Kraj zime često donosi poveću dozu nostalgije za ljetom. Zasitili smo se svih božičnih kolača, iza nas su tradicionalna domaća jela, pa smo sada zaokupljeni degustacijom krafna po gradu – kao i razmišljanjem gdje na večeru za Valentinovo. Ipak, u mislima su nam prvi sezonski plodovi i veselje u obliku svježeg voća i povrća do kojeg nas dijeli još koji mjesec.
Maštajući o ljetu na Mediteranu, sjetili smo se jednog izvrsnog, sočnog i osvježavajućeg kolača za koji nam zapravo i ne treba ljetno voće. Ako kod kuće imate domaći limun i maslinovo ulje, za čas ćete pripremiti ovu poslasticu i teleportirati se na svoju omiljenu sunčanu terasu. Torta od limuna i maslinovog ulja spas je kada trebamo brzi desert ili doručak. Jednostavna je, a lako ju možete obogatiti voćem ili, primjerice, tučenim medom.
Sastojci:
- 160 g šećera
- 2 velika jaja
- 1 žlica naribane limunove korice
- 135 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 115 g grčkog jogurta
- 60 g mlijeka
- 2 žlice limunovog soka
- 190 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- šećer u prahu za dekoraciju
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. obložite dno kalupa za tortu papirom za pečenje.
- U zdjeli zamutite jaja, šećer i limunovu koricu i miksajte dok ne dobijete gustu smjesu.
- Dodajte maslinovo ulje, mlijeko, grčki jogurt i limunov sok. Miješajte.
- Dodajte brašno, sol i prašak za pecivo.
- Rasporedite tijesto po kalupu i pecite tortu 20-30 minuta – čačkalicom provjerite kada je torta gotova.
- Ostavite 5-10 minuta da se hladi u kalupu, a zatim izvadite iz kalupa i ostavite da se do kraja ohladi.
- Pospite šećerom u prahu i poslužite uz svježe voće.
Foto: Instagram