Kate Homecooking: Mini uskrsne pogače kojima se već danas možete zasladiti
Kate Homecooking: Mini uskrsne pogače kojima se već danas možete zasladiti

Kate Homecooking: Mini uskrsne pogače kojima
se već danas možete zasladiti

Male, slatke i taman za jednu porciju – ove uskrsne pogače, odnosno pince će vas oduševiti. A ako ih ukrasite s malo kreme i pekmeza, mogu postati i pravi mali guilty pleasure desert.
U nastavku je recept za tijesto od kojeg možete napraviti mini pogače, ali i pogače klasične veličine. Također, na kraju ćete pronaći recepte za brzi pekmez od malina ili šumskog voća te za kremu od vanilije ili čokolade.

Uskrsne pince

Sastojci:

  • 500 g bijelog glatkog brašna
  • 100 -150 g šećera
  • 2 jaja (po mogućnosti domaća)
  • 2 žumanjca
  • 125 g maslaca
  • 30 g svježeg kvasca (1,5 suhi kvasac)
  • 1 žličica soli
  • 2 čepa ruma ili prošeka
  • 1 dcl mlijeka
  • naribana korica 1  limuna i 1 naranče (domaće i nešpricane)
  • malo burbon vanilije ili 3 vanili šećera
Za premaz pogačica:
  • 1-2 razmućena žumanjca
  • sok od pola naranče
  • 2 vanili šećera
  • krupni šećer
Sve sastojke koristite sobne temperature.

Postupak:

Kvasac izmrvite, dodajte malo šećera i prelijte s malo (cca pola količine) toplog, ne kipućeg mlijeka. Pričekajte da se aktivira i naraste. U ostatku toplog mlijeka rastopite maslac na skroz laganoj temperaturi.

Pomiješajte brašno, šećer, koricu limuna i narače, vaniliju. U sredinu dodajte dignuti kvasac te lagano umješajte. Dodajte razmućena jaja, rum/prošek te na kraju sol. Polako ulijte preostalo mlijeko i maslac konstantno miješajući. Ako koristite mikser, ovaj zadnji korak radite postepeno u iteracijama.

Mijesite sve dok tijesto ne postane sjajno, glatko i dok se ne odvaja “čisto” od stijenki posude. Stavite ga u posudu u kojoj se može uduplati, prekrijte je prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći na ‘hladnu fermentaciju’.

*Možete tijesto ostaviti i na sobnoj temperaturi par sati da se udupla ako vam se žuri, ali hladna fermentacija, osim što je zgodna i praktična, čini tijesto puno probabljivije i ukusnije.

Izvadite tijesto, premijesite i podijelite na manje dijelove:

  • 2 ako želite klasične pogače ili
  • 50 – 60 gramske mini pogačice (cca 16-18 komada)

Stavite na pek papir dovoljno razmaknute i pustite da narastu (1-1.5h na toplom). Zarežite ih po sredini u križ ili na 3 kraka, premažite smjesom, pospite šećerom i ispecite:

  • mini pogačice 8-10 min na 170°C, 5 min na 130°C;
  • 2 pogače 20 min na 170°C, 10-15min na 130-150°C

Vrijeme i temperaturu pečenja prilagodite svojoj pećnici. Kada su pogače gotove, pričekajte da se malo ohlade.

Brzi pekmez od malina/šumskog voća

Sastojci:

  • 200 g zaleđenog voća
  • malo limuna (korice i soka)
  • 2-3 pune žlice meda ili smeđeg šećera
  • 1-2 ravne žlice chia sjemenki

Voće i šećer kuhajte 5-10 min na srednjoj vatri dok se ne opusti. Dodajte limun i chia sjemenke te izgasite. Pričekajte dok ga sjemenke ne zgusnu te pospremite u čiste teglice i čuvajte u hladnjaku do tjedan dana.

Krema od vanilije ili čokolade

Sastojci:

  • 250 ml mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 60 g šećera
  • 30 g brašna
  • 100 g otopljene čokolade (tamne ili mliječne)

Izmutite žumanjke i šećer te polako dodajte brašno neprestalno miješajući. Po potrebi dodajte i malo mlijeka od ukupne količine. Na srednjoj vatri zagrijte mlijeko te dodajte malo u posudu sa žumanjcima brzo miješajući (ovo spriječava da jaja koaguliraju pri dodavanju u vruće mlijeko).

Kroz cjedilo ulijte polagano cijelu smjesu žumanjka, šećera i brašna u zagrijano mlijeko i konstantno miješajte na laganoj vatri sve dok se smjesa ne pretvori u kremu. Za čokoladnu varijantu u ovom koraku ubacite 100 g na pari rastopljene čokolade i sjedinite.

Kada je krema gotova, prebacite u zatvorene dresir vrećice ili u manju posudu koju prekrijete prozirnom folijom tako da skroz dodiruje kremu. Dobro ohladite.

Ako volite, po želji možete dodati u ohlađenu kremu 60ml izrađenog slatkog vrhnja kako bi bila još prozračnija i bliža klasičnoj slastičarskoj kremi.

Mini verziju uskrsnih pogača poslužite uz dodatak pekmeza od malina ili šumskog voća i kreme od vanilije ili čokolade. Dopustite svojim najmanjima da se poigraju i odaberu okuse i sigurno će svi uživati u okusu i mirisu Uskrsa.

Recept nam donosi Katarina Đozović s Instagram profila Kate Homecooking na kojemu možete pronaći još odličnih recepata.

Foto: Katarina Đozović

Učitati još
Zatvori