Nekoliko odličnih trikova za još ljepši ‘zeleni’ Božić

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AYLIN • www.stylinbyaylin.com (@stylinbyaylin) on

Božićni blagdani vrijeme su kada se obitelj i prijatelji okupljaju. Aerodromi postaju vesela mjesta susreta, domovi su ukrašeni divnim dekoracijama, a stolovi su puni zimskih delicija. Ispod borova nalaze se najljepše upakirani darovi, kolači i slastice mirišu na svakom koraku, a gradske ulice ispunjene su smijehom i veselom atmosferom. No, uz sve zabavne zimsko-blagdanske radosti postavlja se pitanje kako će se sve to odraziti na okoliš u kojem živimo? Go green filozofija svim ekološki osviještenima dobro je poznata, a neka osnovna pravila već sigurno i znate. U posljednjih nekoliko desetljeća više nego ikada naglašava se važnost života koji će biti u skladu s prirodom. Briga o okolini u kojoj živimo od presudne je važnosti za sretan i zdrav život budućih generacija. Sve što trebate znati o ‘zelenom’ Božiću čeka vas u nastavku.

‘Go green’ božićno drvce

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danielle Louise (@daniellelouisedoughty) on

Dobro je poznato da bez zelenila život na zemlji jednostavno ne bi bio moguć. Šume i zimzeleni prekrivač koji krasi prirodu najveći je proizvođač kisika, stoga o njima trebamo voditi posebnu brigu. Božićna drvca od plastike najčešći su izbor u kućanstvima zbog praktičnosti i dostupnosti. No, zbog štetnosti iste pravi borovi polagano zamjenjuju one umjetne verzije. Skandinavski trendovi u dizajnu interijera veliki naglasak stavljaju upravo na ekološki prihvatljive načine ukrašavanja doma. Kako bi blagdanski ‘go green’ podigli na novu razinu, uputite se na obližnju tržnicu i izaberite jednu od divnih jelki koje će krasiti kutak u vašem domu. Odlučite li se za onu posađenu, nakon blagdana premjestite ju na balkon ili u vrt i uživajte u mirisu svoga drvca kroz cijelu godinu.

Pakirajte kreativno

Iz nordijskih zemalja mnoge tradicije i prakse proširile su se svijetom i obilježile eru modernog načina života u pozitivnom smislu. Pakiranje poklona u blagdanskoj sezoni gotovo je neizbježno. Kako ga učiniti ekološki prihvatljivijim i smanjiti upotrebu umjetnih materijala i otpada? Pustite mašti na volju i uz malo kreativnosti umatanje poklona postati će zabavna aktivnost u koju će se uključiti i najmlađi. Umjesto dekorativnih papira i selotejpa iskoristite stare novine i časopise kako bi darove za najdraže omotali u neobično ruho.  Cijelu ceremoniju završite pričvršćivanjem špage uz dekoracije suhih grančica i štapića cimeta.

Uživanje u hrani i piću

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Co-op Food (@coopukfood) on

Raskošna blagdanska trpeza sinonim je praznika. U ovo doba godine, najfiniji specijaliteti i tradicionalni recepti tako se nađu na Božićnom stolu. U cijelom procesu, ipak, nastaje mnogo otpada, a uz ‘go green’ pristup blagdanima njega ćete dvostruko smanjiti. Pri pripremi hrane obratite pozornost na sjeckanje, kako bi što manji dio povrća i voća završio u smeću. Ponekad se, zaneseni blagdanskim raspoloženjem, zaigramo u kuhinji. Tako su svi kućanski aparati priključeni na utičnice, voda teče iz slavine, dok mi iščitavamo recept. Male sitnice koje su stvar navike, poput isključivanja uređaja iz utičnice dok ga ne koristimo, napraviti će veliku razliku za vaš račun za struju, ali i za okoliš.

Plastične zdjelice i vrećice zamijenite onim razgradivima kako biste ih mogli reciklirati. Ostatke hrane koji se još danima protežu po hladnjaku iskoristite u kreiranju novih recepata u kojima ćete zaista uživati. Također, ne zaboravite i na one kojima je pomoć najpotrebnija. Pokucajte na vrata susjedima ili posjetite specijalizirane udruge koje će hranu donirati i nekome uljepšati blagdane. ‘Go green’ blagdani uz male trikove zasigurno će vas učiniti ponosnima što ste se unatoč blagdanskoj groznici potrudili za dobrobit zemlje.

Foto: Instagram, Unsplash

0