

Nakon što je Bradley Cooper prošle godine otvorio Danny & Coop’s, restoran u kojem se služi samo jedan specijalitet, čuveni Philly cheesesteak, još se jedan holivudski miljenik odlučio okušati se u gastro vodama. Ovoga puta riječ je o glumcu Theu Jamesu, poznatom po ulogama u serijama White Lotus i The Gentlemen, koji se udružio s londonskim ugostiteljem Edom Templetonom kako bi otvorio rimski restoran. Da, dobro ste pročitali, prava rimska osteria usred Londona.
Restoran se zove Lupa, po mitskoj vučici koja je othranila Romula i Rema, a smjestio se u četvrti Highbury (73 Highbury Park), tik uz stadion Arsenala. Sve je osmišljeno s idejom stvaranja kvartovskog klasika koji će spajati talijansku jednostavnost s londonskim šarmom.
Lupu vodi chef Naz Hassan, koji iza sebe ima iskustvo u kultnim londonskim restoranima poput Pidgin i Crispin, a i sam je odrastao u Italiji. Zahvaljujući njegovom iskustvu i ljubavi prema rimskoj kuhinji, u Lupi svakog gosta čeka prava gozba.
Što je na meniju?
Na tanjuru su klasici rimske kuhinje i pokoje iznenađenje. U antipasti dijelu bit će fiori di zucca punjeni inćunima i burratom, carciofi alla giudia (pržene artičoke), kao i nezaobilazni supplì al telefono, pržene kuglice riže s mozzarellom koja se rasteže kao telefonska žica.
Među glavnim jelima tu su vječni favoriti: carbonara, cacio e pepe, bucatini all’amatriciana, polpette al sugo, te sporo pečena porchetta, kao i abbacchio alla scottadito – janjetina s grilla.
A za slatko finale tiramisu, bignè di San Giuseppe i sezonska crostata koja će se mijenjati. Nedjeljom će se služiti posebna jela poput lasagne al forno, patate alla romana i poznate rimske slastice maritozzi. A na Arsenalove utakmice? Porchetta sendviči za van, naravno!

Interijer i atmosfera
Restoran je zamišljen kao intimna osteria sa samo 28 sjedećih mjesta, jednostavnim interijerom i nepretencioznom uslugom. Ideja je da atmosfera podsjeća na rimske lokale gdje se vino pije iz čaša bez stalka, a večera traje satima. Na vinskoj karti su samo talijanska vina malih proizvođača, uz nezaobilazne spritzeve, koktele i nekoliko gorkih digestiva. Cijene? Pristupačne – tjestenine će se vrtjeti oko £15.
Mjesto koje nedostaje Londonu
Lupa je mjesto kakvo smo oduvijek željeli imati u kvartu, rekao je Templeton. Htjeli smo stvoriti restoran koji nije samo dobar, nego i autentičan – bez pompe, s iskrenim pristupom hrani.
Theo James i sam živi u Highburyju, pa je restoran i osobni projekt, spoj ljubavi prema lokalnoj zajednici i želje za stvaranjem nečeg trajnog. Ako je suditi po onome što su pripremili, Lupa bi lako mogla postati nova it adresa ne samo za ljubitelje talijanske kuhinje, već i za sve koji traže toplu, šarmantnu oazu usred Londona.

Foto: Profimedia, Instagram (@lupa.restaurant)