Kokosova mast – moćan saveznik u finim božićnim receptima

Kokosova mast – moćan saveznik u
finim božićnim receptima

Blagdani samo što nisu pokucali na vrata, a mnogima misli već lutaju na raskošnu božićnu trpezu. Grad je već zamirisao divnim zimskim aromama tradicionalnih mirisa vanilije, cimeta i kakaa. Praznici su vrijeme darivanja i uživanja, a dobro je poznato da okupljanja ne mogu proći bez finih recepata. U razmacima između shoppingiranja i zadnjih ovogodišnjih poslovnih obaveza, bitno je da su obroci nutritivno bogati i jednostavni za pripremu.

Bez obzira na to volite li kuhati satima ili pak više naginjete brzinskim rješenjima, kokosova mast olakšat će vam pripremanje obroka. Ona s mirisom idealna je za ubacivanje u kolače kojima će podariti slatke note. No, u glavnim jelima kokosova mast bez mirisa obogatit će teksturu i obrok učiniti zdravijim i kvalitetnijim od onog pripremljenog na običnom ulju. Popularnost zdravih recepata i općenito holističkog pristupa življenju iz dana u dan sve više raste. Na društvenim mrežama poput Pinteresta i Instagrama, koji služe kao izvor kreativnih ideja, pronašli smo inspiraciju za dva fina recepta u kojima će kokosova mast biti glavna zvijezda.

Kokosova mast – glavna zvijezda svakog recepta

Kokosova mast sadrži savršeni omjer masnih kiselina koje imaju blagotvorni utjecaj na probavni
sustav i ubrzavaju metabolizam. Čak ju i najpoznatiji supermodeli svijeta svakodnevno ističu kao moćnog saveznika u njezi kože i kose. Jedno je sigurno, kokosova mast ima brojne kvalitete i ubrzo će postati sastavni dio vašeg kućanstva. Pri temperaturi većoj od 25 stupnjeva kokosova mast se topi i za razliku od većine drugih ulja, sigurna je za prženje, pečenje i pirjanje. Kako bi svoje božićne recepte ove godine učinili hranjivijima i nutritivno bogatijima, ubacite ju u kolače umjesto maslaca ili u glavna jela umjesto običnog ulja. Osim toga, izvrsna je i u vrućim čokoladama i toplim napitcima. Zvijezda u asortimanu ima praktično pakiranje od 250g uz koje će kuhanje postati pravi užitak.

Složenac od lososa i špinata

Sastojci:

  • 6 fileta lososa
  • prstohvat soli i papra
  • 5 žlica kokosove masti
  • 3 žlice naribanog češnjaka
  • 1 mali žuti luk
  • 50ml vrhnja za kuhanje
  • 300g svježeg špinata
  • 1/2 šalice naribanog parmezana
  • 2 žlice sjeckanog peršina
  • 300g mladog krumpira

** kriške limuna po želji

Upute:
na 2 žlice kokosove masti prepecite losos sa soli i paprom na tavici dok se ne zarumeni. Krumpir ogulite i skuhajte u posoljenoj vodi. U istoj tavici propirjajte češnjak i luk 10ak minuta, a zatim dodajte vrhnje za kuhanje. Nakon par minuta dodajte špinat i parmezan te poklopite dok se sve ne zgusne. Maknite s vatre te na pladanj ili keramički kalup na dno poslažite ploške krumpira, prelijte umakom i na vrh posložite komadiće lososa. Začinite svježe sjeckanim peršinom i kriškama limuna sa strane.

Čokoladni brownie

Sastojci:

  •  200g tamne čokolade
  • 200g kokosove masti
  • 4 žlice meda
  • 3 jaja + 1 žutanjak
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 120g brašna
  • 1/2 šalice badema
  • 90g kakaa za kolače
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Upute:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. U kalup za pečenje stavite papir. Na laganoj vatri otopite čokoladu i kokosovu mast. Ohladite i sipajte u zdjelu gdje ćete dodati sve ostale sastojke. Miješajte pjenjačom kako bi izbjegli nastajanje grudica. Smjesu izlijati u kalup, na vrhu utisnuti bademe i peći 35 minuta. Brownie će imati hrskavu koricu, a iznutra će zadržati sočnost. U hladnjaku ih možete čuvati do 5 dana.

Foto: Unsplash, Zvijezda

 

Učitati još
Zatvori