Green trend: Pokret malih kuća

Green trend: Pokret malih kuća

Pokret malih kuća, zvan small house movement ili tiny house movement, jedan je od sve popularnijih green trendova. Sve više i više individualaca, parova i obitelji spremni su mijenjati luksuz velikog prostora za jednostavnost malog. Iako naizgled primjeren samo privremenom boravku ili mladim ljudima koji su tek zakoračili u svijet odraslih, jednostavan, mali dom ideja je koja privlači sve više i više ljudi, od onih koji su u potrazi za prvim poslom nakon škole ili fakulteta do onih koji su svoj radni vijek ostavili iza sebe. Smanjenjem broja kvadrata životnog prostora mijenja se više od bržeg obavljanja kućanskih poslova. Pokret malih kuća više od svega je životni stil koji mijenja percepciju onoga što vam je i koliko vam je potrebno, a s vremenom donosi i nepobitno pozitivan utjecaj na okoliš oko vas.

Iako ideja o jednostavnom životu u manjem prostoru postoji oduvijek, početak pokreta svjesnog biranja manjeg životnog pokreta označila je knjiga Shelter Llyoda Kahna s početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Iako je Kahn već 1973. započeo razgovor o životnom stilu određenom malim životnim prostorom, knjiga The Not So Big House autorice Sarahe Susakne bile je ta kojoj se pripisuje početak modernog pokreta malih kuća čijoj sve većoj popularnosti svjedočimo danas. Iako je nakon pojave u Americi, s godinama, pokret bilježio porast popularnosti u Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji i Njemačkoj, postao sve češćom temom javnog razgovora, dijelom popularne kulture kroz emisije poput Tiny House Hunters i dobivao nova, bolja, praktičnija i drugačija rješenja poput male kuće na kotačima, kuće manje od 100 kvadratnih metara još su uvijek igraju vrlo malu ulogu u svijetu trgovine nekretninama.

Filozofija iza cijelog pokreta je vrlo jasna i transparentna. Koncept manje je više prožima svaki metar male kuće, ali ne podrazumijeva uređenje u skladu s pravilima minimalizma. Iako cijeli životni stil koji nezaobilazno donosi život u takvoj kući podrazumijeva minimalan pristup stvarima i pojednostavljenje mnogih životnih navika i dijelova svakodnevnog života i na taj način unosi dijelove minimalizma kao koncepta u vaš dom, ni male ni sićušne kuće ne podrazumijevaju nužno estetiku minimalizma. Jednako poput kuće sa dva kata i desetak prostorija, svaki mali prostor možete urediti prema svom osobnom stilu i preferencama bilo da ste ljubitelj popularnog industrijskog stila, udobnog i cozy uređenja interijera, skandinavskog minimalizma ili eklektičnog uređenja unutar kojeg se spaja raznolikost stilova. Jedina razlika je što ćete efekt lako postići s manje dekorativnih predmeta i predmeta uopće.

Kad govorimo o uređenju i estetici cijelog prostora malih kuća, praktične stvari su njegov nezaobilazni i najvažniji dio i dekorativni elementi često podrazumijevaju posjedovanje i praktičnog karaktera. Jednako poput dekorativnih elemenata, i različiti komadi namještaja prelaze granice njihovih klasičnih funkcija i nerijetko služe kao mjesta za spremanje stvari poput ladica ispod kreveta ili stepenica. Jedan od najsvestranijih elemenata je mali tabore koji ne zauzima previše prostora i ne zatvara prostor u kojem se nalazi, služi kao dodatno mjesto za sjedenje, dodavanjem ravne plohe pretvara se u stolić, a skidanjem gornjeg dijela otvara se u mjesto za spremanje stvari. Ograničeni prostor i potreba za što više različitih mjesta na koje se mogu spremiti različite stvari bez da se nepotrebnim ormarima zakrčuje i smanjuju životni prostor razlog su zbog kojeg će mnogo malih kuća imati ugradbene elemente rađene po mjeri koji su, suprotno popularnom mišljenju, često jeftiniji od onih koje možete kupiti u velikim dućanima posvećenima namještaju, osobito ako birate reciklirane materijale.

Posljednja, ali ne i manje bitna promjena koju donose male kuće njihov je utjecaj na svijet i okoliš oko njih. Nakon što prostor zamijenite za jednostavnost, prilagodite svoj životni stil i ograničeni prostor pretvorite u dom, vrijeme će osim uštede novaca donijeti i uštedu različitih izvora energije što će neposredno i neupitno pozitivno utjecati na svijet oko nas.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori