Savršeni ljetni ručak: Tjestenina s povrćem na talijanski način
Savršeni ljetni ručak: Tjestenina s povrćem na talijanski način

Savršeni ljetni ručak: Tjestenina s
povrćem na talijanski način

Oni koji su jedva čekali ljeto i ljetne dane, trenutno su jako veseli. Temperature su skočile, kupačke sezone su otvorene, a vrijeme kao da od početka godine nije bilo vedrije. U to ime, pozdravljamo i sve lagane ljetne recepte koji će se ove sezone naći na našim stolovima – danas na meniju tjestenina. Ovoga puta pripremamo nešto zdravo, osvežavajuće ali i brzo za pripremu.

Reč je o tjestenini sa povrćem koja će vas osvežiti, a ujedno predstavlja obrok koji je zaista ukusan. Inspiraciju smo pronašli među slavnim talijanskim receptima, a kada pogledate sastojke vjerujemo da ćete mislima već biti usidreni u neku od talijanskih luka.

Sastojci:

  • 300-400 gr trobojne spiralne paste
  • 1/4 glavice cvjetača
  • 1-2 cvijeta brokula
  • 2 osrednje mrkve
  • po 1 paprika, crvena, žuta, narančasta (na sitnije kockice)
  • 5-6 stabiljka mladog luka
  • 2 stabljike celera
  • 10 zrna kapra, sitno nasjeckanog
  • 15-20 crnih maslina
  • 5 sušenih rajčica u ulju
  • 300-400 ml talijanskog dressinga za salate
  • po ukusu soli i papra

Priprema:

U veliku posudu staviti vodu s malo soli da provrije, a kada zakuha u nju staviti tjesteninu.

Dok se tjestenina kuha očistiti mrkvu i isjeći je na tanke štapiće, nakon 5 minuta kuhanja tjesteninu, dodajte mrkvu i nastavite kuhanje. Očistiti i oprati cvjetaču i natrgati je na najmanje moguće komadiće i odmah dodajte tjestenini. Očistiti i oprati brokulu, također je natrgati na sitnije cvjetiće i dodati u tjesteninu s mrkvom i cvjetačom.

Kuhanje tjestenine ne smije biti duže od desetak minuta, zajedno s povrćem. Ako želite, povrće možete i posebno u drugoj posudi skuhati na pari. Skuhanu tjesteninu s povrćem ocijediti i potopiti u hladnu vodu.
Ostavite da se dobro ocijedi. Paprike očistiti od sjemenki pa ih nasjeckati na sitne kockice. U veću posudu stavite narezane paprike. Mladi luk očistiti pa oprati i narezati pola zelenog dijela i ostaviti za neku drugu priliku, a ostatak narezati zajedno s bijelim dijelom i dodati u posudu u kojoj je paprika. Isto ponoviti i s celerom.
Kapar i sušenu rajčicu također sitno nasjeckati i staviti u posudu, dodati crne masline pa tome dodati ocijeđenu tjesteninu s povrćem. Preliti dressingom za salate, dobro izmiješati i dodati soli i svježe mljevenog papra po ukusu. I tjestenina je spremna!

*Tekst je preuzet s portala Journal.rs

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori