Proveli smo popodne u novoj, impresivnoj vinariji Tomaz s pogledom na Motovun
Proveli smo popodne u novoj, impresivnoj vinariji Tomaz s pogledom na Motovun

Proveli smo popodne u novoj, impresivnoj
vinariji Tomaz s pogledom na Motovun

Moćna vinarija Tomaz, koja se prostire na 1.650 metara kvadratnih, s pogledom na Motovun zasigurno je jedna od najljepših u zemlji. Otvorena za javnost 2023., nakon godinu i dva mjeseca gradnje, predstavlja spoj modernog i autohtonog. I baš poput vina obitelji Tomaz, koja su s godinama postala sinonim za karakter, karizmu i kao takva nadmašila granice običnog, ustaljenog, zadanog okvira, i njihova nova vinarija je puna karaktera. Mislilo se ovdje na svaki detalj, a Klaudio i Danijela Tomaz, sa sinom Antonijom i dvije kćeri Melani i Stefani, u ovo su zdanje utkali priču o obitelji, radu, odricanju i ljubavi.

Tomaz vinarija

Vrhunsko iskustvo

Naime, vinarija Tomaz je relativno mlada, iako čuva obiteljsku tradiciju vinarstva već više od sto godina. Sve je započelo 2008. godine kada je Klaudio, uz oca Bruna, pokrenuo malu vinariju u sklopu obiteljske kuće i na tržište plasirao prva vina. Iz nje je poteklo jedno od najnagrađivanijih istarskih terana.

Novu, veću odlučili su sagraditi na području bivšeg maslinika te ona sada pruža mogućnost da se u njoj kvalitetno i na vrhunskoj razini mogu ugostiti brojni vinoljupci koji tijekom godine pohode Motovun, jednu od najposjećenijih destinacija u unutrašnjosti Istre. Dolaskom proljeća, ni mi nismo odoljeli istraživanju Istre i njenih novih atrakcija, a pri dolasku u vinariju srdačno nas je dočekala Danijela Tomaz.

Tomaz vinarija
Tomaz vinarija
Tomaz vinarija
Tomaz vinarija
Danijela Tomaz

Jedinstveni korten

Cijela je obitelj sudjelovala i davala ideje za novu vinariju. Složili smo se da u njoj želimo dominaciju toplih, zemljanih tonova, autohtonog istarskog kamena tipičnog za unutrašnjost Istre, kao i kortena, vrste čelika koja daje pomalo hrđavi izgled logu na ulazu u vinariju i koji će s vremenom mijenjati izgled, ispričala nam je Danijela.

Bavljenje vinogradarstvom je iznimno zahtjevan posao ovisan o vremenskim utjecajima koji se neprestano mijenjaju ostavljajući traga na vinogradima baš kao što to vremenski uvjeti čine kortenu – neprestano ga mijenjajući kroz godine. Hrđavi izgled kortena osim na ulazu, primijetit ćemo kasnije, nalazi se i na kapicama novih boca Tomaz vina i lijepo zaokružuje ovu priču o protoku vremena.

Topli, zemljani tonovi izvana nastavljaju se i u interijeru koji je, uz sugestije obitelji, dizajnirala Maja Močibob. Posebno je dojmljiva maslina koja je nekoć rasla na zemlji sadašnje vinarije, a sada čini centerpiece u prostoru.

Tomaz vinarija
Tomaz vinarija
Tomaz vinarija
Tomaz vinarija

Vina van okvira

Vinogradi od kojih se proizvodi 13 etiketa Tomaz vina nalaze se svuda oko Motovuna, na ukupno 27 hektara zemlje. Onaj koji je tik uz vinariju i koji je moguće vidjeti kroz staklene stijene, najstariji je – postoji već 70 godina.

Prostire se na 5 hektara i vjerojatno je vrijeme da se revitalizira, ali suprug to jednostavno ne želi jer predstavlja uspomenu na djeda. Iz tog vinograda nastaje malvazija Sesto Senso, koja odležava u tri vrste drveta. Izrazito je moćno vino, kaže nam Danijela pa objašnjava kako su vina Tomaz na tržištu prisutna s 13 etiketa podijeljenih u četiri linije. Uz tri pjenušca i četiri vina u svježoj te odležanoj liniji, u ponudi su i dvije premium etikete: Teran superiore i muškat bijeli Viktoria, proizveden od prosušenog grožđa. Godišnje proizvode oko 200 tisuća butelja.

Na pitanje koja se etiketa kod njih u kući najčešće nalazi, Danijela odgovara: Svakodnevno doma uz ručak pijemo svježu malvaziju Avangarde, a kako je suprug lovac, kad se na stolu nađe divljač, obavezno uz nju ide teran Barbarossa. Nazvan je po obiteljskom nadimku jer je suprugov djed imao crvenu bradu i svi su ga zvali Barbarossa.

Teran je dio naše obiteljske tradicije i po tome smo prepoznati.

Tomaz vinarija
Tomaz vinarija

Istarski pjat

Osim iznimnih vina, prilikom posjeta vinariji Tomaz, nismo propustili probati ni platu Istarski pjat koju poslužuju (a nemojte ni vi). Na njoj se našla istarska panceta, kobasica od boškarina odležana u teranu, pršut i sir koji je mješavina ovčjeg i kravljeg. Uz platu nam je poslužena topla focaccia bez kvasca, burrata s perlama od aceta balsamica i jestivim cvijećem te maslinovo ulje, iz njihova maslinika. Riječ je o mješavini pet sorti maslina, a prevladava istarska bjelica, autohtona sorta. Za sada su od hrane ovdje dostupne samo plate, ali prostor nudi i velik potencijal za ozbiljan restoran kao i mogućnost gostovanja chefova koji će ovdje sljubljivati hranu uz Tomaz vina.

Tomaz vinarija
Tomaz vinarija

Novo doba 

Kroz staklene stijene vinskog bara vide se i proizvodni prostori i punionica. Koliko je uloženo u samu zgradu, toliko je uloženo i u opremu i napredne tehnologije, kaže nam Danijela. Cilj novog podruma je bio okruniti obiteljsku tradiciju te okrenuti novu stranicu sinu Antoniju za daljnji napredak u vinarstvu.

Sin je poželio eksperimentirati pa smo ove godine napravili i mali eksperiment s betonskim jajima u kojima odležava malvazija i teran pa ćemo vidjeti za godinu dana kakvo će biti. Isto smo učinili i s amforama, kaže Danijela dok obilazimo podrum. Podrum koji će ih iz obiteljske tradicije uvesti u novo doba vinarstva.

Novoizgrađena vinarija s podrumom i proizvodnjom predstavlja prekretnicu za cijelu obitelj, ali i značajno doprinosi privlačnosti destinacije. Dolazak je potrebno rezervirati, pogotovo subotom kad je ova vinarija prepuna jer svi žele uživati u vinima i predivnom motovunskom kraju.

Tomaz vinarija
Tomaz vinarija
Danijela Tomaz
Tomaz vinarija
Tomaz vinarija

Dodatne informacije

Lokacija: Kanal 36, 52424, Motovun

Radno vrijeme: od ponedjeljka do subote, od 11 do 19 h

Telefon: 099 495 8589

E-mail: info@vina-tomaz.hr

Učitati još
Zatvori