Zašto je cimet tako dobar za nas?

Zašto je cimet tako dobar za nas?

Prva asocijacija na topao dom i ugodnu atmosferu uz kekse, čaj, omiljenu knjigu i film je miris cimeta. On djeluje toliko terapeutski da poželimo zauvijek maštati u vrtlogu neodoljivog mirisa tog čudesnog začina. Bilo da ga dodajemo kolačima, omiljenom napitku ili miješamo u domaće beauty maske za lice i tijelo, on je nezaobilan sastojak koji svemu daje ono nešto. Nemoguće je zamisliti miris doma bez ovog bakreno smeđeg praha.

No, osim što je toliko aromatičan i što izaziva u nama samo najljepše emocije, on je izuzetno zdrava namirnica. Pomaže nam u opuštanju i jača imunitet. Donosimo 7 njegovih najpozitivnijih učinaka na naše tijelo i um.

Ublažava simptome PMS-a

Taj nemili period dolazi svakog mjeseca, koliko god se trudile zaboraviti na njega. No, ukoliko svojoj prehrani dodamo više cimeta, borba sa svim simptomima PMS-a bit će mnogo jednostavnija. Cimet ublažava bolove i smanjuje napetost koja ponekad uistinu zna biti veliki problem. Uz cimet menstrualni bolovi značajno se smanjuju. To je posebno dobra vijest za žene koje radije biraju prirodne sastojke umjesto medikamenata.

Pomaže u liječenju policističnih jajnika

Izrazito velik postotak žena suočava se s problemom policističnih jajnika što utječe i na mjesečni ciklus. Uz pomoć ovog zdravog začina, poboljšat ćete balans hormona i regulirati svoj menstrualni ciklus.

Održava nas mladima

Cimet pojačava naš prirodni kolagen što čini kožu elastičnom, lijepom i mladom. Štiti nas od lošeg utjecaja slobodnih radikala koji se oslobađaju iz naše prehrane i ublažava stres što pozitivno utječe na izgled naše kože.

Pomaže pri mršavljenju

S obzirom da cimet ubrzava metabolizam i cirkulaciju pomoći će u sagorijevanju masti. Hrana će s cimetom imati bogatiji okus, a kilogrami se pritom neće gomilati. Uz punoću i intenzivnost okusa koji daje hrani, to će nas zasititi pa nećemo unositi velike količine hrane.

Čini zube i desni zdravima

Cimet ima jak antibakterijski učinak što će zaštiti zube i desni od upala i kvarenja.

Ublažava glavobolju

Nedostatak sna, preopterećenost dnevnim obvezama, boravak u zadimljenim prostorijama i razni drugi razlozi stvaraju pritisak koji rezultira glavoboljom. Opuštanje uz šalicu toplog čaja s dodatkom cimeta, a podotovo u ljekovitoj kombinaciji s medom, učinit će da se osjećamo bolje.

Poboljšava pamćenje

Uz sve sjajne utjecaje koje ovaj začin ima na naše tijelo, pomaže nam i kada je u pitanju pamćenje i koncentracija. Svakodnevnom konzumacijom cimeta naša produktivnost bit će još izaženija.

Tekst: Dijana Ljubanović

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori