Voja – istarski street food koji stiže u vaš dom

Voja – istarski street food
koji stiže u vaš dom

Voja, na starom istarskom riječ za volju. A volje i energije za pokretanje ove priče imale su napretek.

Iza Voje stoje Sara Vižintin i Vita Raffaelli. Upoznale su se na pripremi za street food festival Hook and Cook, i to gdje drugdje nego – u kuhinji. I kliknule na prvu. Danas, par godina kasnije, upustile su se zajedno u novu avanturu.

Gastro experience u vašem domu

Mi smo iz Pule, a svoje usluge nudimo na području cijele Istre i Rijeke. Voja je trenutno mobilna i dolazi u domove ljudi. Organiziramo privatne večere do deset ljudi u nekoliko sljedova s mogućnošću wine paringa te sve popularniju street food scenu unosimo i u domove. Iako street food podrazumijeva jednostavna jela, ona mogu biti vrlo zabavna za izradu, ali i prezentaciju. Ljudi mogu birati žele li samo uživati u našoj izvrsnoj hrani i maloj kulinarskoj predstavi ili žele biti i dijelom pripreme.” kažu Sara i Vita. 

Nudimo i radionice za sve ljubitelje i ljubiteljice dobre hrane. Volimo kad ljudi imaju voje pa onda sudjeluju, imaju pitanja i želju za učenjem. S tim smo ciljem osmislile radionice pripreme jednostavnih i autohtonih istarskih jela, ali i nekih svjetskih trendova. Koncept je takav da s kolegama možete organizirati teambuilding, s društvom proslaviti rođendan ili pak bilo koju drugu prigodu i to na jedan nov i zanimljiv način, učimo kuhati i pripremati hranu u kojoj na kraju svi skupa uživamo.”- objašnjavaju.

U Voji nude sezonske namirnice te se jelovnik slaže po izboru naručitelja. Iza Sarine kuće u vrtu raste divno organsko voće, povrće i začinsko bilje, a Vita je zadužena da na svojoj ribarici pribavi svježu ribu. Sve svoje ljubavi spojile su u Voju.


Sama se ideja pripremala još od sredine ljeta kada smo Vita i ja za moj okrugli rođendan pripremile večeru za meni drage ljude u četiri slijeda. I tu je sve krenulo. Moglo bi se reći da smo ušle na mala vrata, ali već imamo dosta projekata iza sebe. Voljele bismo da naš rodni grad Pula prati svjetske trendove što se tiče gastronomije pa svakako pripremamo i radionice za strance. I ja osobno kad putujem pohodim radionice kuhanja lokalne hrane i vjerujem da mi u Istri stvarno imamo puno za ponuditi. I zato Voja.” objašnjava Sara.

Sara trenutno radi i na svome FORAdvenutre projektu gdje spaja ljubav prema outdooru sa istarskim gastro iskustvom. Koncept je zamišljen da se uz ležernu šetnju prirodom servira piknik koji uključuje brusketu, vino i desert.
Zapravo je najbitnije da se uvijek negdje ide i da se uvijek nešto kuha, bilo to u glavi s novim idejama, bilo za štednjakom.

Početak projekta “Voja”

Upitale smo Saru i Vitu kako je uopće došlo do Voje, što ih je inspiriralo i potaknulo na cijeli ovaj gastronomski projekt.

Sara Vižintin

Sara kaže kako je sve krenulo još od malih nogu dok je s nonom mijesila istarske fuže i učila o istarskoj kuhinji, a s mamom pekla kolače i tako zavoljela kuhanje.


Prije par godina sam s prijateljicama rentala vilu u unutrašnjosti Istre s ciljem da tri dana samo uživamo u hrani i vinu. Ja sam kuhala, a one prale suđe i kuhale kavu i to se pokazalo kao dobitna kombinacija koja nam je sad već postala tradicijom – vikend za nas i hranu. Na jednom od tih vikenda listajući Instagram vidjela sam da restoran Zijavica traži kuhare za novu sezonu. Javila sam se i krenula na putovanje učenja i osobnog rasta. Iako rad u profesionalnoj kuhinji nije moje područje interesa i bez obzira što to iskustvo nije jako dugo trajalo, zahvalna sam na svemu što me naučilo.

Ono što ju ispunjava i čini sretnom jest upravo kontakt s ljudima, dijeljenje znanja i ljubavi prema kuhanju i hrani.

Vita Rafali

Vita je nakon završenje srednje kuharske škole radila i usavršavala znanje u nekoliko poznatih pulskih restorana.

Tu bi izdvojila Boccaportu i Vodnjanku. Moram prenijeti svoje zahvale mentorici Svjetlani Celiji iz Vodnjanke kod koje sam usavršila svoje znanje o pašti. Divno je kad od ljudi s kojima radiš dobiješ i životne lekcije, definitivno rad u Vodnjanki ću pamtiti cijeli život. Dolazim iz ribarske obitelji pa ne čudi da sam velika obožavateljica ribe.

Naravno da se doma od malena stalno motam po kuhinji, a najviše volim raditi jela bazirana na ribi i pašti. Deserti su mi ona slatka kreativna kategorija gdje volim uvijek nešto svoje dodati u recept.” kaže Vita.

Kad je riječ o Voji vrlo brzo su osmislile cijeli koncept i nadopunjavale se idejama. Voje definitivno imaju, a glava je puna ideja koje samo čekaju da izađu u djelo!

Trenutno su dostupne preko profila na IG-u Voja.official, preko kojeg se odrađuju sva bukiranja i rezervacije te ih tamo može kontaktirati i za detaljne informacije.

Foto: Voja

Učitati još
Zatvori