Među prvima smo posjetili Proof 33 – novi gastro koncept koji se otvara u centru Zagreba
Među prvima smo posjetili Proof 33 – novi gastro koncept koji se otvara u centru Zagreba

Među prvima smo posjetili Proof 33 – novi gastro koncept koji se otvara u centru Zagreba

Od petka, 11. kolovoza, centar Zagreba postaje bogatiji za novi gastro koncept – Proof 33. Radi se o maloj proizvodnji s jedinstvenim street food receptima iza koje stoji dobro poznata ekipa mladih gastro kreativaca čija su signature jela u ponudi Brooma 44.

Voditelj novootvorenog Proofa 33 je Ivan Marković koji je svoje prve korake na zagrebačkoj gastro sceni napravio uz chefa Igora Gudca iz Brooma.

@journal.hr

Među prvima smo posjetili novi @Proof 33. Isprobali smo ponudu i možemo reći kako će nam ovo sigurno biti novo omiljeno mjesto u gradu. 🤭✨ #journal #journalhr #fyp #krafna #proof33 #zagreb @janjolinka

♬ (It Goes Like) Nanana - Edit - Peggy Gou

Iako su mnogi bili skeptični na ideju otvaranja vegetarijanskog i veganskog brunch bara u Zagrebu, odmah po otvorenju 2021. godine, Broom 44 instantno je postao omiljeno mjesto Zagrepčana za uživanje u specialty kavi, doručku i brunchu. Na tragu toga, htjeli smo Zagrebu ponuditi novo mjesto gdje ljubitelji kvalitetnih namirnica i drugačijih recepata mogu uživati u jedinstvenim jelima kao što su pizza s pastrvom ili sourdough galette s potpisom Janje Benić, rekao je Marković te dodao da se ovim potezom Broom 44 predstavio kao inkubator talentiranih mladih ugostitelja i kuhara.

Dobro poznata ekipa mladih gastro kreativaca

Osim Ivana, dio užeg Proof 33 tima je i njegov brat Tomislav Marković koji se Broomu priključio odmah po izlasku iz Masterchefa 2021. gdje je osvojio šesto mjesto. No, glavne zvijezde Proofa 33 dvije su dame: gastro blogerica Janja Benić, poznatija kao Janjolinka, te Kristina Halužan, višestruko nagrađivana hrvatska pizzaiola.

Proof 33

Prefine krafne koje radi Janjolinka

Kad je Janja krenula ekskluzivno za Broom proizvoditi manju količinu svojih, sada već općepoznatih krafni, vrlo je brzo postalo jasno da će joj trebati veći prostor za pripremu dovoljnih količina njezinih delicija. Proof 33 će poslužiti kao pogon  koji će zadovoljiti nepca svih zainteresiranih za Janjine, ali i delicije drugih kulinarskih znalaca. Osim krafni, Janja potpisuje i babku, tart te slani i slatki galette sa sourdough starterom čiji se sastojci mijenjaju ovisno o godišnjem dobu i svježim sezonskim namirnicama.

Proof 33
Janja Benić

Hrskava pizza i sendviči u focacci

Kristina Halužan, ambasadorica Mainardi Fooda koja je svoje umijeće specijalizirala u najboljim napuljskim pizzerijama, u Proof 33 uvela je pizzu scrocchiarella (“hrskava”), jedan od stilova pripreme Pinse Romane koji se još dosad nije radio u Hrvatskoj. Osim ovog posebnog stila, Proof pizze isticat će se i po svojim sastojcima. Tako će u ponudi uvijek biti četiri vrste pizze: Margherita, veganska, s mesom i ribom.

Sendviči u Proofu isto će biti drugačiji, posluživat će se u focacci s fermentiranim krumpirom, a radit će se u veganskoj, mesnoj i ribljoj varijanti s posebnim kulinarskim tehnikama.

Proof 33

Izraz Proofing, po kojemu je ovaj objekt dobio ime, na engleskom označava proces “dokazivanja” aktivnosti kvasca u tijestu tijekom njegova dizanja, čime se provjerava je li tijesto dovoljno naraslo za pečenje, a broj 33 odnosi se na kućni broj ove gastro proizvodnje koja se smjestila u Ilici. Svi koji se sami žele uvjeriti da će Ilica 33 postati novo “it” mjesto za dobru hranu, ukusan gablec, autentično iskustvo i druženje, pozvani su doći isprobati našu ponudu, kazao je Marković.

Takeaway specijaliteti

Proof 33 generalno je zamišljen kao prostor gdje se proizvodi uzimaju u takeaway formi. Za one koji žele napraviti pauzu tijekom radnih dana i subote, moći će to napraviti i na malenoj terasi uz čašu cijeđenog soka, pjenušca ili piva.

Radno vrijeme bit će od ponedjeljka do subote od 8:00 do 16:00 sati, a nedjeljom i blagdanima Proof neće raditi. Cijene slastica kretat će se od 1,80 do 3,50 eura, sendviča od  5 do 7 eura, a cijelih pizza pravokutnoga oblika od 15 do 20 eura. Naravno, bit će moguće kupiti i samo komad ili polovicu pizze.

Proof 33 krafne
Učitati još
Zatvori