Zdravi čips za djecu i odrasle

Čini se kao da je u srži modernog čovjeka potreba za konstantnim grickanjem različitih namirnica, nagon koji se ne može kontrolirati, s kojim se borimo, ali često neuspješno. U stvari, radi se o navici koju je moguće izbaciti iz svakodnevnog života. Ovisno o stupnju ovisnosti bit će to možda vrlo težak zadatak, ali i njega je moguće savladati.

Zdravi čips

Najlakša, ali i najradikalnija promjena bila bi naglo prestajanje šuškanja s raznim vrećicama u vrijeme radnog dana ili uvečer pred televizorom i njihova zamjena svježim povrćem rezanim na trakice (mrkva, celer), bademima, orasima i drugim sjemenkama. No svi koji smo radikalno “odrezali” tako snažnu naviku, ubrzo smo shvatili kako stvari neće funkcionirati tako lako. Tijelo počinje tražiti ono na što je naviklo i ubrzo smo uhvaćeni u vrtlog proždiranja svega što nam se nađe pod rukom.

Zdravi čips

Da bismo to spriječili, potrebno se postepeno odvikavati sve zdravijim grickalicama koje i dalje zadržavaju notu okusa o kojem smo ovisni. No u domaćoj pripremi što će štetne sastojke svesti na minimum. Odlična ideja je zamijeniti krumpir sličnim namirnicama i stvoriti čips koji će ujedno biti zdrav i vizualno zabavan, ali pripazite – ovo je samo prijelazni period u čišćenju organizma. Ubrzo ćete uživati u sjemenkama kao da nikad nezdrave čipseve niste ni probali, samo budite uporni.

cikla

Čips od batata, čičoke, plavog krumpira i cikle

Sastojci:

200 g svake namirnice (batata, čičoke, plavog krumpira i cikle)

2 žlice maslinovog ulja

sol, papar, krupno mljevena crvena paprika po želji

Namirnice pojedinačno očistite i vrlo tanko izrežite. Najbolje bi bilo koristiti rezalicu za svježi kupus ili gulilicu kako bi sve kriške bile jednako tanke i čistiti jednu po jednu namirnicu da budu što svježije prije pečenja.

Izrezane namirnice osušite papirnatim kuhinjskim ručnikom kako bi kriške bile suhe prije pečenja.

U tavi zagrijte ulje i pecite svaku namirnicu posebno s obje strane dok ne poprimi boju te pečeni čips opet odložite na papirnati ručnik kako bi se uklonio višak ulja.

Začinite po želji i poslužite u papirnatom tuljcu ili u zdjelici. Šaren izgled ovog čipsa svidjet će se svima!

Foto: Shutterstock

0