Zdrave alternative nezdravim grickalicama koje će klinci obožavati

Zdrave alternative nezdravim grickalicama
koje će klinci obožavati


Kako bi mališani bili puni energije potrebno je u njihov jelovnik uvesti dovoljno zdravih obroka koji neće zadovoljiti samo njihove nutritivne potrebe već će im biti pravi užitak i poslastica. Raspored koji obuhvaća vrijeme provedeno u školskim klupama, izvannastavnim aktivnostima i druženje s prijateljima zahtjeva potpunu koncentraciju i dobro raspoloženje. Uz dovoljno vode, sna i podršku okoline, sve je lakše i uz fine zalogaje koje će klinci obožavati. Spoj zdravlja, punih okusa i simpatičnog izgleda pravi je izbor za jelovnik jednog školarca.

Iako jako puno ljudi upada u zamku nedostatka vremena pa za sebe i svoje mališane bira brza junk food rješenja, nezdrave grickalice i snackove, uz dobru organizaciju i mudar odabir namirnica ipak je moguće brzo i jednostavno pripremiti zdrave alternative nezdravim obrocima i snackovima.

Kombinacija voća i povrća obogaćena sirom, medom i mirisnim začinima na zdrav i ukusan način unijet će pravu malu revoluciju u jelovnik mališana. Uz nekoliko jednostavnih recepata voće i povrće postat će glavna zvijezda dnevne rutine školaraca.

Zdravi keksi s brusnicama

  • 1 šalica brašna
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 šalice maslaca
  • 1/2 šalice šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • 2 šalice zobenih pahuljica
  • 1/2 šalice sušenih brusnica

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i cimet, a u posebnoj posudi miješajte maslac dok se ne rastopi zajedno sa šećerom. Zatim sjedinite obje smjese u jednu, miješajte mikserom pa dodajte jaje i vanilin šećer. Na kraju dodajte zobene pahuljice i brusnice. Smjesu ostavite u hladnjaku na sat vremena. Oblikujte kolačiće rukama ili uz pomoć žlice i stavite ih u protvan na papir za pečenje. Pecite kolačiće na temperaturi od 180 stupnjeva oko 15 minuta.

Bruschette s posnim sirom

  • integralni kruh
  • maslac
  • 0.5 kg posnog sira
  • 1 kiselo vrhnje
  • sol
  • maslinovo ulje
  • slatka crvena paprika (mljevena)
  • rajčice

Ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva dok pripremate sastojke za bruschette. Narežite kruh na tanje kriške i premažite ih tankim slojem maslaca. Složite kriške u protvan na papir za pečenje dok ne postignete zlatno žutu boju s tamnijim rubovima. Pripazite da ih ne pečete duže od 10 minuta. Pomiješajte posni sir s kiselim vrhnjem pa dodajte malo soli i mljevene crvene paprike. Narežite rajčice na male komadiće i dodajte im malo maslinovog ulja. Namažite sirni namaz na kruh te posložite rajčice na vrh i ukusne domaće bruschette poslužite svojim mališanima. Uživajte u zajedničkom vremenu i hrskavim zdravim zalogajima.

Batat bruschette

Mališani obožavaju batat zbog njegovog slatkastog okusa. Stoga ne morate dugo razmišljati trebate li ovu zdravu namirnicu uvesti u jelovnik svog aktivnog školarca. Zbog punoće okusa neće vam trebati puno začina i dodataka već je sasvim dovoljno da batat zapečete i dodate mu sasvim malo soli kako bi vaš školarac uživao u zdravom i brzom snacku.

  • 2 batata
  • kokosovo ulje
  • sol

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a oguljene batate narežite na deblje kriške. Na svaku krišku batata nanesite kokosovo ulje i malo soli. Tako začinjene batate pecite 20 minuta na jednoj strani pa okrenite i pecite još 10 minuta. Ukoliko želite dodati povrće, paprika i rajčica će se odlično slagati uz batat, a možete im dodati i mozzarellu. Da cijela kombinacija još ljepše zamiriši, dodajte bosiljak. Mogućnosti su neograničene, stoga pustite mašti na volju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli CARRIE WALDER, MS, RD (@walderwellness)

Kolačići s jabukom i cimetom

Zakoračili smo u sezonu jabuka, a dobro znamo da je najzdravije koristiti sezonske namirnice za zdrave i ukusne obroke. Uz jabuke koje mirišu na kasno ljeto, kombinaciji dodajte cimet za bolje raspoloženje i s radošću ušetajte u jesensku sezonu mirisnih začina i toplog doma.

  • 150 g oraha
  • 150 g jabuka
  • 150 g zobenih pahuljica
  • 220 g  datulja
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica cimeta

Dok pripremate smjesu za kolačiće pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Zobene pahuljice i orahe sušite u pećnici desetak minuta dok ne postanu hrskavi prije nego što ih ubacite u smjesu. Datulje namočite u vrućoj vodi između 10 i 15 minuta, skinite im kožicu i nasjeckajte ih na male komade. Orahe i zobene pahuljice potom usitnite u blenderu. Smjesi dodajte jabuke i miksajte dok mješavina ne postane kompaktna. Smjesu rasporedite po papiru za pečenje. Možete oblikovati kolutiće ili pločice. Smjesu pecite na 200 stupnjeva 20 minuta.

S obzirom da se prehrambene navike roditelja u pravilu prenose na djecu, problem premale dnevne konzumacije voća i povrća potrebno je sustavno rješavati promjenom prehrambenih navika djece već u najranijoj dobi. Kako bi dao doprinos u osvještavanju važnosti uvođenja većih količina voća i povrća u dnevnu prehranu te ih, posebno djeci, učinio primamljivijima, Konzum svojim kupcima donosi Zdravoljupce – novi program vjernosti u svim prodavaonicama u Hrvatskoj. Uz okuse voća i povrća Zdravoljupci će postati najbolji prijatelji malih školaraca. Više recepata koje će voljeti baš svi potražite na linku.

Foto: Instagram, Unsplash


Učitati još
Zatvori