Munjara – najjača gradska zelenjava proizvedena na struju čeka vas na placu na Kvatriću

Munjara – najjača gradska zelenjava proizvedena na struju čeka vas na placu na Kvatriću

Uzgajati jestivo bilje u centru Zagreba čini se kao nemoguća misija, no upravo ovdje, na Kvaternikovom trgu i na etaži -1 ispod samog placa, Vesela motika uspješno uzgaja bilje poštujući ekološke principe.

“Tehnologija je sve naprednija i jeftinija, a hrana sve lošija i skuplja, što je pošlo po krivu?”, zapitali su se autori projekta.

Inicijativa je započela prije tri godine. Grupa mladih entuzijasta, sa željom da poprave narušeni sistem prehrane, pokrenuli su poljoprivrednu proizvodnju bilja vođenu preciznom tehnologijom uzgoja.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Objavu dijeli veselamotika (@veselamotika)

Koristeći inovativne tehnologije kao što su vertikalan raspored bilja, precizna te preventivna metoda uzgoja, uzgoj po narudžbi i slično, stvaraju zaokruženu cjelinu proizvoda, takozvani living lab. Sjeme koje se koristi za uzgoj je ekološkog podrijetla kao i preparati za ishranu i zaštitu bilja. S obzirom da se ponuda bilja stvara prema zahtjevima potražnje, Vesela Motika funkcionira prema principima održivosti: malen ekološki otisak, smanjena količina otpada i transportni troškovi, suradnja s vrtlarima oko razmjene komposta i sjemena…

Glavne zvijezde uzgoja Vesele Motike su začinsko bilje te mladi izdanci jestivog bilja (microgreens i baby leaf) koje kombiniraju u zanimljive i cjelovite salate pod imenom ‘Munjara’, nazvanoj prema prvoj tvornici električne energije u Zagrebu. 

Pored samog bilja za prodaju, Vesela motika nudi i prvi hrvatski sustav za kućni uzgoj bilja pod nazivom ˝Mangon˝ koji sadrži cjelovitu mini farmu sa 18 teglica bilja po izboru, te 6 besplatnih nadopuna (6 x 18).

Gorušica microgreens
Heljda microgreens

Vesela motika sa svojim suradnicima nudi i zelena rješenja za urbane prostore (zidovi, krovovi, interijeri), te dizajn i implementaciju hobby i profesionalnih vrtova.

Gdje na Kvatriću pronaći ovu najjaču gradsku zelenjavu, proizvedenu na struju?

Ako želite uživo istražiti ponudu, Veselu motiku i Munjaru pronaći ćete na tržnici Kvatrić, svaki petak ili subotu od 8 do 14 sati.

Foto: Vesela Motika

Učitati još
Zatvori