulića

hohcajt

”Botaničar je bio spas za nas. Međutim, kako je prostor ograničen kapacitetom, već na prva dva događanja smo morali ograničiti ulaz kako bismo sačuvali komociju i nemalo ljudi je ostalo vani. Kako su na naš hohcajt svi pozvani, ovisno o razvoju situacije, razmotrit ćemo alternative.”

hohcajt

Danas dok se novi jelovnici i ideje pojavljuju iz dana u dan, nova mjesta otvaraju i nestaju, privući publiku na svoju stranu u nešto novo nije lak posao. Ni sama nisam sigurna jesmo li zahtjevna ili nezahtjevna publika. Ponekad nam treba uistinu malo za zabavu, a onda opet volimo imati jako dobar razlog za izvući se iz toplog stana i odjenuti za izlazak.

”Globalizacija, internet i putovanja te odrastanje i postavljanje vlastitih kriterija za svakog ponaosob čini svoje i ljudi
su svjesni mogućnosti koje postoje. Nema više muljanja. Mislim da je u redu da publika ima kriterije i očekivanja. U vidu ozvučenja, izbora glazbenih gostiju, komocije i sl. I ja ih sama imam. Uz to, Hrvatska je već godinama festivalska destinacija. a sami festivali su također podigli ljestvicu očekivanja.” odgovara Ivana. ”Sretni smo jer imamo baš krasnu publiku. Mahom u tridesetim godinama, plus minus. Zabavne, vesele, kreativne… Ono što je zajedničko svima je osmijeh i dobra riječ. Veseli me činjenica da ljudi dolaze već od 17-18h, sjednu u miru, pa malo hrana, malo piće, uvijek glazba i tako uživaju u ranoj subotnjoj večeri. Oko 20h već nastupa teško ludilo i ples.”

Sljedeći hohcajt party

hohcajt

A kako će izgledati sljedeći hohcajt party? ”Sljedeći hohcajt pripremamo za veljaču 2018. Obzirom na doba godine i hladnoću, planiramo nešto upravo suprotno i toplo da nas zagrije, unatoč atmosferilijama. Tako da očekujte Tropicana temu i pripremite svoje Hawaii motive.”

hohcajt

Foto: Jasmin Peco
Sve hohcajt aktivnosti možete pratiti na njihovoj Facebook stranici i Instagramu.

0