Vinarija Dvorac Belaj s uzvanicima je proslavila desetu godišnjicu u zagrebačkom restoranu Noel
Vinarija Dvorac Belaj s uzvanicima je proslavila desetu godišnjicu u zagrebačkom restoranu Noel

Vinarija Dvorac Belaj s uzvanicima je proslavila desetu godišnjicu u zagrebačkom restoranu Noel

U prekrasnom ambijentu jedinog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom, Noela, održana je veličanstvena proslava desete godišnjice vinarije Dvorac Belaj. U samo deset godina vinarija je stekla brojne poklonike, osvojila mnogobrojne nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima poput Vinistre i Decantera, te je u čak devet linija vina prisutna u svim boljim hrvatskim restoranima i hotelima, te na pet međunarodnih  tržišta. 

Vina Dvorac Belaj

Posebnost vina Dvorac Belaj leži upravo u činjenici da se radi o jedinim château vinima u  Hrvatskoj, što znači da proizvodnja vina dolazi isključivo od grožđa iz povijesnog vinograda  oko dvorca, dok se na samom posjedu vrši prerada te odležavanje vina. 

Imanje Belaj, koje supružnici Belay vode u partnerstvu s obitelji Ivić, od samih početaka je  vezano uz vinarstvo. Tako je temeljno zdanje, dvorac Belaj, sagrađeno još 1575.godine te su  iste godine zasađeni prvi vinogradi. Uza sve povijesne promjene, dvorac, te nešto novije  susjedne zgrade, oduprle su se vremenu i trenutno čine jedan od najljepših posjeda u regiji  s pogledom na netaknute zelene padine Učke, 12 hektara vinograda i spektakularnim  glavnim objektom – dvorcem Belaj. 

Vina Belaj / Noel

Vinarija Dvorac Belaj utemeljenja je 2012., nakon što ju je preuzela obitelj Belay te krenula u  projekt obnove i revitalizacije. Uz predan trud vrhunskog tima stručnjaka, vinarija postaje  nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje i poznavatelje vina. Vina Dvorac Belaj proizvod su  predanosti naobrazbi, radu i poštivanju tradicije ukupnog tima Dvorca Belaj s ciljem da  tržištu ponude jedinstven i nezamjenjiv proizvod.  

Sommelier vinarije, inače sommelierski viceprvak Hrvatske, Josip Orišković, rođendansku večer je započeo poznatim koktelom – New York Sourom – kojeg je obogatio kapima merlot  noira iz magnum boce Dvorca Belaj 2017. godine. Nakon vinskog koktela, predstavljen je i novi proizvod koji će na tržištu biti tek iduće godine – pjenušavo vino Blanc de Noir Dvorac Belaj. 

Proslava desete godišnjice vinarije Dvorac Belaj u Noelu

Prigodno, svaki gost sa sobom je ponio bocu iz limitirane prve serije vina Dvorac Belaj,  malvazije iz 2012.godine, donesene iz arhive baš za ovu priliku. Stil kojim se radila ova prva  malvazija je i dalje dominantan u vinogradu i podrumu Belaja. Odležane malvazije, školovane u slavonskom hrastu na finim talozima i u drugom desetljeću će biti potpis  vinarije. 

Vrhunski chef restorana Noel, Bruno Vokal, pripremio je čak 25 pozdrava iz kuhinje, od  tekućeg crnog istarskog tartufa, domaće kobasice u kadifu do pralina od foie grasa sa chutneyem od naranče. Uz glazbu i paljenje lampice najljepšeg Adventa u Europi, bila je to uistinu čarobna noć za sve prijatelje i partnere vinarije kao i najava još puno lijepih, svijetlih i pjenušavih rođendana.

Vina Belaj / Noel
Vina Belaj / Noel
Vina Belaj / Noel

Foto: PR

Učitati još
Zatvori