U Noelu su se još jednom spojili parfemi, kokteli i hrana, a mi smo isprobali sve

U Noelu su se još jednom spojili parfemi, kokteli i hrana, a mi smo isprobali sve

Olfaktivna večera za sva čula!

Nakon zimskog izdanja koncepta u kojem se spajaju note parfema s vrhunskom kuhinjom, parfemski connoisseur Juraj Sotošek Rihtarec i tim zagrebačkog restorana Noel ostvarili su i ljetnu olfaktivnu večeru, prožetu i inspiriranu niche parfemima. Ovog puta specijalni gost je bio Andy Tauer, parfumer iz Švicarske, aktualni svjetski lider neovisne parfumerije, a glavno jelo bilo je inspirirano jednim od njegovih najslavnijih parfema – Lonestar Memories.

Mirisne note čak šest parfema translatirale su se u koktele mladog koktel majstora Karla Ferenčaka, dok je tim u kuhinji predvođen glavnim chefom Goranom Kočišem kreirao kulinarska remek-djela. A kako jedna olfaktivna večera zapravo izgleda? Koncept je sljedeći: Juraj Sotošek Rihtarec gostu na stol ponajprije prezentiraju esencije nekih od najboljih parfema svijeta. Potom se servira slijed jela te koktel u kojima se te esencije evociraju kroz hranu i piće. Takvo senzorno iskustvo u kojemu mirisom tragamo za elementima, a potom ih sparujemo s hranom i koktelima neponovljiv je doživljaj koji goste ostavlja zapanjenima.

S iskustvom prve večere, ovog puta su kokteli doslovno pratili miris, dok je jelo pratilo i uparivalo se s koktelom. Magija se zbiva u kombinaciji namirnica koje daju efekt jednak kao u efektu parfema, a namirnice koje se koriste su zaista rijetke, počevši od začina, do sitnih priloga.

Juraj Sotošek Rihtarec

Šest sljedova

Prvi slijed spojio je parfem Andyja Taurea Orange Star koji obiluje notama klementine, vanilije i narančine kore s koktelom Tri Star (rum, sirup od madagaskarske vanilije i cijeđena naranča) te zalogajem ribljeg patea, algi i lemongrassa.

Zatim je slijedio parfem Irish Leather kuće Memo Paris s notama kože, planinskog zraka i zelenih polja. Njemu se pripojio teriyaki losos s japanskim Kumano čajem, yuzuom i uljem od sijena te koktel Irish Hay (ulje od sijena, džem od jagoda, gin, cijeđena limeta i Cointreau).

Cedar Woodpecker od tvorca parfema Dior Fahrenheit spaja note rizlinga i aromatičnog drveta, a s njim je uparen foie gras, zabaione, crni orah i maslac od crvenog grejpa kao treći slijed. Sve je pratio koktel Mindblown (gin, bitter od koštice breskve i fermentirani orah).

Puževi, ravioli s baba ganoushem, ras el hanoutom, baharatom i šafranom na stol su stigli u kompletu s koktelom Oriental Beauty (votka, limeta, kardamom, crni papar i baharat) i parfemom Larmès du Désert koji miriši poput najcjenjenijih začina s Bliskog istoka.

Već spomenuti Lonestar Memories Andyja Tauera inspiriran je kaubojem koji jaše sam kroz pustinju i spava pod otvorenim nebom. Tome je u čast osmišljeno najkreativnije jelo, zanimljiv spoj teletine, mrkve, graška i dima koji zajedno daju efekt dima i zemlje, baš kao u samom parfemu. Koktel Night Rider savršeno je pratio ove arome notama viskija.

Parfem Cruiz Del Sur II kuće Xerjoff slatkastih nota bio je inspiracija za desert od bijele čokolade sa sladoledom od ananasa s ličijem i koktel Carribean Cruz (rum i sirup od ličija).

Samo jedan pogled na ovaj menu dovoljan je da zaključite kako se radi o zaista posebnoj večeri koju jednom treba isprobati. Baš se zato jako veselimo idućem izdanju!

Andy Tauer

Foto: Noel

Učitati još
Zatvori