Nans je zbog ljubavi došao iz Lyona u Zagreb i sa sobom donio vrhunske francuske delicije
Nans je zbog ljubavi došao iz Lyona u Zagreb i sa sobom donio vrhunske francuske delicije

Nans je zbog ljubavi došao iz Lyona u Zagreb i sa sobom donio vrhunske francuske delicije

Francuska je jedna od najposjećenijih zemalja na svijetu. Šarmantna i markantna, Francuska se oduvijek isticala kao jedna od najpopularnijih destinacija za putovanja tijekom cijele godine. Od svjetskih znamenitosti i turističkih atrakcija pa sve do te posebne atmosfere na ulicama koje pričaju njezinu grandioznu povijest, Francuska zaista ima sve. Ne smijemo zaboraviti ni francusku kuhinju koja je duboko ukorijenjena u francusku kulturu. Francuzi znaju kako uživati u finim zalogajima i dobroj čašici pa na proputovanju Francuskom ne smijete zaobići kušanje njihovih delicija. Jer gdje god da se okrenete, svuda će vas pratiti vrhunski okusi i mirisi prepoznatljivi za to područje.

A odnedavno u vrhunskim francuskim delicijama možemo uživati i u Hrvatskoj, i to zahvaljujući jednom Francuzu koji je zbog ljubavi napustio svoju domovinu i preselio u Zagreb. Iako je promijenio adresu, sa sobom je ponio djelić Francuske i tako je nastala šarmantna trgovina naziva Voilà Francuske delicije. Njegovo ime je Nans Argoud, a sam će reći da je Voilà Francuske Delicije prije svega ljubavna priča.

Nans Argoud

Francuska u srcu Zagreba

Sve je počelo prije tri godine kada je na izletu u ličke planine upoznao Zagrepčanku Maju. Kaže, bila je to ljubav na prvi pogled. Kako su oboje vezani za prirodu i jednostavne stvari, a dijele strast prema ukusnoj i kvalitetnoj hrani te dobroj čašici, rodila se želja da Zagrebu približe francusku kulturu specifično kroz hranu po kojoj je Francuska prepoznatljiva. U potrazi za kvalitetnim francuskim proizvodima shvatili su da ih u Hrvatskoj nema pa su pomislili – zašto ne popuniti tu prazninu?

Tako ćete u prvoj takvoj trgovini u Zagrebu pronaći namirnice i delikatese čiji će vas okusi nakratko povesti na proputovanje francuskim regijama, od kojih je svaka autentična okusima, receptima i mirisima. Pomno birana vina, sirevi, razne terine, slastice i još mnogo toga nudi ova šarmantna trgovina koja se smjestila na adresi Ozaljska 13.

Razgovarali smo s Nansom koji nam je otkrio više o svemu – od toga kako se odlučio preseliti iz Lyona u Zagreb, ali i promijeniti profesiju pa sve do najprodavanijih delicija u trgovini koje bi svaki foodie trebao probati.

Nans Argoud
  • Zahvaljujući vama, Zagreb je nedavno dobio specijaliziranu trgovinu s francuskim delicijama u kojoj nema čega nema. Od vrhunskih vina preko raznih vrsta sireva i terina pa sve do kultnih dijon senfova i nezaobilaznih slastica. Koji proizvodi su Zagrepčanima najzanimljiviji, što se zasad najviše prodaje?

Sretni smo što možemo ponuditi kvalitetne francuske proizvode koje uvozimo izravno iz Francuske, bez posrednika. Prošlo ljeto proveli smo obilazeći Francusku kako bismo posjetili odabrane proizvođače, njihove načine proizvodnje, razgovarali s njima i naravno kušali proizvode koje nudimo. To nam omogućuje da osobno upoznamo proizvođače, njihov know-how i njihove proizvode. Stoga možemo najbolje savjetovati kupce u skladu s njihovim ukusima i očekivanjima.

Smatramo da su proizvodi vezani uz aperitiv i party zaista potrebni Hrvatima koji su druželjubivi i po prirodi ekstroverti. Na primjer, terine od patke, divljači, prepelice ili čak poznate foie gras popraćene pažljivo odabranim izvrsnim organskim ili biodinamičkim vinima. Ali i tipični proizvodi koji se mogu pronaći samo u Francuskoj, kao što su Boeuf Bourguignon, pripravak od govedine i crnog vina tipičnog za Burgundiju, Blanquette de Veau, pripravak od teletine i bijelog vina ili poznati puževi “Gros gris” koje kupci mogu slobodno kuhati po želji.

Nudimo i proizvode za ljubitelje slatkiša, kao što su Montélimar nougat, koji sadrži minimalno 7% lavandinog meda iz Provanse i čija je receptura stara nekoliko stotina godina, kremu od kestena iz Ardèchea te brojne proizvode dobivene od kestena: čips, žitarice za doručak , tjesteninu ili čak šarene Pralines de Lyon, bademe obložene šećerom ružičaste boje. Mogu se zgnječiti ili koristiti za izradu brioša s pralinama zvanih Saint-Genix.

Trenutno su nam najprodavanije terine od puža, goluba i patke s medom i šampanjcem. Krema od kestena također je vrlo popularan proizvod, kao i naši džemovi, posebno od rabarbare koje trenutno nemamo na zalihama. Što se tiče pića, naš Clairette de Die, slatki pjenušac za aperitiv ili za desert je veliki uspjeh, morali smo obnoviti zalihe nakon samo 3 tjedna prodaje.

  • Iza vaše šarmantne trgovine krije se prava filmska ljubavna priča. Možete li nam ukratko ispričati kako se rodila ljubav između vas i partnerice Maje te kako ste, u konačnici, došli na ideju za trgovinu?

Prije 3 godine sudjelovao sam na turističkom reliju od Lyona do Budimpešte u starinskom automobilu koji se zaustavio u Lici. Tom prilikom sam upoznao Maju. Bila je to ljubav na prvi pogled. Dvije godine kasnije odlučio sam preseliti se u prekrasnu Hrvatsku. Raznolikost krajolika, kultura i tradicija podsjeća me na moju zemlju. Ali,  jako su mi nedostajali francuski proizvodi, posebno sirevi i terine. U potrazi za ovim kvalitetnim francuskim proizvodima shvatili da ih u Hrvatskoj nema. Pa smo pomislili, zašto ne popuniti tu prazninu?

  • Osim što ste zbog ljubavi promijenili adresu, promijenili ste i profesiju. Čime ste se bavili u Francuskoj i kako to da ste se u Hrvatskoj odlučili baviti upravo gastronomijom?

Imam dvostruku diplomu, iz materijala i konstrukcija te magisterij znanstvenog istraživanja. Zatim sam obranio doktorsku disertaciju iz inženjerskih znanosti na temu kompozitni materijali. Radio sam za različite tvrtke, Volvo Trucks, Safran, Hermes, prvo kao kompozitni stručnjak zatim kao voditelj projekta. Nakon 6 mjeseci istraživanja u zagrebačkoj regiji i s vrlo niskim, ako ne i nepostojećim odazivom tvrtki (još uvijek učim hrvatski i ne govorim ga kako treba, to je vjerojatno kočnica), odlučili smo pokrenuti trgovinu francuskim delikatesama. Uvjereni smo da Hrvati cijene dobru hranu i dobro vino u krugu obitelji ili prijatelja. Stoga je potrebno moći im ponuditi najbolje francuske proizvode koje je odabrao veliki gurman kakav sam i ja sam. Ovaj projekt također je u skladu s mojim vrijednostima: veće poštovanje prema prirodi i ljudima, kao i dijeljenje.

Nans Argoud
  • Hrana je duboko ukorijenjena u francusku kulturu, a francuska kuhinja jedna je od najpoznatijih na svijetu. Koje tri stvari bi po vama svatko trebao probati kad su u pitanju francuske delicije?

Upravo tako, francuska je gastronomija kultna i snažno ukorijenjena u nama stotinama godina, ako ne i više… A svaki proizvod sa sobom nosi povijest, višestoljetno znanje i iskustvo, pa čak i terroir (zemljopisno mjesto koje se ističe svojim geološkim i/ili meteorološkim karakteristikama). Mislim da vam tri vrste proizvoda dostupnih kod nas omogućuju razumijevanje francuske gastronomije.

Za početak vino: bijelo, crno, ružičasto ili pjenušavo. Ne govorimo o grožđu prešanom i ostavljenom u bačvama, već o posebnoj pažnji od održavanja loze do punjenja uz svakodnevni rad na svakom cuvéeu. To se posebno odnosi na organska i biodinamička vina, kao što je većina u našoj ponudi, koja zahtijevaju dosta znanja i truda da bi se dobio kvalitetan proizvod. To se znanje često prenosi s generacije na generaciju.

Sirevi koji dolaze s identitetom obilježenim vizualom, teksturom, mirisom i okusom. U nekim se sirevima još bolje uživa kad su vrući, kao što su Camembert, Saint Félicien ili čak Raclette. S više od 1200 različitih sireva sigurno će se naći sir za svakoga! A spoznaja da je proces proizvodnje jedinstven za svaki sir čini ovu raznolikost koja je prošla kroz stoljeća još nevjerojatnijom. Na kraju, to je jamstvo nevjerojatnog gastronomskog iskustva koje vas nakratko seli u regiju iz koje potječe.

Terrines i rillettes, pripravci na bazi mesa ili ribe. Povijesno gledano, to je omogućilo dulje čuvanje hrane. Danas je to način da na stolu imate proizvod vrhunske kvalitete i finoće ovisno o proizvođačima, njihovoj inventivnosti i kvaliteti proizvoda unesenih u recepturu. Možete pronaći pačju terinu sa šampanjcem i medom ili limunom, prepelice, puževe, žabe, jakobove kapice ili čak račanskog goluba i ušećerene ljutike, profinjeno jelo par excellence u Francuskoj koje se pronađe na velikim stolovima.

  • Zagrepčanima ste kroz svoju trgovinu približili Francusku, a nas zanima što se vama najviše sviđa u Hrvatskoj?

Ljudi prije svega! Topli, prijateljski nastrojeni, otvoreni za raspravu, postoji prirodna bliskost iako imamo drugačiju kulturu i korijene. S francuske točke gledišta, postoji i ta prilično zabavna karakteristika između mješavine austrougarske kulture (na glasu kao stroge) i balkanske (snalažljiva strana) Hrvata. To daje nevjerojatan šarm ljudima i načinu na koji država funkcionira. Na kulturnoj razini, za mene je Hrvatska doista stožer između zapadne Europe i Balkana.

Dnevne tržnice (plac) su i za mene jedno nevjerojatno bogatstvo koje se apsolutno mora sačuvati! Za ljudske odnose koji se tamo razvijaju, ali i mogućnost pronalaženja određenih proizvoda koji dolaze izravno iz vrtova fantastična je stvar.

Konačno, jako cijenim krajolike koji su karakteristični i koji se brzo razvijaju kroz kilometre, pomalo kao u Francuskoj. Ta je raznolikost bogatstvo Hrvatske.

Osim na adresi Ozaljska 13 u Zagrebu, proizvode možete istražiti i naručiti i putem webshopa

*Od objave ovog članka vlasnička struktura trgovine Voilà Francuske delicije se promijenila, a Nans Argoud više nije vlasnik. Sada je trgovinu preuzela ekipa iz Koncepta Mlinček i imaju potpuno novi projekt o kojem možete čitati OVDJE.  

Foto: Bojan Zibar

Učitati još
Zatvori