Ako ste u Zadru, svakako posjetite veganski restoran Botanist
Ako ste u Zadru, svakako posjetite veganski restoran Botanist

Ako ste u Zadru, svakako posjetite
veganski restoran Botanist

Hrvatskoj kronično nedostaje veganskih restorana. Već u samom glavnom gradu ponuda je vrlo skromna i unatoč raznolikoj gastro ponudi, veganskih opcija i dalje je premalo, niti nude neku maštovitost. S obzirom na publiku koja se itekako mijenja, od ljudi koji ne jedu gluten do vegetarijanaca i vegana, pravo je čudo koliko malo ugostitelja prilagođava svoju ponudu. Zato upravo Zadar može biti ponosan na svoj Botanist, veganski restoran koji dobiva komplimente višegodišnjih vegana.

Otvoren u svibnju ove godine, Botanist je jedini veganski restoran u Zadarskoj županiji, a i šire. Iza njega stoje četiri brata, koja su se vodeći iskustvom uspjeha najmlađeg, koji je vodio vegetarijanski restoran u Ražancu, poveli za idejom da nešto slično otvore i u Zadru. Roko, Duje, Vice i Lujo Stanišić tako su osmislili Botanist, ‘plant based’ restoran koji od otvorenja osvaja goste.

”Originalna ideja je bila, kasnije pretočena u stvarnost, da ljudima približimo i pojasnimo koncept veganske prehrane te da ih potaknemo na razmišljanje zašto veganstvo uopće postoji i je li vrijedno napraviti promjenu. Nismo htjeli samo utjecati samo na gastronomsku ponudu grada Zadra i okolice, već i proširiti svijest o postojanju bolje prehrane, koja isključuje nasilje i industrijalizaciju živih bića”, započinje Lujo.

”Prošle godine s partnericom sam otvorio vegetarijanski restoran ‘Nina’s place’ u Ražancu i vidjevši da je on polučio odličan uspjeh u tako malom turističkom mjestu, lako je bilo zaključiti da će uspjeti i u gradu. Počeli smo tražiti prostor i razrađivati okvirne postavke menija te uređenja interijera i eksterijera.”

Kreirati maštovit i bogat veganski meni nije im bilo teško s obzirom na raznolikost dalmatinskog i mediteranskog povrća i bilja, a ono što su željeli je staviti naglasak na tradicionalna jela, samo u veganskom ruhu. ”Okusi i mirisi jela u Botanistu bude sjećanja i osjećaje izvorne dalmatinske spize.”, objašnjava Lujo. ”I to je upravo ono što mnogo ljudi želi, osobito lokalno stanovništvo.”

Vlasnici Botanista sa sigurnošću su prepoznali da sve više ljudi želi probati jela u kojima povrće igra glavnu ulogu te kreirali imitacije tradicionalnih i modernih mesnih jela kroz svoje specijalitete. ”Izdvojio bih svakako našu juhu od kamena, pašticadu palentu sa savorom od bukovača, ribu u kremi od krumpira i cvjetače te veganski file mignon.”

Zanimljivo je kako u Botanistu nema chefa kuhinje već je za organizaciju osoblja zaslužan jedan od braće, Duje. ”Sustav nam počiva na samostalnim kuharima i pomoćnom osoblju s jasno definiranim obvezama i opisom posla, a meni planiramo mijenjati ovisno o godišnjem dobu i namirnicama koje su aktualne u određenom periodu.”

S obzirom na gužve u jeku sezone, Botanist sigurno čeka i jako uzbudljiva postsezona, a sigurni smo i jesen. ‘‘Ubrzo nam stiže i jesenski meni koji će biti ogledalo proizvoda uzgojenih kod naših OPG partnera, kao i proizvoda iz vlastite proizvodnje.”, otkriva nam Lujo za kraj.

Učitati još
Zatvori