Uz nekoliko ‘go green’ trikova do ekološki osvještene nabavke

Uz nekoliko ‘go green’ trikova do
ekološki osvještene nabavke

View this post on Instagram

A post shared by Francesca S. (@francescavezzoli) on

Go green ili ekološki osviješteni ‘zeleni način života’ iz godine u godinu sve više dobiva na popularnosti. Odlazak u tjednu nabavku predstavlja pravi pothvat, pogotovo ako želimo ostati ekološki odgovorni. U nepreglednim redovima polica lako se pogubiti u šarenim pakiranjima i ne obraćati pažnju na male detalje koji mnogo znače za naš okoliš. Način života, proizvodnje i širenje urbanizacije na ruralna područja ne pridonosi prirodi oko nas, stoga je bitno usvojiti go green metode i uskladiti život s prirodom. Velike tvrtke svakodnevno lansiraju ekološki prihvatljivije verzije najpopularnijih proizvoda, a sve više ljudi okreće se zelenim opcijama u svim sferama života. Kako jednostavno prakticirati go green u supermarketu pročitajte u nastavku.

Go green uz vlastitu torbu za nabavku

View this post on Instagram

A post shared by THE-ACEY™ (@the_acey) on

Svakodnevno se susrećemo s informacijama o štetnosti plastike za okoliš i naše zdravlje. Bočice za vodu već su dugo na meti raznih kritika radi kemikalija koje ispuštaju, stoga se upotreba onih plastičnih preporučuje izbjegavati. Slično je i  s plastičnim posudicama u kuhinji, kućanstvu i kozmetici. Plastične vrećice koristimo za spremanje povrća i ostataka kolača, kao vreće za smeće i nošenje snacka na posao.   Za nabavku u supermarketima često koristimo desetke vrećica kako bi se opskrbili zalihama. No po dolasku kući, ako ne završe u ladici kao zaliha na hrpi ostalih vrećica, uglavnom završe na smeću. Otpad od plastike ostavlja posljedice za čitav ekosistemom. Mali go green trik zbog kojeg će vam zemlja biti zahvalna, a svatko od nas ga može prakticirati je da  uvijek sa sobom imate platnenu vrećicu ili torbu.

Pametnom kupnjom do manje otpada

View this post on Instagram

A post shared by FOOD & STYLING CONCEPTS (@commesoie) on

Većina namirnica i kućnih potrepština dolazi već upakirana. Nakon što ih potrošimo ili pretresemo u staklenke i kutije kod kuće, paketići završe u smeću. Problem gomilanja otpada u gradovima već neko vrijeme predstavlja pravi problem. Paljenjem smeća oslobađa se velika količina štetnih plinova koji se otpuštaju u zrak i zagađuju vode, stoga je bitno usvojiti go green pristup i ekološki osviješteno kupovati. Uz jednostavan trik smanjite proizvodnju otpada u vlastitom kućanstvu i kupujte proizvode u rinfuzi. Također odvojite malo vremena za čitanje etiketa i obratite pozornost na kratice iza kojih se skrivaju pravi otrovi koje hranom unosimo, a talože se u organizmu. Obratite pozornost na gelove za tuširanje i sapune koje ćete u nekoliko koraka napraviti u kućnoj radinosti. Danas većina dućana s organskom hranom na raspolaganju nudi rižu, tjestenine, grahorice, orašaste plodove i brojne druge namirnice ‘na vagu’. Pripazite kod sjeckanja i guljenja voća i površina kako biste do zadnjeg komadića iskoristili svaku namirnicu.

Radite popis i pridržavajte ga se

View this post on Instagram

A post shared by Eva Kosmas Flores (@evakosmasflores) on

Odlazak u kupovinu bez popisa za nabavku uglavnom završi gomilom nepotrebnih namirnica koje ustvari uopće ne trebamo. Prisjećanje kroz maglu često rezultira dolaskom kući bez osnovnih namirnica koje su nam ustvari trebale. Tako se u kolicima neplanirano nađu keksi, gazirani sokovi i svi oni šareni paketići koji nas kroz redove stalaža mame da ih kupimo. U kupovinu ne idete gladni jer je veća mogućnost da će vas glad natjerati na impulzivno kupovanje. Na papiru ili notesu telefona zapisujte sve što vam je pri kraju zaliha pridržavajte se liste. Jednostavan go green savjet za pametnu kupovinu je da ne kupujete proizvode u maksi pakiranju. Paziti da u košaricu stavljate samo stvari koje ćete zaista koristiti i koje na kraju neće završiti u smeću.

Zamjenite trgovinu tržnicom

Odlazak na tržnicu prakticirajte kada god vam se pruži prilika. Šansa da ćete kupiti svježe namirnice iz domaćeg uzgoja mnogo je veća nego u velikim lancima koji prodaju onu uvoznu robu. Osim što ćete definitivno primijetiti razliku u okusu i boji, hrana koju konzumirate manje je ‘zagađena’ kemikalijama kojim se uvozna hrana tretira kako bi svježa stigla do polica. Pranje voća i povrća koje je puno pesticida i ostalih štetnih tvari zagađuje i otpadnu vodu koja odlazi u vodovod i podzemne vode. Mnogo je načina kako go green možete ubaciti u svakodnevnu nabavku i shopping učiniti ekološki odgovornijim, okoliš će vam biti zahvalan.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori