Zara Home ima nove recepte za proljetna jela koja ćete poželjeti isprobati kod kuće

Zara Home ima nove recepte za proljetna jela koja ćete poželjeti isprobati kod kuće

Već smo debelo zakoračili u proljeće koje je na tržnice i naše tanjure donijelo mnoštvo sezonskih namirnica. Nakon nekoliko oskudnih zimskih mjeseci kada smo, kad govorimo o sezonskoj hrani, ograničeni na zimnicu i plodove kasne jeseni, proljeće donosi buđenje prirode oko nas i na našem tanjuru. Šparoge, mladi luk, rotkvice, grašak, blitva, špinat i jagode neke su od tih namirnica koje smo s nestrpljenjem čekali uvrstiti na svoje jelovnike.

Proljeće na tanjuru

Ideja za jela u kojima je spomenuto povrće (i voće) glavna zvijezda ima napretek. Šparoge volimo u fritaji, s tjesteninom i u rižotu, kombiniramo ih u juhama, a odlične su i kao prilog. Mladi luk i rotkvice nisu rezervirani samo za uskrsni doručak jer ih možemo pripremiti i na druge načine. Jagode, koje su mnogima omiljeno voće, volimo jesti svježe, sa šlagom ili šećerom te u mnogim desertima kojima se svake godine neizmjerno veselimo.

Osim klasičnih i dobro poznatih recepata, spomenute namirnice možete uvrstiti i u malo inovativnija jela. Ukoliko vam nedostaje inspiracije, ideje možete pronaći na web stranicama brenda Zara Home, koji je ovih dana predstavio 6 novih, sezonskih recepata.

Zara Home ima nove proljetne recepte

Zara Home nam je jedna od omiljenih adresa gdje redovito odlazimo po inspiraciju za uređenje doma i prigodne poklone, a u posljednjih godinu dana, otkako su napravili sekciju s receptima, i po ideje za maštovita jela.

Mini hamburgeri od povrća, quiche od divljih šparoga i crvene blitve, pečene artičoke s pršutom, tjestenina fettuccine s karameliziranim lukom i sirom, bakalar s kremom od graška i metvice te pohani kruh s jagodama najnoviji su recepti koje su predstavili ovih dana. U nastavku smo izdvojili ovaj za quiche od šparoga, a ostale recepte pronađite ovdje.

Quiche od divljih šparoga i crvene blitve

Sastojci:

Za tijesto:

  • 1/2 šalice brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 žumanjak
  • 120 g maslaca narezanog na kockice
  • 90 g krem sira

Za nadjev:

  • 100 g kozjeg sira
  • 100 g sira ricotta
  • 50 ml vrhnja
  • 2 jaja
  • 50 g crvene blitve
  • 300 g zelenih šparoga
  • sol, muškatni oraščić i papar po želji
  • 40 g prženih pinjola
  • naribana korica limuna ili korica limuna u štapićima
  • sok od 1 limuna
  • 1 žumanjak i 1 žlica vrhnja

Priprema:

Za tijesto:

Za pripremu ovog recepta maslac i krem sir moraju biti dobro rashlađeni.

U veliku posudu stavite prosijano brašno, sol, žumanjak, kockice maslaca i sir u manjim porcijama. Pomoću dviju vilica (ili u multipraktiku) pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete zrnastu smjesu bez grudica, ali tako da se ne vide tragovi brašna. Kako biste sjedinili brašno, možete dodati nekoliko kapi hladne vode.

Bez miješenja oblikujte krug, obložite ga folijom i ostavite u hladnjaku 1 sat.

Za nadjev:

Očistite i odrežite tvrdi dio šparoga (1/4 stabljike) te ostavite sa strane. Stabljike s vrhom i četvrtine stabljika zasebno kuhajte 20 sekundi u zasoljenoj vodi. Ocijedite i osušite.

Operite blitvu i odrežite krajeve stabljika. Ocijedite i pirjajte u tavi 2 minute na srednje jakoj vatri sa soli i prstohvatom papra. Poklopite tavu, smanjite vatru i kuhajte dodatnih 5 minuta. Ostavite sa strane.

Usitnite četvrtine šparoga zajedno s jajima, vrhnjem, muškatnim oraščićem, paprom, koricom i sokom od limuna te sirom ricotta. Po potrebi dodatno zasolite. Trebali biste dobiti kremastu, a ne vodenastu teksturu.

Zagrijte pećnicu na 180 ºC. Razvaljajte tijesto u oblik koji vam najviše odgovara (pravokutni, okrugli ili ovalni) i stavite ga u lim za pečenje obložen papirom za pečenje.

Premažite tijesto kremom od šparoga tako da ostavite prazan rub tijesta od 3 – 4 cm. Po kremi rasporedite crvenu blitvu i kozji sir narezan na komadiće srednje veličine.

Presavijte rubove prema unutra, premažite ih žumanjkom i stavite u pećnicu 40 minuta ili dok rubovi ne pozlate i tijesto ne postane hrskavo. Poslužite s koricom ili naribanom koricom limuna i prženim pinjolima.

Foto: Zara Home

Učitati još
Zatvori